• Máj daganat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! Szeretném kérni mielőbbi segítségét, hogy a csatolt hasi ultrahang felvételen látható folt jó vagy rosszindulatú májdaganatra vagy májrákra utal-e? Milyen látható különbségek vannak a jó és rosszindulatú májdaganat között? Milyen egyéb tünetek jelentkezhetnek májrák esetén? Mennyi a lappangási idő? Van-e kezelési gyógymód? Mielőbbi válaszukat előre is köszönöm!

        Dr. Laki András válasza a máj témában

        Tisztelt Kérdező! Előrebocsátom, hogy egyetlen ultrahang felvételből pontos vagy legalábbis megalapozott véleményt adni csak egyes esetekben volna lehetséges, de ez a kép nem ilyen. Emellett, semmilyen további információt nem adott meg a felvételen kívül, azt sem, hogy mi volt a vizsgáló orvos véleménye, javaslata. A csatolt felvételen látható körülírt elváltozás ultrahang képe nem jellegzetes, akár jó- akár rosszindulatú elváltozást is jelezhet. A látottak alapján további vizsgálatát javaslom (CT , kétséges esetben MR vizsgálat, továbbá, szükség esetén szövettani mintavétel). A hatályos jogszabályok szerint rosszindulatú betegség alapos gyanúja esetén a CT vagy MR vizsgálat a beutaló kiállításától számított 14 napon belül elvégzendő, ha a kezelőorvos általi beutalás erre vonatkozó konkrét kérdéssel és megjelöléssel történik. Egyes jóindulatú májdaganatok, így a kisebb hemangiomák ultrahangképe jellemző lehet, de általában a jó- vagy rosszindulatú májdaganatok ultrahang képe nem vagy alig különíthető el egymástól, sok esetben tovább vizsgáljuk a fenti módszerekkel. A májrák tünetei sajnos csak késői szakban jelentkeznek és nem jellegzetesek (például puffadás, bordaív alatti fájdalom, étvágytalanság, fogyás, egyes laboratóriumi eltérések, illetve már előrehaladott állapotban sárgaság megjelenése stb.) A lappangási idő kérdése ebben az esetben nem értelmezhető, mivel a májrák nem fertőző betegség - még ha egyes májdaganatok kialakulásában a vírusos májgyulladásnak közvetett szerepe lehet is, de az egy hosszú, több éves, akár évtizedes folyamat következménye. A kezelési módszerekről csak akkor érdemes részletesen beszélni, ha már van diagnózis, egy ultrahang felvétel még nem az.


        Dr. Laki András
        radiológus

        Dr. Laki András

        Kérdés: 2016. szeptember 10., 22:29; Megválaszolva: 2016. szeptember 14., 09:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
      • Hirdetések
      • Infografika és videó