• Fárad a csontvelő?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor! 21 éve állapították meg a policitémiámat, csontvelővizsgálat is igazolta. 30 e körüli fvs és 1,5 M thrombocta értékkel indultam. 15 éve litaril, 13 éve interferon kezelést írtak elő, de brutális mellékhatásaik miatt néhány hónap után mindkettőt elhagytam. Azóta csak aspirin protectet szedek, sok-sok folyadékot iszom és zöldségben-gyümölcsben gazdagon étkezem, szeretek mozogni. Szövődményeim nem voltak. A 3 éve végzett csontvelő vizsgálat csak minimális reticulin szaporulatot mutatott. Jelenleg 11,9 fvs és 805 e thrombocita értékem van. DE öregszem és az ereim is, a csontvelőm fárad. Milyen tapasztalatok vannak, milyen gyors ez a folyamat, amikor már a szükségesnél is kevesebbet termel? Jelenleg hematológus nélkül vagyok, mert a területi kötöttség nem enged más megyébe, és a városunkban is van hematológia. Itt azonban "kitelt a becsületem" a kemoterápiás szerek hárítása miatt, illetve választanom kellene közülük. Kockázat-megérés alapon hárítok még. Mi erről a véleménye?

        Köszönöm figyelmét!

         

        WEBBeteg szakértő válasza a csontvelő témában

        Kedves Érdeklődő!

        A laborértékei jelenleg elfogadhatóak, de semmiképp nem javasolnám. hogy hematológiai gondozás nélkül maradjon. A policitémia ugyanis képes átalakulni más gonoszabb betegségekbe, mint például a csontvelő-elégelenséggel járó mielofibózis vagy a heveny mieloid leukémia. Az Ön jelenlegi eredményei mellett legcélszerűbbnak az aspirin kezelést tartom illetve évente 2-3 alkalommal szükséges a hematológiai ellenőrzés.


        Kérdés: 2010-05-29 17:29:25; Megválaszolva: 2010. május 29., 17:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: