• Alkalikus foszfatáz

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Webbeteg, 39 hetes kismama vagyok, a laboreredményemben az alkaikus foszfatáz viszonylag magas lett (437IU/l)A nőgyógyászom elküldött a háziorvosomhoz, hogy belgyógyászati kivizsgálásra küldjön, de a házoirvos szerint, mivel a többi értékem normális volt, ez nem probléma.Mégegyszer elküldtek laborba (ré 1 hétre) az érték 461IU/l lett.A házoirvos emiatt sem aggódott, viszont a nőgyógyász szerint, állapotosan ez komoly májbetegség kialakulásához vezethez.Érzem is már szinte a 18. héttől, hogy szúr a jobb bordám alatt, de nem rendszeresen, csak kb. hetente 1x. Ön szerint lehet ebből az eredményből bérmiféle gondom?Tud javasolni, mondani valamit, mert ez a két ellentétes vélemény nem hagy nyugodni. Köszönöm.

        Dr. Hamar Péter válasza a alkalikus foszfatáz, terhesség témában

        Kedves Kismama, Az alkalikus foszfatáz (ALP) referencia értéke <125, terhességben <250 U/l. Az ALP szintekben nagyok az egyéni eltérések. Segíthet, ha van korábban mért érték, mely mutatja, hogy az Ön esetében mi a "normális". Az ALP fő forrása a máj és a csontok, azonban terhességben a méhlepény (placenta) is termeli, ezért szintje terhességben emelkedhet. A placenta eredetű ALP 2-3-szoros emelkedést okozhat a tehresség 2.-3. trimeszterében. Máj eredetű ALP emelkedés leggyakoribb oka epeúti elzáródás, szűkület. Ilyenkor a többi májenzim: gamma-GT (GGT), bilirubin, ASAT, ALAT is emelkednek, első sorban a GGT és bilirubin. Ennek további kivizsgálására, kizárására a máj és az epeutak UH-os vizsgálatát el lehet végezni. Fontos lehet, ha van autoimmun lupusos (szisztémás lupus, bőrfarkas) beteg a családban, vagy volt több korábbi vetélése önnek, vagy közeli hozzátartozójának, esetleg megállapítottak un. antiphospholipid syndromát. Ilyenkor az ALP izolált emelkedése is utalhat betegségre. (HELLP szindróma). Ilyenkor hemolízis (vörös vértestek szétesése) és alacsony trombocita szám is jelentkezik mint labor eltérés. A máj és a placenta eredetű ALP elkülöníthető speciális vizsgálattal (elektroforézis).


        Dr. Hamar Péter
        Klinikai laboratóriumi szakorvos

        Dr. Hamar Péter

        Kérdés: 2011. október 06., 19:54; Megválaszolva: 2011. október 09., 23:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: