• Mélyvénás trombózis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        36 éves nő vagyok. Nem dohányzom, fogamzásgátlót nem szedek, 10 kg súlyfeleslegem van. Mélyvénás trombózisra való hajlamom fokozott. Leiden mutáció heterozigóta. A családomban mamámnak, nagynénémnek is volt trombózisa. Most pedig az ikertestvérem (ö férfi) 36 évesen kapott mélyvénás trombózist. A kérdésem, hogy nekem szükséges-e gyógyszert szednem a megelőzés miatt? Illetve most szeretném a párommal első gyerekünket vállalni. Nem tudom, hogy mi a teendőm a terhesség során azzal kapcsolatban, hogy fokozottan veszélyeztetett vagyok. Mamám, és apa nővére is szüléskor, illetve műtét alkalmával kaptak trombózist. Nekem mit kell tennem, hogy elkerüljem? Köszönöm segítségüket.

        Dr. Váróczy László PhD válasza a Leiden témában

        Kedves Érdeklődő! A Leiden heterozigóta állapot igen gyakori, egyes felmérések szerint akár a lakosság 8-10 %-a is érintett lehet, de szerencsére csak a töredékük szenved el mélyvénás trombózist. Önnek, mivel még nem volt trombózisa, jelenleg nem kell szednie véralvadásgátló gyógyszert. Ha viszont teherbe esne, megfontolandó a profilaktikus dózisú heparin (LMWH) terápia alkalmazása, tekintve, hogy a terhesség is egy plusz rizikófaktor a trombózis szempontjából.


        Dr. Váróczy László PhD
        belgyógyász-hematológus

        Dr. Váróczy László PhD

        Kérdés: 2011. június 02., 21:14; Megválaszolva: 2011. június 06., 21:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: