• Leiden vagy sem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! 2009 novemberében egy bokaszalag szakadás miatt trombózis alakult ki a bal térdhajlati mélyvénában. Azóta havonta járok ellenőrzésre. 3 hónapja voltam haematolgián, és elküldték a véremet, hogy megállapítsák van-e Leiden szindróma vagy sem. A mai napon megérkezett az eredményem: Diagnózis: Az alsó végtagok mélyvénáinak gyulladása és trombophlebitise.* Anamnézis: Trombophilia vizsgálata alapján kiegészítő vizsgálatra PCR-ra jelentkezik Státusz: idem Javaslat: PCR levéve, neg Protein C, S defectus, kora miatt tartós anticoag javasolt. Faktor V Arg 506 Gln Leiden: normál Protrombin G20210A: normál Ahogyan én értelmeztem: nincs Leiden szindrómám, de a vérhigítás tartósan javasolt. Nem szeretnék életem végéig gyógyszert szedni. Sajnos túlsúlyos vagyok, és tudom, hogy ez is nehezíti a dolgom.Emellett még a másik gondom, hogy még nem szültem, és ha jól tudom syncumarosnak terhesség ideje alatt szúrnia kell magát. Ettől rettegek. Az egyik kérdésem, hogy pontosan mi a diagnózis, mit tehetek azért, hogy ne kelljen szednem a gyógyszert? Szedhetek-e fogamzásgátló tablettát? Minden alternatív megoldás érdekel! Bármire hajlandó vagyok annak érdekében, hogy ne kelljen szednem vérhigítót. Előre is köszönöm a segítséget!

        Dr. Molnár Anna válasza a leiden témában

        Kedves Kérdező! A leírása alapján a thrombophilia (trombózishajlam) szűrésének eredménye számomra nem egyértelmű. Valószínűleg a lelet az, csak ahogy ide leírta, vagy az ön ambuláns lapjára leírták az nem egészen tiszta. A „neg Protein C, S defectus” azt jelentené, hogy mindkét eredménye negatív, vagy azt, hogy negatív protein C, de az S defektusos? Mindenesetre, ha trombózishajlam nem áll fenn, és ezt esetleg az is megerősíti, hogy a családban nem halmozódik a trombózis, akkor az egyértelműen traumához köthető mélyvénás trombózisok esetében 3 hónap antikoagulálás elegendő.


        Dr. Molnár Anna
        gyermekgyógyász

        Dr. Molnár Anna

        Kérdés: 2011. augusztus 17., 15:27; Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 01:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: