• Vérszegénység

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Már többször, így a terhességek alatt is a vashiányos vérszegénység miatt vastablettát szedtem. Másfél évnyi szoptatás után a klasszikus tünetek miatt miatt, a terhességről megmaradt, napi 1 Neo-Ferrofolgamma tablettát szedtem. Tudom helytelenül tettem, előzetes orvosi utasítás, laborvizsgálatok nélkül. 1 hét után a tabletták elfogytak, felkerestem a háziorvosomat aki egyből laborvizsgálatot kért. Meglepőmódon az MCH, MCHC értékek voltak csak az alsó határon, a többi érték, így a a vas, transzferrin értékek ok voltak. Sajnos ferritin értéket nem néztek. Lehet, hogy csak a vastabletták miatt volt rendben a vérkép, és mégis csak vérszegénységgel bíbelődök és az üres vasraktárak miatt vagyok árnyéka korábbi önmagamnak? Válaszukat előre is köszönöm, üdvözlettel:

        Dr. Szanyi Andrea válasza a vérszegénység témában

        Kedves kérdező! A vas, transferrin meghatározását célszerű úgy végezni, hogy előzetesen néhány napig a vastabletta szedését felfüggeszti. Nem szükséges fentiek mellett még a ferritin értéket is vizsgálni. Nem tesz említést a haemoglobin szintről, bár valószínű, hogy nem volt kóros értékű. Nagyfoku vérszegénység biztosan nincs Önnél,de nem árt ha időnként vasat szed a fokozott igény miatt. Ha panasza nem szűnik, ismételtesse meg 2 hónap múlva a laborvizsgálatot fentiek ismeretében.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2011. június 17., 19:01; Megválaszolva: 2011. június 21., 17:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: