• Vérvételi eredmény magas értéke - kismama

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tegnap voltam az utolsó, 38.heti vérvételi vizsgálatomon (39hét+1naposan) és kiemelkedően magas a szérum alk.foszfatáz értékem. 105-240 U/l helyett 438 U/l. A szérum összfehérjém 60 g/l a 66-87-es tartományhoz képest, a többi hosszú sor rendben, kivéve még a végét: MCV 79 fL 80-97 helyett és MCH26,80 27-31 helyett. Ezek közül az alk.foszfatáz zavar a legjobban, mert az utolsó kettő eredményem már ismerős, mindig csillag van ott. De a összfehérjéset még megértem, mert nagyon fel van vizesedve a lábfejem és az ujjaim meg egy kissé az arcom is. De az alk.foszfatázhoz írnak epét, májat, .... és édesanyámnál mikor engem szült, epekövesedése volt, és amikor fájt neki, azt hitték eleinte, hogy fájások, majd kiderült, hogy ki kell venni az epezacskóját és császározták. Nekem lehet epe bajom esetleg? Még különösen nem vettem észre, hogy fájna nagyon a jobb oldalamnál, a terhesség elején fájt gyors sétánál, szúró érzéssel, de az lentebb volt, meg tegnap valószínűleg a baba a lábával vmit megrúghatott, mert nagyon nyilalt, összegörnyedtem a jobb oldalamra de egy óra alatt elmúlt. A terhesgondozót felhívtam, azt mondták jövő hét kedden NST-n ráérek bemenni....én azért izgulok!

        Dr. Hamar Péter válasza a vérkép, terhesség, epekő témában

        Kedves Kismama, Az alkalikus foszfatáz (ALP) fő forrása a máj és a csontok, azonban terhességben a méhlepény (placenta) is termeli, ezért szintje terhességben emelkedhet. A placenta eredetű ALP 2-3-szoros emelkedést okozhat a terhesség 2.-3. trimeszterében. Máj eredetű ALP emelkedés leggyakoribb oka epeúti elzáródás, szűkület. Ilyenkor a többi májenzim: gamma-GT (GGT), bilirubin, ASAT, ALAT is emelkednek, első sorban a GGT és a bilirubin. Ennek további kivizsgálására, kizárására – mivel az Ön esetében a családi anamnézis: édesanyja epekövessége terhessége során - indokolja: a máj és az epeutak UH-os vizsgálatát érdemes elvégezni.


        Dr. Hamar Péter
        Klinikai laboratóriumi szakorvos

        Dr. Hamar Péter

        Kérdés: 2011. október 07., 11:54; Megválaszolva: 2011. október 12., 22:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: