• Tápszer helyettesítő

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! Leiden és MTHFR C677T génmutációm van.Syncumart és Folsavat szedek.Háziorvosom Nutricia Nutridrinket javasolt a jelentős súlyvesztésem miatt.Ön szerint használhatom ezt a terméket? Esetleg lehetne ezt helyettesíteni más tömegnövelő tápszerrel? Háziorvosom napi 2X200ml-javasolt,de az összetétele „K”vitamín tartalma miatt nem mertem kiváltani.Jelent ez a tápszer veszélyt a véralvadásomra? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel:B.László Összetétel (100ml) Energia 630 KJ 150 KCal Fehérje 6,0 g Kazein 5,7 g energia% 16 % Szénhidrátok 18,4 g Cukrok: 6,7 g Glukóz 0,1 g Laktóz <0,025 g Maltóz 0,6 g Szacharóz 6,0 / 0* g Poliszacharidok 11,3 g energia % 49 % Zsírok 5,8 g ebből növényi olaj 5,8 g Linolinsav 1357 mg α-linolénsav 282 mg SFA (telített zsírsav) 0,7 g MUFA (egyszeresen telítettlen zsírsav) 3,4 g PUFA (többszörösen telítettlen zsírsav) 1,7 g energia % 35 % Élelmi rost 0 / 0,3** g Vízoldékony 0 / 0,07** g Nem vízoldékony 0 / 0,26** g Ásványi anyagok Nátrium 90 mg Kálium 159 mg Klorid 87 mg Jód 20 μg Vitaminok A-vitamin 123 μg-RE Karotinoidok 0,3 mg D3-vitamin 1,1 μg E-vitamin 1,9 mg-α-TE K-vitamin 8,0 μg B1-vitamin (thiamin) 0,23 mg B2-vitamin (riboflavin) 0,24 mg Niacin 2,7 mg-NE B5-vitamin (pantoténsav) 0,8 mg B6-vitamin 0,26 mg Folsav 40 μg B12-vitamin 0,32 μg Biotin 6,0 μg C-vitamin 15 mg Egyéb Kolin 55 mg Karotinoidok 5,8 g alpha - karotin 69 micro g beta - karotin 130 micro g gamma - karotin 0,6 micro g Likopin 60 micro g Lutein 40 micro g Zeaxantin 0,3 micro g Ozmolaritás 455 mOsmol/l

        Dr. Váróczy László PhD válasza a leiden témában

        Tisztelt Érdeklődő! A tápszer csekély K-vitamin tartalma nem fogja számottevően megzavarni az INR-értékét, ha mégis csökkenne, a Syncumar dózisát nyugodtan lehet emelni. Bennem inkább az merül fel: miért kell egy 35 éves fiatalembernek olyan tápszert használnia, melyet súlyos senyvesztő betegségben (általában daganatokban) szenvedőknek szokás felírni? Ti. erről Ön semmit nem említ a levelében, ha pedig a testsúlyvesztés egyéb ok miatt áll fenn, a "sima" egészséges kalóriadús étrend is megtenné...


        Dr. Váróczy László PhD
        belgyógyász-hematológus

        Dr. Váróczy László PhD

        Kérdés: 2011. január 01., 18:27; Megválaszolva: 2011. január 07., 15:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: