• Vashiány - vas túladagolás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/nő! A következő szituációt vázolnám fel. Korábban volt vashiányom, amit gyógyszerrel nem sikerült pótolni (ez kb. 5-6 éve is volt már). Amikor mostanában (más okból) orvosnál voltam, kíváncsiságból kértem egy labort, hogy még mindig kevés-e a vasam. Kiderült, hogy 4-es értékem van (6,6-26-ig normális). A háziorvosom felírt Ferrlecit-et (10 adagot), amit egy másik orvos adott be...De ő egyelőre csak 5-öt adott be (naponta, vénába). Ezek után elmentem vérvételre és az eredmény: 54,7. Tehát most nagyon sok lett a vasam. És elvileg 5-öt még be kellene adnia, de végül úgy döntöttünk, hogy nem fogja, illetve, hogy váltsak is háziorvost. Ön szerint mi ilyenkor a megoldás? Ez ürülni fog a szervezetemből? Az orvosomat nem terheli semmilyen felelősség, hogy ennyi vasat beadatott volna nekem? Ebből milyen bajom/betegségem származhat? Köszönöm szépen a válaszát!

        Dr. Szanyi Andrea válasza a vashiány témában

        Kedves Kérdező ! Ferrlecit injekciós kúra alatt a serum vas érték téves eredményt ad. A vizsgálatot egy héttel a kezelés befejezését követően érdemes elvégeztetni. A kezelés alatti vérvétel felesleges volt. A vasraktárak telődéséhez körülbelül 10 injekcióra lehet szükség, illetve szájon át is szedhető vas, de akkor hónapokig tartó kezelés szükséges.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2011. október 19., 16:20; Megválaszolva: 2011. október 20., 22:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: