• Mitől lehet magas az AST érték?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        2011.06.22. Labor: AST:839, tireoglobulin: 53.7, 2011.08.10. Labor: AST:726, tireoglobulin: 38.27, T3:6.18, eközben kétszer volt pajzsmirigy cysta leszívása férjemnek,vesekő távozott. Fül-Orr-Gégészeten garatívben ülő sorvadt tonsillák, garatkenet eredménye: neg. Két gócos fogát kihúzták. Szeretném tudni, hogy ezek együttesen okozták az emelkedett AST értéket, és mikor érdemes ismételt labor vizsgálatot végezni? Szív UH eredménye: neg.

        Dr. Tomonkó Magdolna válasza a AST, magas AST, labor témában

        Az AST elnevezés egy rövidítés: Anti-Streptolizin Titer, ami azt jelenti, hogy a Streptococcus nevű baktérium ellen termelődő ellenanyag mennyiségét mérjük. Ez mindazokban a fertőzésekben magasra emelkedik, amelyet ez a baktérium okoz, függetlenül a fertőzés helyétől. Leggyakrabban mégis mandulagyulladás(ok) lehetnek az ok(ok), de gócos fogaknál is előfordulhat, hogy ez a baktérium okozza a gyulladást. A pajzsmirigynek és pajzsmirigy cystáknak nincs ebben szerepük. Ha egyszer magasra emelkedett az AST, általában lassan csökken, és a normális szintet már nem éri el, mert a szervezet memória sejtjei emlékeznek a kórokozóra, és bizonyos mértékig állandóan termelik az ellenanyagot. Üdv: dr. Tomonkó Magdolna


        Dr. Tomonkó Magdolna
        háziorvos, transzfúziológus

        Dr. Tomonkó Magdolna

        Kérdés: 2011. augusztus 29., 17:57; Megválaszolva: 2011. augusztus 31., 01:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: