• Vérvételi eredmény magas értéke - kismama

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tegnap voltam az utolsó, 38.heti vérvételi vizsgálatomon (39hét+1naposan) és kiemelkedően magas a szérum alk.foszfatáz értékem. 105-240 U/l helyett 438 U/l. A szérum összfehérjém 60 g/l a 66-87-es tartományhoz képest, a többi hosszú sor rendben, kivéve még a végét: MCV 79 fL 80-97 helyett és MCH26,80 27-31 helyett. Ezek közül az alk.foszfatáz zavar a legjobban, mert az utolsó kettő eredményem már ismerős, mindig csillag van ott. De a összfehérjéset még megértem, mert nagyon fel van vizesedve a lábfejem és az ujjaim meg egy kissé az arcom is. De az alk.foszfatázhoz írnak epét, májat, .... és édesanyámnál mikor engem szült, epekövesedése volt, és amikor fájt neki, azt hitték eleinte, hogy fájások, majd kiderült, hogy ki kell venni az epezacskóját és császározták. Nekem lehet epe bajom esetleg? Még különösen nem vettem észre, hogy fájna nagyon a jobb oldalamnál, a terhesség elején fájt gyors sétánál, szúró érzéssel, de az lentebb volt, meg tegnap valószínűleg a baba a lábával vmit megrúghatott, mert nagyon nyilalt, összegörnyedtem a jobb oldalamra de egy óra alatt elmúlt. A terhesgondozót felhívtam, azt mondták jövő hét kedden NST-n ráérek bemenni....én azért izgulok!

        Dr. Hamar Péter válasza a vérkép, terhesség, epekő témában

        Kedves Kismama, Az alkalikus foszfatáz (ALP) fő forrása a máj és a csontok, azonban terhességben a méhlepény (placenta) is termeli, ezért szintje terhességben emelkedhet. A placenta eredetű ALP 2-3-szoros emelkedést okozhat a terhesség 2.-3. trimeszterében. Máj eredetű ALP emelkedés leggyakoribb oka epeúti elzáródás, szűkület. Ilyenkor a többi májenzim: gamma-GT (GGT), bilirubin, ASAT, ALAT is emelkednek, első sorban a GGT és a bilirubin. Ennek további kivizsgálására, kizárására – mivel az Ön esetében a családi anamnézis: édesanyja epekövessége terhessége során - indokolja: a máj és az epeutak UH-os vizsgálatát érdemes elvégezni.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Hamar Péter
        Klinikai laboratóriumi szakorvos

        Dr. Hamar Péter

        Kérdés: 2011. október 07., 11:54; Megválaszolva: 2011. október 12., 22:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! A kérdésem leiden heterozigóta mutációm van és utazom június elején repülővel egyben 10 órát szükséges vérhigító ? és ha igen ki adhat nekem ? Köszönettel: Burka Tímea
        Tisztelt doktornő!panaszaim ket hete kezdodtek mellkas es hatfajas ezekkel a panaszokkal sbon voltam tegnap elott ekg.mellkas rtg negativ.vérképből infarktust kizárták de a vérben magas a feher versejt szám a csillagozottakat leirom Wbc:13,38gl...
        Kedves Doktornő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz. Édesapámnak Leiden Mutatioja van és emiatt illetve egy tobb mint 10 évvel ezelőtti trombózis miatt Marfarint szed. Nemrégiben nyaki sztentet ültettek be neki ami miatt jelenleg Fraxiparine...
        Kedves Doktornő! Lenne még néhány kérdésem, bemásolom az előzményeket: Kedves Doktornő! 8 hónapos kisfiam vérképében aggasztanak az eltérések. Különösen a magas limfocita és a alacsony neutrofil érték nyugtalanít. Okozhatja ezt...
        Kedves Doktornő! 8 hónapos kisfiam vérképében aggasztanak az eltérések. Különösen a magas limfocita és a alacsony neutrofil érték nyugtalanít. Okozhatja ezt vérszegénység? Nem beteg, tudtommal nem áll a háttérben vírusfertőzés....
        Tisztelt Dr.Nő /Úr! 2008-ban készült CT vizsgálaton 2 db Cystát mutattak ki a lépemen. Mivel panaszokat nem okozott, el is felejtkeztem létezésükről. Egy esés következtében 2016-ban hasi ct vizsgálat készült, mely egy valószínűsitett...
        Üdvözlöm! SOS véleményt szeretnék kérni öntől a csatolt vérvizsgálati eredményemről, konkrétan hematológiai szemmel a gyanított vérszegénységre utaló eredmények alapján. Súlyoz ez illetve mennyire és mennyire lenne sűrgős...
        Tisztelt Doktornő! Leiden mutációm van, heterozygóta. 8 évvel ezelőtt szedtem fogamzásgátlót, ettől lett egy felületi vénás trombózisom. Nemrég műtöttek endometriózis miatt, amelyre Visanne-t kell szednem. A hematológus szerint nem...
        Tisztelt Doktornő, Leiden heterozigóta vagyok , és érdeklődnék hogy goldlily sprirált lehet e felhelyezni? , mert a nőgyógyászom szerint igen , de nyugodtabb lennék ha egy szakorvostól kapnék erre választ.
        Tisztelt Doktornő, a nőgyógyászom javaslatára végeztettünk egy trombózishajlam szűrést (Leiden-mutáció) ami pozitív lett, ezért leálltam a fogamzásgátló szedésével több mint másfél éve amit kisebb-nagyobb megszakításokkal majdnem 10...