• Mélyvénás trombózis után vérhígító inekció

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztel Doktor úr/nő! 21 éves lány vagyok. Néhány héttel ezelőtt kerültem jobboldali femoro-poplitealis mélyvénás trombózissal kórházba. (a zárójelentésen ezzel kapcsolatban az alábbi megnevezéseket írták: vena fem. superficialis és poplitea thrombosis) A kórházból úgy küldtek haza, hogy 2x szúrjam magam naponta vérhigítóval, és akkor menjek vissza hozzájuk, ha megvannak a trombózisra való hajlamomról készült vizsgálatok eredményei. Azonban erre legalább még 2 hónapot várnom kell. Egy kicsit idegeskedtem, hogy mi lehet a lábammal, ezért elmentem tegnap egy ultrahangos klinikára, ahol megnézték mindkét lábam ultrahanggal. A bal lábammal továbbra is minden rendben, a jobbról az alábbiakat írták: "Jobb oldalon a vena fem. communisban és a vena fem. superficialis felső harmadában norm. áramlás. A vena fem. superficialis középső harmada tágabb (10mm), minimális széli keringés már megfigyelhető, a lument inhomogén thrombus tölti ki. A Distalis szakaszában sem lehet áramlást kimutatni. Ezen a szakaszon collateralis vena töldődik. a vena popliteában teljes lument kitöltő áramlás van. Az áramlás jellege folyamatos típusú." Ez alapján tehát elmondható már, hogy valószínűleg a vérrög a lábam hajlatából már eltűnt (ez ha minden igaz, ez a vena poplitea), és ezért van már véráramlás, azonban a combon belsejében levő középső részen (ami a vena fem. superficialis) még nincs rendes áramlás. Szeretném Önt megkérdezni, hogy a leírtak alapján, illetve 1 hónap elteltével, hogy szúrom magam a vérhigítóval, mekkora lehet még az esély arra, hogy tüdőembóliát kapjak, illetve hogy a rög a lábamból a tüdőm felé eljusson egyáltalán? Azt feltételezem, hogy mindig fenn áll az esély, míg ott a rög, de egy idő után kisebb az esély ennek bekövetkeztére. A kérdés csak annyiból aggaszt, hogy pár napja mozgás közben jobban ver a szívem (magasabb a pulzusom), ami olykor nagyobb levegővételre késztet. Bár azt túlzás lenne állítani, hogy nem kapok levegőt. Ezt én eddig az alacsony vérnyomás "mellékhatásaként" fogtam fel, illetve, hogy elszokott a szívem a mozgástól, hisz sokat feküdtem és pihenek most is, de félek, hogy esetleg még ennyi idő után is a rög miatt lehet ez. Válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a trombózis témában

        Kedves Érdeklődő! Ha rendesen adagolja magának az injekciót, minimális annak az esélye, hogy a már feloldódóban levő vérrögből egy nagyobb darab leszakad, és a tüdőbe jutva súlyos emboliát okoz. (Apró, mikroszkópos méretű vérrögök szinte minden esetben eljutnak a tüdőbe, de ezek nagy bajt nem csinálnak). Akkor kell megijedni és orvoshoz fordulni, ha nyugalmi fulladás és erős, "oldalszegező" mellkasi fájdalom, esetleg vérköpés lépne fel.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2010. december 15., 22:14; Megválaszolva: 2010. december 18., 11:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: