• Trombocita

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! egy oldalukon az van, ha a thr szám magas, fokozott a vérrögösödés hajlam. Az angol wikipédia a platelet szóra egy tanulmányban közli, az alacsony, 50-60-as platelet szám már hatalmas stroke és trombozis veszély! Most hogyan is van ez? Tisztelettel, Gnädig Béla

        WEBBeteg szakértő válasza a trombocita témában

        Tisztelt Gnädig Béla!

        A trombocita (vérlemezke) a csontvelőben képződik majd a csontvelőt elhagyva fog a vér alakos elemeihez tartozni. A trombocita a vérralvadásban játszik fontos szerepet, így ha valamilyen számbeli vagy működésbeli eltérés alakul ki ez a véralvadás megváltozásához vezethet. A trombocita számbeli eltérése lehet magas és alacsony amelyeknek számos oka lehet (pl. gyulladás, gyógyszer, rosszindulatú betegségek). Az alacsony vérlemezke számnak a veszélyes következménye a vérzés amely akár az agyban is bekövetkezhet és ekkor vérzéses stroke alakulhat ki. A heparin (ami egy véralvadás gátló anyag) a thrombocita szám csökkenéséhez vezethet és ebben az esetben paradox módon vérzés helyett életveszélyes vérrögösödés indulhat meg.

        Tisztelettel: Dr. Kocsis Erika


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-06-30 08:55:19; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 07:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: