• Thrombophilia vizsgálat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! 1 évvel ezelőtt egy este rosszul lettem.Vittek a kórházba rögtön, kiderült tüdőembóliám van, szonnal műteni kellett, embolectómiát végeztek. A műtét közben kiderült hogy nyitott foramen ovalém van ugyhogy valószínűleg ezért felszórodhatott egy kicsi az agyamba, ezért afáziás lettem. 1 héttel ezek után kiderült hogy a lábamban kitejedt(comb középtől vádli közepéig) mélyvénás trombózis van, onnan szakadhattak le a darabok. Most volt nemrég a genetikai vizsgálat thrombophilia irányába és megszeretném Öntől kérdezni hogy a következő két érték(ezek nem stimmeltek) mit jelent? Mert az orvos csak annyit mondott hogy nem genetikai. Lupus Anticoagulans szűrőteszt: Gyenge pozitív FVIII aktivitás: 201,5 % 50-150 a fererencia tartomány valamint vad típusú V-ös faktor és II-es faktor Tehát ha ez tényleg nem genetikai akkor mitől alakult ki? Mit lehet tenni hogy esetleg lecsökkenjen az érték?(persze ha csak lehetséges) Mennyire veszélyes? Előre is nagyon Köszönöm Válaszát! Tímea

        Dr. Váróczy László PhD válasza a trombofilia témában

        Kedves Érdeklődő! Mind a lupus antikoaguláns pozitivitás, mind a fokozott FVIII aktivitás fokozzák a szervezetben a vérrögösödésre való hajlamot. Egy mérésből viszont még nem lehet eldönteni, hogy ezen laboreltérések átmeneti jellegűek-e (például egy fertőzés szövődményeképp) vagy pedig tartósan fennállnak, így a teszteket a későbbiekben mindenképp meg kell ismételni. De akármi is lesz az eredmény, az Ön esetében a súlyos, életet veszélyeztető tüdőembolia miatt célszerű a hosszan tartó véralvadásgátló kezelés, hacsak valamilyen szövődmény nem lép fel.


        Dr. Váróczy László PhD
        belgyógyász-hematológus

        Dr. Váróczy László PhD

        Kérdés: 2010. december 09., 17:44; Megválaszolva: 2010. december 11., 10:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: