• Csontvelő vizsgálat eredménye

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm,

        Gyermekem Di George szindrómával született. Nemrég csonvelő vizsgálaton vettünk részt alacsony thrombocyta szám miatt. Kérem Önt, hogy az alábbi eredmény alapján tájékoztasson, hogy ez mit jelent, mire számíthatunk a jövőben és a felmerülő kezelési lehetőségekről.

         

        Csontvelőkenet: Vérrel hígult készítmény, ezért a cellularitás pontosan nem határozható meg. A kenetben kiérő myelo- és erythropoiesis látható, érett megakaryocyták nincsenek, inkább micromegakaryoblastok láthatók. Blasztsejtek, illetve a másik két sejtvonalra lokalizálódó durván dysplasticus elváltozások nem láthatók.
        Csontvelői immunfenotípus vizsgálat:
         
        2640L CD3                    :       7,0 %                             Valid          L
        2640N CD4                    :       5,0 %                             Valid          L
        2640L CD7                    :       9,0 %                             Valid          L
        2640M CD8                    :       2,0 %                             Valid          L
        2640L CD10                   :      16,0 %                             Valid          L
        2640L CD13                   :      53,0 %                             Valid          L
        2640L CD14                   :       5,0 %                             Valid          L
        2640N CD19                   :      20,0 %                             Valid          L
        2640N CD20                   :      14,0 %                             Valid          L
        2640M CD33                   :      55,0 %                             Valid          L
        2640M CD34                   :       3,5 %                             Valid          L
        2640N CD45                   :      85,0 %                             Valid          L
        2640M CD117                  :       2,7 %                             Valid          L
        2640N HLA-DR                 :      25,0 %                             Valid          L
        2640L IgG                    :         . %                             Valid          L
        2640M IgG                    :         . %                             Valid          L
        2640N IgG                    :         . %                             Valid          L
        2640M M1                     :         .                               Valid          L
        - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
         
        Validáló megjegyzése:
            CD10+/CD19+: 16%
            CD34+/CD10+/CD19+: 3.5%
            Immunfenotípus vizsgálattal a csontvelőben kb. 10% T sejt, 20% B sejt mellett kb
            60% differenciált myeloid sejt detektálható. A T sejt populációban a CD4/CD8
            arány emelkedett: 2.3 (csv-i normál érték kb 0.5). 
            A B sejtek nagy része CD10+ pre-B sejt (16%), mely kóros marker hiányában
            megfelelhet hematogonnak. Ezen belül CD34+ korai pre-B sejtek 3.5%-ban mutathatók ki.
            A myeloid populációban normál CD13/CD33 jelölődés látható. Aberráns marker
            expresszió nincs.
            Vélemény: Akut leukémiára utaló eltérés nem igazolható, a kép megfelelhet ALL CR-nak.
            (A CD10+ precursor B sejt arány a kornak megfelelő normál érték felső határán van. A CD34+ blast arány 3.5%).

        Csontvelőbiopszia: A csonthenger erősen töredezett, és a velőűrök többségéből a csontvelő kiszakadt, így a csontvelő cellularitása, a sejtvonalak aránya nem ítélhető meg. A néhány látótérnyi értékelhető területen a csontvelő a gyermek korához képest hypocellulárisnak és oedemásnak tűnik. A granulopoeticus sor minden alakja megtalálható. A metszetben CD61-el néhány megakaryocyta mutatható ki, amelyek hypolobulált magvú, kicsi formák, igazi micromegakarypcyták.

        Vélemény. A biopsziás minta reprezentatívnak nem tekinthető. A megakaryocyta morfológia myelodysplasiás szindróma lehetőségét veti fel. A klinikumtól függően a biopszia ismétlését javasoljuk. 

        Csontvelői immunfenotípus vizsgálat: CD14: 3%; CD33: 81%, CD34: 1,3%; CD45: 92%; CD117: 1,9+; HLA-DR: 10 %

        A csontvelőben 7-8% lymphoid sejt, kb. 75% differenciált myeloid sejt és 4-5% erythroid precursor detektálható. A CD34+ myeloblast arány nem emelkedett, 1%. A myeloidok nem hypogranuláltak és normál CD33 expressziót mutatnak. Kóros marker pozitivitás nincs. Vélemény: normális fenotípus kép, kissé csökkent lymphoid és emelkedett myeloid aránnyal. Blasztos transzformációra utaló eltérés nincsen.

        Köszönettel,

         

        WEBBeteg szakértő válasza a csontvelő témában

        Tisztelt Érdeklődő!

        A DiGeorge szindróma a csecsemőmirigy (thymus) elégtelenségének egy ritka formája, következménye, hogy a szervezetben nem termelődnek T-limfociták, s így súlyos immunhiányos állapot alakul ki. Vérlemezkehiánnyal általában nem jár. A csontvelővizsgálatok eredménye alapján bennem két dolog merül fel:

        1. A gyermeknek egy másik, vérlemezke-termelési elégtelenséggel járó csontvelő-betegsége van. Ha a vérben keringő trombociták száma nem vészesen alacsony (>20000 / mikoroliter), kezelést nem igényel.

        2. Vajon eléggé biztos alapokon nyugszik-e a DiGeorge szindróma diagnózisa, tekintve, hogy a csontvelőben elég szép számmal található T-limfocita (persze, ezt csak a vérben keringő T-sejtek száma alapján lehetne megmondani).

        Kérem, hogy a gyermek perifériás vérképéről is írjon némi információt - mennyi a vérben keringő vérlemzkék és T-limfocitás száma -, akkor többet tudnék a prognózisról és az esetleges kezelési módokról is nyilatkozni!


        Kérdés: 2010-06-13 17:18:15; Megválaszolva: 2010. június 13., 17:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: