• Hatásos (vagy káros) lehet, ha valaki megissza az inzulint?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T. Szakértő! Nagymamám már idős, látása sem a régi és inzulinos cukorbeteg. Múltkori látogatásom alkalmával azt vettem észre, hogy az inzulin ampullát bele akarta önteni a teájába. Mondván, hogy az vitamin. Nehezen tudtam lebeszélni róla. Nagyon megijedtem. Ha megissza az ampullából az inzulint, az lehet káros?

        Dr. Rakk Erika válasza a inzulin témában

        Kedves Kérdező! Az inzulin fehérje természetű hormon, tehát a vékonybélben megemésztődik. Ezért is nem lehet szájon át alkalmazni. Attól tehát nem kell félni, hogy hirtelen vércukorszint-csökkenést okozna, ha az ételbe kerül. Azonban elég drága, tehát kár pazarolni... Másrészt lehet, hogy nem adja magának rendesen az inzulint a nagymama, amiből baj származhat. Nem is beszélve arról, ha többi gyógyszerét is így össze-vissza szedi, hol többet, hol kevesebbet, vitaminnak gondolván azokat. Levele arra utal, hogy szorosabb felügyeletre lenne szüksége...


        Dr. Rakk Erika
        diabetológus, belgyógyász, endokrinológus

        Dr. Rakk Erika

        Kérdés: 2014. december 27., 16:29; Megválaszolva: 2014. december 28., 14:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Szakértő! Kb. 10 éve vagyok cukorbeteg, 3 éve inzulinnal kezelve. Amióta inzulinos vagyok, egyre rosszabbak az értékeim. (Pl. Hba1 mérések az utóbbi évben 8,6% 8,7% 9%). Már másik típusú inzulint is használtam, de nem sikerült lentebb...
        T. Szakértő! Nagymamám már idős, látása sem a régi és inzulinos cukorbeteg. Múltkori látogatásom alkalmával azt vettem észre, hogy az inzulin ampullát bele akarta önteni a teájába. Mondván, hogy az vitamin. Nehezen tudtam lebeszélni...
        Édesanyám cukorbeteg, napi négy alkalommal szúrja magát. A vércukorszintje 10 alatt szokott lenni, sőt még sokszor nagyon le is megy (pl. 3,3 alá). A három havi átlaga legutóbb 8,7 volt. A szakorvos megvonta a javaslatot az inzulinra, mondván,...