• Vérveszteség pótlása

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Férjem 71 évesen ápr.1-én gyomorvérzést kapott. A vérzés nagymennyiségü vérhányással járt. Sikerült a lokális vérzéselállitás,3 palack vért is kapott.3 napja már itthon van,de nagyon gyenge,erótlen.A kiadott zárójelentésen a laboreredmények nem mutatnak romlást,stabilak.de a hemoglobin 90-es . Kérdésem: miért nem adhatnak a kórházban annyi vért,hogy elérje a minimális130-as értéket?/az osztályos orvos szerint nem adhat/ Mi a tanácsa a felerősitő terápiára annak ismeretében hogy férjem cukros is/2-es,tablettás,7-11-es értékek/,igy duplán diétás étrendet kell tartani. Utólagos vérpótlás már nem jöhet szóba? Egyébkén most történt először,és azt sem tudtuk,hogy fekélye van. Aszpirin protekt-et szedett,amiről most azonnal leállitották.Mást fog helyette kapni! A vérhigitót azért szedetik,mert 13 évvel ezelőtt volt infarktusa. Várom tanácsukat ,javaslataikat.

        Dr. Tomonkó Magdolna válasza a vérpótlás témában

        Sajnos az Aszpirin szedése mellett ez a szövődmény előfordul, de egy esetleges újabb infarktus megelőzéséhez ez egy szükséges, gyakran alkalmazott gyógymód. Hirtelen vérveszteségnél mindig csak annyi vért pótolunk, amennyi a közvetlen életveszély elhárításához szükséges. Ennek több oka is van, ezek közül a legfontosabbak: - Minden palack vér újabb szövődmények forrása lehet (ahány palack, annyi véradó vére, minél több, annál több keresztreakció léphet fel). - Minél magasabb a Hgb szint, annál nagyobb az esély trombózis fellépésére. Amikor elvesszük az Aszpirint, az alacsonyabb Hgb szint bizonyos mértékig védelmet ad egy újabb infarktus vagy trombózis fellépése ellen. - Minél több vért kap valaki, annál jobban visszaszorul a saját vérképzése, annál több időt vesz igénybe a teljes gyógyulás. - Ha nincs már közvetlen életveszély, van idő arra, hogy a szervezet saját maga termelje meg a szükséges vérmennyiséget. Ehhez pillanatnyilag legfontosabb az elveszített vas pótlása, amit egyrészt magas vastartalmú élelmiszerek fogyasztásával lehet elérni (máj, vörös húsok, paradicsom, paprika, cékla - ezek cukorbetegek által is szabadon fogyaszthatóak), másrészt mesterséges vaspótlásra is szükség van gyógyszerek vagy vastartalmú multivitaminok, táplálékkiegészítők által. Bő folyadékfogyasztás, fokozatosan növekedő testmozgás, a cukorbeteg diéta megtartása melletti bőséges vitaminfelvétel biztosítja a felépülést, amihez azért egy ilyen komoly vérveszteség esetében idő és türelem is kell. Üdvözlettel, minden jót kívánok Önöknek:


        Dr. Tomonkó Magdolna
        háziorvos, transzfúziológus

        Dr. Tomonkó Magdolna

        Kérdés: 2011. április 13., 08:21; Megválaszolva: 2011. április 14., 10:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: