• Leiden mutácio és fogamzásgátlás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Leiden mutacio pozitívem van. Tudom, hogy a betegségem miatt nem szedhetek kombinált fogamzásgátlót. Hallottam a csak progeszteron tartalmú tablettákról, és szeretném tudni, hogy ennek a szedése megengedett-e? Nem dohányzom, rendszeresen sportolok, nem magas a koleszterinszintem, ami esetleg rizikófaktornak számítana. Vagy van esetleg olyan megoldás, ami tartós? Köszönöm!

        Dr. Váróczy László PhD válasza a Leiden témában

        Kedves Érdeklődő! Leiden-mutáció esetén tényleg nem javasoltak az ösztogént tartalmú fogamzásgátlók, mert fokozzák a trombózis kockázatát. Csak progeszteront tartalmazó tablettát szedhet. Gondolom, még szeretne gyereket szülni, gy fiatal kora miatt méhen belüli eszközöket nem volna szerencsés használni, bár ezek tartós megoldát jelentenek. A mechanikai módszereken (óvszer) kívül esetleg még a Nuvaring hüvelygyűrű jön szóba, ennek minimális hormontartalma van, mely a trombózis kockázatát nem fokozza.


        Dr. Váróczy László PhD
        belgyógyász-hematológus

        Dr. Váróczy László PhD

        Kérdés: 2011. május 27., 15:54; Megválaszolva: 2011. május 31., 21:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: