• Vastúltengéssel küzdök

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Egy ideje rendszeresen magasabb a szérum vasszintem a "megengedettnél". Évek óta küszködök is nem mindig túl jellegzetes, de az életemet alaposan megkeserítő tünetekkel. Végül "sikerült" egy kiugró TSH értéket produkálni, így legalább elkezdtek komolyabban foglalkozni velem, igaz, magánúton. Autoimmun pajzsmirigy-betegséggel és inzulinrezisztenciával kezel egyelőre egy endokrinológus szakorvos, idén február óta. Neki is szemet szúrt az emelkedett vas érték (akkor volt 27,9..sajnos a mértékegységet fejből nem tudom, de a referenciatartomány felső határa 26). Akkor azzal bíztatott, hogy ha az anyagcserémet rendbeszedi, akkor ez is javulni fog. A következő vizsgálat akkor történt, mikor előtte pár nappal fogyasztottam egy kevés alkoholt, ekkor felment 30-ra. Később visszaesett 28,8-ra, majd június végén 26,9-re. Ekkor megnyugodtam egy kicsit én is. Sajnos 3 hete ismét egyre rosszabbul érzem magam, szinte örökké kimerült, levert, álmos vagyok, rettentően fájnak az izületeim, a hajam marokszám hullik. Újabb laborvizsgálatot kértem a háziorvostól, melyben a vas már 38,9. A TSH értékem viszonylag jó, tehát nem hiszem, hogy ez okozta-okozza a vasfelhalmozódást. Elképzelhető, hogy haemokromatózisban szenvedek? Alkoholt nagyon ritkán fogyasztok, akkor is elenyésző mennyiségben, a legutóbbi vizsgálat előtt (amikor 38,9 lett) például már nagyon régen tettem utoljára. Májfunkcióim rendben vannak, nemrég vizsgált hepatológus is. Keressek-e fel haematológus orvost? Háziorvosomnak nem említem, mert sajnos úgyis csak legyinget, hogy majd ha 10x ennyi, akkor menjek vissza, de én meg már most alig élek. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: ME

        WEBBeteg szakértő válasza a vastúltengés témában

        Kedves Kérdező! Az Ön által leírt magasabb vas érték elmarad a hemokromatózisban tapasztaltakhoz képest, ezért azt gondolom panaszai hátterében más valószínűsíthető. Fontos lenne tudni a táplálkozási szokásait, hogy előzőleg szedett-e vaskészítményt?! Valóban van a szervezetnek ún. vastúlterheléssel járó állapota, amit hemokromatózisnak neveznek (a vaslerakódás szöveti károsodást is okoz, a szervezet vastartalma meghaladja az 5 g-ot) Ez egy örökletes megbetegedés. A tünetek 50 éves kor alatt ritkán jelentkeznek, férfiakban korábban, mint nőkben, a nőknél a menstruációs vérvesztés késlelteti a betegség megjelenését. A korai tünetek jellegzetesek, fáradékonyság, ízületi panaszok. Később a szervezet különböző szerveiben raktározott vas ezen szervek működési zavarát okozza: pl. máj működési zavart, cukorbetegség, bronzszerű bőrpigmentáció, szívpanaszok, hormonális panaszok is jelentkezhetnek. Ebben a betegségben az emelkedett vasszinten kívül, egyéb (májfunkció, vasháztartásra utaló paraméterek) értékekben is van eltérés! A speciális laborvizsgálatokon kívül az egyértelmű diagnózist a májszövettani vizsgálat adja. Ezen kívül egyéb rendszeres vérátömlesztéssel, fokozott vörösvérsejt széteséssel, stb. járó betegségek is magas szérum vasszinttel járnak és az előzőhöz hasonló betegséget okoznak. Amennyiben hepatológushoz jár– hemakromatózis szempontjából is – a legjobb kezekben van.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2010. szeptember 15., 11:27; Megválaszolva: 2010. szeptember 26., 22:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: