• Vércsoport: B Du Var

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Tomonkó Magdolna! Egy alkalmassági labor vizsgálat részeként végeztek vércsoport meghatározást. A lelet nem áll rendelkezésemre, azt az alkalmasság vizsgáló központunkban őrzik. Mikor megtudtam az eredményt megkérdeztem, hogy ez mit jelent és azt a választ kaptam, hogy a vérem B poz és neg RH képet is mutat. Többet nem mondtak, de nem láttam rajtuk a Nobel-díj várományosok izgatottságát, így azt a következtetést vontam le, hogy már korábban is találkoztak ilyen esettel. A vizsgálatot végző központ nevét, nyilvános fórumon nem szívesen írnám le.

        Dr. Tomonkó Magdolna válasza a vércsoport témában

        Kedves Kérdező! Ez így korrekt, ez valóban egy ismert jelenség. Az Rh Du a hivatalos meghatározás. Az Rh vércsoport rendszert 5 fő gén határozza meg, ha mindegyik gén megvan és teljesen kifejeződik a sejt felszínén, Rh pozitív vércsoportról beszélünk. Előfordul azonban, hogy az 5 közül valamennyi hiányzik, vagy gyengén jelenik meg a sejtek felszínén, ekkor a laboratóriumi vizsgálatokban gyenge reakciót látunk. Nem mondható, hogy Rh negatív lenne az eredmény, de a szokásos pozitív reakció sem látszik. Ha vért kell kapnia, a vércsoportját Rh negatívnak tekintik, hogy ne kapjon olyan vért, amibe olyan gének is vannak, amelyek Önnél hiányoznak. Ha vért ad, Rh pozitívnak tekintik, hogy valóban Rh negatív személy ne kapjon az Ön vérében csökkent mennyiségben vagy funkcióban, de mégis csak meglévő génekből. Üdv: dr Tomonkó Magdolna


        Dr. Tomonkó Magdolna
        háziorvos, transzfúziológus

        Dr. Tomonkó Magdolna

        Kérdés: 2011. augusztus 24., 00:00; Megválaszolva: 2011. augusztus 26., 08:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Szavazzon Ön is, kié legyen Az év praxisa a Kárpát-medencében cím!
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó