• Máj daganat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! Szeretném kérni mielőbbi segítségét, hogy a csatolt hasi ultrahang felvételen látható folt jó vagy rosszindulatú májdaganatra vagy májrákra utal-e? Milyen látható különbségek vannak a jó és rosszindulatú májdaganat között? Milyen egyéb tünetek jelentkezhetnek májrák esetén? Mennyi a lappangási idő? Van-e kezelési gyógymód? Mielőbbi válaszukat előre is köszönöm!

        Dr. Laki András válasza a máj témában

        Tisztelt Kérdező! Előrebocsátom, hogy egyetlen ultrahang felvételből pontos vagy legalábbis megalapozott véleményt adni csak egyes esetekben volna lehetséges, de ez a kép nem ilyen. Emellett, semmilyen további információt nem adott meg a felvételen kívül, azt sem, hogy mi volt a vizsgáló orvos véleménye, javaslata. A csatolt felvételen látható körülírt elváltozás ultrahang képe nem jellegzetes, akár jó- akár rosszindulatú elváltozást is jelezhet. A látottak alapján további vizsgálatát javaslom (CT , kétséges esetben MR vizsgálat, továbbá, szükség esetén szövettani mintavétel). A hatályos jogszabályok szerint rosszindulatú betegség alapos gyanúja esetén a CT vagy MR vizsgálat a beutaló kiállításától számított 14 napon belül elvégzendő, ha a kezelőorvos általi beutalás erre vonatkozó konkrét kérdéssel és megjelöléssel történik. Egyes jóindulatú májdaganatok, így a kisebb hemangiomák ultrahangképe jellemző lehet, de általában a jó- vagy rosszindulatú májdaganatok ultrahang képe nem vagy alig különíthető el egymástól, sok esetben tovább vizsgáljuk a fenti módszerekkel. A májrák tünetei sajnos csak késői szakban jelentkeznek és nem jellegzetesek (például puffadás, bordaív alatti fájdalom, étvágytalanság, fogyás, egyes laboratóriumi eltérések, illetve már előrehaladott állapotban sárgaság megjelenése stb.) A lappangási idő kérdése ebben az esetben nem értelmezhető, mivel a májrák nem fertőző betegség - még ha egyes májdaganatok kialakulásában a vírusos májgyulladásnak közvetett szerepe lehet is, de az egy hosszú, több éves, akár évtizedes folyamat következménye. A kezelési módszerekről csak akkor érdemes részletesen beszélni, ha már van diagnózis, egy ultrahang felvétel még nem az.


        Dr. Laki András
        radiológus

        Dr. Laki András

        Kérdés: 2016. szeptember 10., 22:29; Megválaszolva: 2016. szeptember 14., 09:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Szakértő!Véleményt szertnék kérni az alábbi eredményröl!DIG PA:Jobb rekesz kettős konturu bal sima felszin.,sinusok szabadok,cor balra egy h ujjal nagyobb.Jo a rés halványan jelzett.Mindkét pulmonban fokozott bronchovasc.rajzolat!Előre...
        Tisztelt Doktornő/Doktor úr, Műtét előtti mellkasröntgen leletem értelmezésében szeretnék segítséget kérni. "a rekesz normális helyzetű, sima kontúr, jobb rekeszfél medialisan fixált. Lat. sinusok felnyíltak. Csúcsok, tüdőmezők...
        Tisztelt Doktor Úr! 7-8éves korom óta küzdök fejfájással. A fejem hátsó rèszén talàlható egy zsírcsomó,amire a gyermekorvos azt mondta nem kell vele foglalkozni.Az elmúlt néhány hónapban elviselhetettlenné vált a fejfájásom ami nagy...
        Tisztelt szakorvos úr! Tavaly a munkahelyemen egy rossz emelés után éreztem, hogy valami nem stimmel a gerincemnél. Akkor még nem jelentkezett különösebb fájdalom de ez az idő múlásával egyre erősebben jelentkezett. 2-3 hét után már pokoli...
        Èrdeklődni szeretnèk hogy egy pajzsmirigy izotopos vizsgálat után mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből ez az izotopos anyag illetve hogy ez mennyire befolyásolja a vèr összetètelèt a szervezetben?Van e hatással a vèrünkre?Köszönöm...
        Üdvözlöm ! Voltam 1 hete tűdőszűrőn a munkahely kérte most kaptam egy levelet hogy menjek vissza a megismétlésre és vigyek papírt arról hogy milyen gyógyszerz szedek..stb...nagyon aggódok hogy valami baj van! Válaszát köszönöm előre is
        Tisztelt Doktor Úr! A héten autó balesetet szenvedtem, utána elég sok röntgen képet készítettek rólam (fej, karok, mellkas, medence), majd egy napra rá koponya ct-t is csináltak, mivel kissé fájt a fejem és néha homályosan láttam. Mindegyik...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Ma kaptam meg az MR vizsgálatom eredményét, és mivel csak jövőhéten rendel a doktornőm, szeretném megkérdezni, hogy ez mit is jelent, és m a teendő? Az eredményben ez áll: Belsőfül MR vizsgálat. Áttekintő...
        Tisztelt Doktor úr! A férjemet a gerincsérve miatt röntgen vizsgálatra küldték, a felvételen sötét foltot láttak, így elküldték MR vizsgálatra is. A medence MR vizsgálata: A medencéről coronalis síkú T1 súlyozott és STIR, valamint...
        Tisztelt Doktor Úr! Február végén elszenvedett autóbalesetem után beszállítottak a legközelebbi kórházba,ahol megtörténtek a protokollnak megfelelően a vizsgálataim. A baleset napján 11 röntgenfelvételem volt.Koponyáról,nyaki...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
      • Hirdetések
      • Infografika és videó