• A lép méretét tekintve mi számít kórosan megnagyobbodottnak?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Egy CT vizsgálat kimutatta hogy a lépem hosszátmérője 15 cm. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez mennyire súlyos? És hogy a lépem egészségéért mit tehetek?

        Dr. Laki András válasza a hasi CT, lép témában

        Tisztelt Kérdező! A lép mind alakjában, mind méretében jelentős egyéni variációkat mutat, többek között a testmagasság is befolyásolja, így elég nehéz pontosan megadni a normális méretek felső határát. Az irodalmi hivatkozások sem egységesek ebben. Többen 12-14 cm-t, mások csak 11 cm-t adnak meg a felnőtt lép hosszúsága normál határának. Más szerzők inkább a lép vastagságát adják meg kritériumként, ennek felső értékét 4-5 cm között határozzák meg. Érdemes volna az Ön CT felvételein megmérni ezt, az úgynevezett hilusi átmérőt, ami iránymutató lehet. Leginkább akkor lehet kimondani lépmegnagyobbodást, ha legalább két érték is meghaladja a normálist. A lépmegnagyobbodás oka nagyon különböző, pl. fertőzések, vérképzőszervi betegségek, anyagcsere betegségek stb. erről akár honlapunkon is olvashat bővebbet. A lényeg az, hogy a lépmegnagyobbodás sosem önálló kórkép, hanem más betegségek, állapotok következménye, így külön "vigyázni" rá nem lehet. A lép nagyságának későbbi követésére viszont nem szükséges CT vizsgálatot végezni, a méret elég pontosan meghatározható ultrahanggal is.


        Kérdés: 2011. április 06., 15:23; Megválaszolva: 2011. április 07., 10:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: