• Haemakromatosis és terhesség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Váróczy Doktor Úr! Néhány hónappal ezelőtt segítségemre volt már, ezért örömmel várom válaszát alábbi kérdéseimre: Előzmény: 4 hónapig vérlebocsátással kezelték fent említett betegségemet (kétheti 400-500 ml csapolással), miközben már 3 éve járok meddőségi intézetbe, és legalább 10 év gyermek utáni vágy áll mögöttem. A hematológus orvos esetleges hormonális összefüggést vélt felfedezni a két probléma között, ezért a stimuláció kezdetét úgy időzítettük, hogy a ferritin értékem viszonylag normalizálódjon. (780-ról 80-ra.) És... rengeteg szenvedés után, 42 évesen, 6 inszeminációval és 5 lombikkal a hátam mögött, csodával határos módon terhes lettem!!! Tudom, óvatos duhajnak kellene lennem, mert még csak két pozitív teszt, egy 82-es jónak mondott HCG, és egyetlen megerősítő orvosi vizsgálat van mögöttem. De (mivel jelenleg a hematológián felfüggesztették a kezelésemet) szeretnék pár kérdéssel fordulni Önhöz: 1. A hematológus javasolta az aszpirin protect szedését (most először szedtem is) de nem tudom, mennyi ideig lehet vagy ajánlott, ha az ember terhes lett. 2. Vasdiétázom lassan fél éve, nemcsak húst, de spenótot, és a többi "vasas" zödségfélét is kerülöm. Továbbá, eddig minden telet vitaminokkal húztam ki, ügyesen kikúráltam magamat, most úgy tudom, pl. a C vitamin nagyon köti a vasat, és így nem tudom, mi lesz velem. A folsav is nagyon kéne (idős terhesnek számítok). 3. Ha a 2-es pontban leírt változtatásokat figyelmen kívül hagynám, megoldható lenne-e a ferritin szinten tartása csapolással, egyáltalán lehet-e ezt azzal, aki terhes? 4. A betegségem árthat a babának? Köszönöm türelmét, és nagyon várom válaszát!

        Dr. Váróczy László PhD válasza a hemokromatózis témában

        Kedves Érdeklődő! Kérdéseire ezúttal sem könnyű egyértelmű és megnyugtató válaszokat adni, de azért megpróbálom a tudásom legjavát nyújtani... 1. Az aspirint én is javasolnám a vérrögösödés kivédése céljából, akár végig is szedheti, a magzatra ártalmatlan. 2. A folsavat is szedje nyugodtan a velőcső-rendellenesség kivédése miatt. 3. A terhesség alatt nyilván szüksége lesz több alkalommal hemoglobin- és vasprofil-ellenőrzésre. A vaskelátor terápia ellenjavallt, így ha terápis szükséges, csak a csapolás jöhet szóba. 4. Nem akarom elrémiszteni, de egy hemochromatosisos nő terhessége az alábbi veszélyekkel járhat: - nagyobb a terhességi HELLP szindróma (májelégtenség) és a preeclampsia (magasvérnyomás, veseelégtenség) kialakulásának esélye Önnél, ezt az életkora is súlyosbíthatja - sajnos a baba is örökölheti a betegséget, ennek a legsúlyosabb formája a neonatalis haemochromatosis, mely súlyos májelégtelenséggel, vérzészavarokkal járhat. Hogy mekkora Önnél ezen szövődmények kialakulásának az esélye, és hogyan lehetne őket elkerülni, erre sajnos semmilyen biztos információ nincsen. Reméljük a legjobbakat, és kívánom Önnek, hogy 9 hónap múlva már egy szép egészéges kisbabát tartson a kezében!


        Dr. Váróczy László PhD
        belgyógyász-hematológus

        Dr. Váróczy László PhD

        Kérdés: 2010. augusztus 25., 11:04; Megválaszolva: 2010. augusztus 26., 22:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: