• Fehérvérsejt rendellenessége

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Véleményüket és tanácsukat szeretném kérni problémámmal kapcsolatban. 1999-2000 óta (gyermekem születése után) lassan csökkeni kezdett a fehérvérsejteim száma, 2001 óta vaggyok haematológiai gondozás alatt. A fehérvérsejtszámom ált. 2-3 között van. Egyéb tüneteim nincsenek (láz, nyirokcsomófájdalom), és alapvetőleg nem vagyok betegesebb (fertőzések-vírusok), mint bármely más ember. Jó a közérzetem, étvágyam és energikus vagyok. Először arra gondoltak, hogy pánikbetegségemre szedett gyógyszer miatt történt a változás. Mivel annak elhagyása után sem javult a vérkép, alaposabb kivizsgálásokon estem át. Először tüdő és hasi ultrahangot végeztek, mely teljesen negatív eredménnyel zárult, sem a máj, lép és nyirokcsomók nem mutattak változást. Utána két csontvelőbiopszián is átestem 2003 jan és nov-ben. Mindkettő ugyanazzal az eredménnyel zárult, mely így szól: "Balra tolt myelopoesis, amely a klinikai adatokat is figylemebe véve megfelelhet agranulocytosisnak. A nyúlványos B-sejtek jelenléte lymphoproliferavív betegség nagyon korai szakaszára is utalhat. Diszkrét villosus B-lymphocyta populáció a csontvelőben, melyről nem dönthető el egyértelműen, hogy reaktív vagy korai lymphoproliferavív betegségről van-e szó." Ezen adatok alapján elvégeztek még vizsgálatot leukémiára és autoimmun betegségre is, ez is teljesen negatív eredménnyel zárult. 3 hónapig szedtem Medrol-t, de mivel nem hozta meg a kívánt eredmény, ezért leállították. Végül egy lökéspróbát csináltak vénásan. Ennek eredményeképp a fehérvérsejtszám 4 körüli értéket mutatott. A vizsgálatok eredmányeképp az orvos azt, mondta, hogy lizy granulocyta szindrómám van, ami alapján a fvs az érfalra tapadnak és csak akkor jönnek elő, ha szükség van rá. Kezelést nem igényel, a csontvelő miatt kell fél-egy évente ellenőrzésre járnom. Állapotomat elfogadva, örültem, hogy nincs komolyabb baj. Újabb gyermeket vállaltam és érdekes módon a terhesség alatt teljesen megfelelő tartományban volt a fehérvérsejt számom. Szülé után, 2007 óta egy új doktornőhöz kerültem, aki újabb vizsgálatokat végzett el a problémámmal kapcsolatban. Vírusokat nézett, mely alapján az EBV és CMV IgG pozitív lett (állítólag ezek felelősek bizonyos daganatos betegségekért). Majd egy újabb csontvelőbiopszia jött, ennek eredménye hasonló mint az előzők, csak a myelopoeticus hyperplasia új vonás. További megfigyelés alatt tartanak, amely rendzseres vérvizsgálatban nyilvánul meg, kezelést nem kapok, folsav és B-vitaminokat kell szednem csak. Alapvetőleg megtanultam ezzel élni, s nincs betegségtudatom. Egy dolog zavar csak, hogy igazából még mindig nem kaptam választ arra, hogy mi a problémám és ez mitől alakult ki. Valamilyen komolyabb betegségnek az előjele, vagy egyszerűen csak ilyen a szervetem? Be kell vallanom, hogy az új influenza miatt merült fel az aggodalmam. Még november közepén beoltattam magam, az állapotomra való tekintettel tartottam ezt fontosnak. Az oltástól nem volt komolyabb problémám, leszámítva az oltás helye körül kialakult piros foltot és második nap egy kis hőemelkedét, rossz közérzetet. Harmad napra semmi bajom nem volt, nem is foglalkoztam vele, hisz más oltásoknál  is előfodul - gyerekeimnél is tapasztaltam mikor kicsik voltak. Kérdés az, hogy az én vérképzési problémámmal termelődött-e ellenanyag és kialakul-e a védettség? Bár nem vagyok betegesebb mint más ember, egy-egy náthát leszámítva, de vajon feltudja-e venni az immunrendszer a harcot egy fertőzés esetén? Válaszukat előre is köszönöm!    

        WEBBeteg szakértő válasza a fehérvérsejtszám témában

        Kedves Érdeklődő!

        Úgy gondolom, hogy Önt a kollégák kellő alapossággal kivizsgálták, és ezek eredménye eléggé megnyugtató, hiszen mindenféle súlyos vérképzőszervi betegséget kizártak Önnél. Sajnos azt nem írta meg, hogy a 2-3 G/l-es fehérvérsejtszámon belül milyen arányban vannak jelen a  neutrofil granulociták, mert csak ez alapján tudnék következtetni az agranulocitózis mértékére. Mindenesetre valószínűleg arról van szó, hogy az Ön esetében a csontvelő egy "gyári hiba" következtében a normálisnál kevesebb neutrofilt termel, de ennek klinikai tünetei nincsenek, mert az immunrendszer többi sejtje fokozatosan átvette a szerepüket.

        A terhesség alatt minden nőnek emelkedik a fehérvérsejt- és ezen belül a neutrofil granulocita száma, így semmi meglepő nincs abban, hogy az alatt a néhány hónap alatt Önnél is normalizálódtak ezek az értékek.

        Az EBV és CMV IgG pozitivitásnak az égvilágon semmi jelentősége nincs - ez csupán azt jelenti, hogy Ön szervezete már találkozott ezzel a két vírussal, és megfelelő védettséget alakított ki ellenük. (Az emberek 99 %-ánál ugyanezt az eredményt kapjuk.)

        Végezetül a védőoltásról: effelől is egészen nyugodt lehet, mert az egyes kórokozók elleni specifikus védettség kialakításáért nem a granulociták, hanem egy másik fehérvérsejt populáció, a limfociták (B ill. T-sejtek) a felelősek. Feltételezem, hogy ezen sejtek száma és funkciója az Ön esetében teljesen normális.

        Remélem, sikerült többé-kevésbé megnyugtatnom, és további jó egészséget kívánok Önnek!

         


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2010-01-06 21:59:58; Megválaszolva: 2010. január 06., 21:59

        Tudjon meg többet: fehérvérsejtszám
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Anyukámnak trombózisa volt, így szeretném magamat kivizsgáltatni a lehető legteljesebben. Ön milyen vizsgálatokat javasolna, illetve az ezekhez szükséges beutalót háziorvos, nőgyógyász ad ilyen esetben, tehát ha nem nekem...
        Tisztelt Dr Nő. A trombocita értékem 92 giga L. 2o16 1 hó 21 én. Kórházi Hematológus azt mondta most nem tud tenni semmit, három hónap múlva kontról. Kérdésem nyugodjak bele. Köszönöm
        Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Tavaly nyáron megjelentek az alsó végtagjaimon bevérzéshez hasonló foltok, azóta több újabb ilyen folt jelent meg végig a lábaimon. Nem fájnak, nem nőnek, azóta is ugyanolyan piros kis pontokból állnak, néhol...
        Tisztelt DRNŐ,DR ÚR! Gyakori rosszúllét miatt, ami szédülés ( néha friss levegőszomajam van),és álmosság miatt vérvételi labort kértem. Az eredményeim, amik mellett találtam csillagot, a következők: serum glucose: 5,7, serum hugysav 370,...
        Tisztelt Doktor Úr/Doktornő, A következő problémával fordulok Önhöz: 4 napja a combom belső oldalán volt pár pici pirosas-lilás pötty, amely nyomásra nem tűnt el, olyan véraláfutás-szerű lehetett. Emlékeim szerint nem ütöttem be sehova....
        Kedves Doktornő! Először szeretném megköszönni a gyors választ ! Doktornő írta,hogy jó volna tudni néhány még dolgot . Kislányomnak volt 1 rossz vérlelete - sajnos ez nincs nálam ,nem tudom leírni,de rengeteg csillag volt ,nem megszokott...
        Tisztelt Doktor Nő! 23 éves fiammal magas vérnyomás ellenőrzése miatt végeztek vérvizsgálatot. A retikulocyta értéke emelkedett volt. Van egy csonton belüli jóindulatú csont elváltozása. Szakorvosok szerint nincs vele teendő, mert olyan...
        T.Doktornő! Kislányom 2.terhessége során most kaptunk 1 leletet,ami kétségbe ejtett. O RH(D)pozitív,Direkt Coombs:pozitív,ellenanyagszűrés: pozitív, C+E-c+e+K-antigének,enzim-reaktív pánantitest szerepel a leleten. Az 1. terhesség probléma...
        T.Doktornő! Kislányom 2.terhessége során most kaptunk 1 leletet,ami kétségbe ejtett. O RH(D)pozitív,Direkt Coombs:pozitív,ellenanyagszűrés: pozitív, C+E-c+e+K-antigének,enzim-reaktív pánantitest szerepel a leleten. Az 1. terhesség probléma...
        Tisztelt Doktor nő! Fogamzásgátló tablettát szeretnék elkezdeni szedni, de eléggé félek az esetleges mellékhatásoktól, főleg a trombóziskockázat növekedésétől. Anyukámnak már volt mélyvénás trombózisa, de nem genetikai hajlam miatt,...
        Kedves Doktornő! 4 éve lett előszőr mélyvénás hasi trombózisom terhesen (bal véna femoralis comminis), a kezelés után leálltam 1 év múlva a vérhigító szedésével orvossal konzultálva, maradva a kompressziós harisnya hordásnál. 6 hete...
        Kedves Doktornő! 25 éves CML-es beteg vagyok.19 éves koromban diagnosztizálták nálam a betegséget,azóta naponta egyszer 400 mg Glivecet szedek. Szerencsére minden leletem rendben van,PCR 0,002. Az utóbbi időben elég komoly izomfájdalmak...
        Kedves Doktornő!! Nagyon köszönöm a gyors választ... van még arról a Hematológiai vizsgálatról egy papírom...de mit gondol 16 év távlatából őriznek ott még vizsgálati eredményeket ? Ki tudnám kérni az akkori értékelést??? Amivel...
        Tisztelt Doktornő! Szeptember közepe óta küzdök valami fertőzésszerű állapottal. Vesemedence és tüdőgyulladással kezdődött. A húgyuti infekcióból azóta sem tudtam teljesen kikeveredni. A tüdőgyulladásból nagyon nehezen épültem fel....
        16 éve császárral szültem és trombozist kapta... egy fél év múlva 2000tavaszán a Daróczi utcában a Hematológiai Intézetben több vizsgálat után az az álláspont alakult ,hogy életfogytig tartó véralvadás gátló szedése javasolt... 14...
        Jo napot kivanok!Reflux betegsegem van,trombofiliam van es kell szednem napi 1 aspentert es ujra ki ujult a gyomorfekelyem tole,mert mikor nem szedem a verhigitot akkor meg szunik a gyomoefajasom .A dr nom aszt mondta hogy a verhighitotol nem lenne szabad...
        Elnézést szeretnék kérni,hogy kérdésemmel fordulok Önökhöz,de rendszeresen járok vérvételre.ilyen eredménnyel nem találkoztam 40 éve vagyok inzulinos cukorbeteg.1/4 évente járok rendszeres vérvételre.Kérem szíves válaszukat,miért lett...
        Kedves Doktornő! Köszönöm a gyors válaszát!Kiegészítésként hozzáteszem: Nem kapok semmilyen vérhigító(bőr alá)készítményt.Tünetként néha előfordul,hogy,lila foltot,bevérzést veszek észre magamon,vagy vérvétel után tovább kell...
        Tisztelt Doktornő! A tegnapi vérvételem eredményében aggaszt az MPV (6 fL) alacsony értéke. referencia érték (8-13 fL) A vizeletben pedig baktériumokat találtak bár ez nem tudom, hogy leetséges-e a nem feltétlenül tiszta doboz miatt, amiben...
        Tisztelt Doktor nő! tegnap voltam vérvételen a májenzim esetleges emelkedése miatt, mert ISOPRINOSINE 500 mg szedek kúraszerűen HPV 11 vírus ellen. Májenzim értékem tökéletes viszont 4 helyen csillag van a fehérvérsejtnél.Eredmény a...