• Myeloproliferatív betegség,Édesapám diagnózisa.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr !Édesapám 58 éves és a diagnózisát szeretném önnek leírni és szeretném megkérni hogy fejtse ki véleményét,tapasztalatait a betegséggel kapcsolatban pontosabban mire számíthatunk és mit jelent ez a betegség.Diagnózis:Myeloproliferatív betegség,Mindhárom sejtsort érintő hyperplasia.Hepar:2cm Lien:2cm.vérnyomás 165/90.fennálló panaszai:étvágytalanság,fáradékonyság,néha viszkető bőr fürdés után.fejfájás.3 havonta kontrol vizsgálatra járunk hematológián kapott gyógyszer:Litaril.szeretném ki kérni a drnő véleményét a betegséggel kapcsolatban mert ahová járunk nagyon nem fejtik ki mi is valójában és mire számíthatunk.Köszönöm válaszát.Jó egészséget kívánok és további sikeres munkát.

        Dr. Váróczy László PhD válasza a myeloproliferatív témában

        Kedves Érdeklődő! A mieloproliferatív betegség egy olyan kórkép, melynek során a csontvelő "hiperaktívvá" válik, és a szükségesnél nagyobb számban termeli az alakos elemeket: a fehérvérsejteket, vörösvértesteket és vérlemezkéket. Emiatt a vér túl sűrűvé válik, a keringése lelassul, s az Ön Édesapjánál is tapasztalt kellemetlen tünetek jelentkeznek: fejfájás, szédülés, látászavarok bőrviszketés, magas vérnyomás. A betegek egy kisebb hányadánál sajnos idővel leukémia (fehérvérűség) is kialakulhat, emiatt nagyon fontos a szoros ellenőrzés. A kezelés célja a hiperaktív csontvelőműködés visszaszorítása, ennek egyik gyógyszere a Litalir.


        Dr. Váróczy László PhD
        belgyógyász-hematológus

        Dr. Váróczy László PhD

        Kérdés: 2011. január 25., 15:04; Megválaszolva: 2011. január 26., 19:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: