• Mélyvénás trombózis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Úr! Kérésére leírom az 1 évvel ezelőtti doppler vizsgálat eredményét: Jobb alsó végtag: az inguinalis régióban néhány kisebb-nagyobb nycs. van, a legnagyobb 16 mm-es, kissé lazább szerkezetű. A fossa popliteában kis subcutan oedema van, centro-lateralisan egy 28x20x22 mm-es kifejezetten inhomogén, vérömlenynek imponáló folyadékgyülem van, mely felületes véna dislocatiót okoz. Ettől distalisan a véna tibialis communisban, véna tibialis posteriorban inhomogén thrombus van, mely a bokáig követhető. Ez a lelet 1 évvel ezelőtti, a kontroll doppler-en már nem láttak semmit, nincs vérrög, nincs az ér kitágulva. A felszínes vénából feloldódik a vérrög? Mostmár a Syncumart nem terápiás adagban kell szednem. INR érték 1,5-2,5. Ez ér valamit? Vagy csak lelkiismereti okból mondják a fél évet? A viszér gyulladás és a viszér trombózis között milyen különbség van? Köszönettel és Tisztelettel

        Dr. Váróczy László PhD válasza a mélyvénás trombózis témában

        Kedves Érdeklődő! Az 1 évvel ezelőtti Doppler lelete ún. distalis típusú ( a térd alatti mélyvénákat érintő, így alacsony rizikójú) mélyvénás trombózisra utal. Ennek ismeretében - a múltkori véleményemet felülbírálva - azt mondom, hogy nem szükséges tovább a Syncumart szednie, amennyiben a genetikai vizsgálatok és a kontroll Doppler eredményei negatívak. A visszér gyulladás és a trombózis gyakorlatilag együttjár - az előbbi kifejezést inkább a felszínes, az utóbbit pedig a mélyvénák kórfolyamatára használják az orvosok.


        Dr. Váróczy László PhD
        belgyógyász-hematológus

        Dr. Váróczy László PhD

        Kérdés: 2011. május 02., 18:12; Megválaszolva: 2011. május 04., 20:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: