• MTHFR C677TBgénmutáció

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/úr! 2009.04.24 Föv. Bajcsy-Zsilinszki Kórház Angiológián diagnosztizáltak nálam. Factor V gén Leiden mutáció Heterozigóta mutációt hordozó MTHFR gén C677T mutáció Heterozigóta mutációt hordozó .Az INR-em jelenleg a háziorvosom szokta nézegetni,de Ő sajnos nem kérhet nekem homocisztein szint vizsgálatot. 2009.06.17.-én volt először homocisztein szint ellenőrzésem aminek az eredménye 18.30 umol/l (ref.tartomány 2-15) Ekkor az angiológus tanácsára elkezdtem szedni napi 2X3mg folsavat. 2010.05.20.-án volt egy kontrol viizsgálat Folsav 24.00 (ref.érték 3,0-36) Homocisztein 15umol/l (ref.érték 4-14) Ekkor nem változtattak a folsav napi adagján.Szeretném megkérdezni,hogy a homocisztein szintet mennyi időközönként szokták/kellene ellenőríztetni?Ha a háziorvosomnak erre nincs lehetősége,akkor melyik szakorvoshoz fordulhatok ezügyben? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Berta László

        Dr. Váróczy László PhD válasza a hematológia témában

        Tisztelt Uram! A hiperhomociszteinémia tekintetében sajnos rengeteg a kérdőjel. Valószínű, de nem teljesen egyértelmű, hogy ez a génmutáció fokozza a vénás trombózisok és az artériás elzáródások kockázatát. Az érintetteknek napi 1-5 mg folsav szedését javasolják, de bizonyos embereknél a terápia hatástalan. Ennek megfelelően: teljesen feleslegesnek tartom, hogy az Ön homocisztein szintjét ellenőrizzék illetve a folsav adagját tovább emeljék. A legfontosabbról nem tett említést levelében: Önnek volt már trombózisa? Ha nem, akkor a folsav szedésén kívül semmi egyéb nem indokolt, de ha igen, akkor véralvadásgátlót (Syncumart vagy Marfarint) is szednie kell, s ilyenkor az INR szint ellenőzése elengedhetetlen.


        Dr. Váróczy László PhD
        belgyógyász-hematológus

        Dr. Váróczy László PhD

        Kérdés: 2011. május 13., 14:42; Megválaszolva: 2011. május 16., 22:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: