• Fehérvérsejt rendellenessége

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Véleményüket és tanácsukat szeretném kérni problémámmal kapcsolatban. 1999-2000 óta (gyermekem születése után) lassan csökkeni kezdett a fehérvérsejteim száma, 2001 óta vaggyok haematológiai gondozás alatt. A fehérvérsejtszámom ált. 2-3 között van. Egyéb tüneteim nincsenek (láz, nyirokcsomófájdalom), és alapvetőleg nem vagyok betegesebb (fertőzések-vírusok), mint bármely más ember. Jó a közérzetem, étvágyam és energikus vagyok. Először arra gondoltak, hogy pánikbetegségemre szedett gyógyszer miatt történt a változás. Mivel annak elhagyása után sem javult a vérkép, alaposabb kivizsgálásokon estem át. Először tüdő és hasi ultrahangot végeztek, mely teljesen negatív eredménnyel zárult, sem a máj, lép és nyirokcsomók nem mutattak változást. Utána két csontvelőbiopszián is átestem 2003 jan és nov-ben. Mindkettő ugyanazzal az eredménnyel zárult, mely így szól: "Balra tolt myelopoesis, amely a klinikai adatokat is figylemebe véve megfelelhet agranulocytosisnak. A nyúlványos B-sejtek jelenléte lymphoproliferavív betegség nagyon korai szakaszára is utalhat. Diszkrét villosus B-lymphocyta populáció a csontvelőben, melyről nem dönthető el egyértelműen, hogy reaktív vagy korai lymphoproliferavív betegségről van-e szó." Ezen adatok alapján elvégeztek még vizsgálatot leukémiára és autoimmun betegségre is, ez is teljesen negatív eredménnyel zárult. 3 hónapig szedtem Medrol-t, de mivel nem hozta meg a kívánt eredmény, ezért leállították. Végül egy lökéspróbát csináltak vénásan. Ennek eredményeképp a fehérvérsejtszám 4 körüli értéket mutatott. A vizsgálatok eredmányeképp az orvos azt, mondta, hogy lizy granulocyta szindrómám van, ami alapján a fvs az érfalra tapadnak és csak akkor jönnek elő, ha szükség van rá. Kezelést nem igényel, a csontvelő miatt kell fél-egy évente ellenőrzésre járnom. Állapotomat elfogadva, örültem, hogy nincs komolyabb baj. Újabb gyermeket vállaltam és érdekes módon a terhesség alatt teljesen megfelelő tartományban volt a fehérvérsejt számom. Szülé után, 2007 óta egy új doktornőhöz kerültem, aki újabb vizsgálatokat végzett el a problémámmal kapcsolatban. Vírusokat nézett, mely alapján az EBV és CMV IgG pozitív lett (állítólag ezek felelősek bizonyos daganatos betegségekért). Majd egy újabb csontvelőbiopszia jött, ennek eredménye hasonló mint az előzők, csak a myelopoeticus hyperplasia új vonás. További megfigyelés alatt tartanak, amely rendzseres vérvizsgálatban nyilvánul meg, kezelést nem kapok, folsav és B-vitaminokat kell szednem csak. Alapvetőleg megtanultam ezzel élni, s nincs betegségtudatom. Egy dolog zavar csak, hogy igazából még mindig nem kaptam választ arra, hogy mi a problémám és ez mitől alakult ki. Valamilyen komolyabb betegségnek az előjele, vagy egyszerűen csak ilyen a szervetem? Be kell vallanom, hogy az új influenza miatt merült fel az aggodalmam. Még november közepén beoltattam magam, az állapotomra való tekintettel tartottam ezt fontosnak. Az oltástól nem volt komolyabb problémám, leszámítva az oltás helye körül kialakult piros foltot és második nap egy kis hőemelkedét, rossz közérzetet. Harmad napra semmi bajom nem volt, nem is foglalkoztam vele, hisz más oltásoknál  is előfodul - gyerekeimnél is tapasztaltam mikor kicsik voltak. Kérdés az, hogy az én vérképzési problémámmal termelődött-e ellenanyag és kialakul-e a védettség? Bár nem vagyok betegesebb mint más ember, egy-egy náthát leszámítva, de vajon feltudja-e venni az immunrendszer a harcot egy fertőzés esetén? Válaszukat előre is köszönöm!    

        WEBBeteg szakértő válasza a fehérvérsejtszám témában

        Kedves Érdeklődő!

        Úgy gondolom, hogy Önt a kollégák kellő alapossággal kivizsgálták, és ezek eredménye eléggé megnyugtató, hiszen mindenféle súlyos vérképzőszervi betegséget kizártak Önnél. Sajnos azt nem írta meg, hogy a 2-3 G/l-es fehérvérsejtszámon belül milyen arányban vannak jelen a  neutrofil granulociták, mert csak ez alapján tudnék következtetni az agranulocitózis mértékére. Mindenesetre valószínűleg arról van szó, hogy az Ön esetében a csontvelő egy "gyári hiba" következtében a normálisnál kevesebb neutrofilt termel, de ennek klinikai tünetei nincsenek, mert az immunrendszer többi sejtje fokozatosan átvette a szerepüket.

        A terhesség alatt minden nőnek emelkedik a fehérvérsejt- és ezen belül a neutrofil granulocita száma, így semmi meglepő nincs abban, hogy az alatt a néhány hónap alatt Önnél is normalizálódtak ezek az értékek.

        Az EBV és CMV IgG pozitivitásnak az égvilágon semmi jelentősége nincs - ez csupán azt jelenti, hogy Ön szervezete már találkozott ezzel a két vírussal, és megfelelő védettséget alakított ki ellenük. (Az emberek 99 %-ánál ugyanezt az eredményt kapjuk.)

        Végezetül a védőoltásról: effelől is egészen nyugodt lehet, mert az egyes kórokozók elleni specifikus védettség kialakításáért nem a granulociták, hanem egy másik fehérvérsejt populáció, a limfociták (B ill. T-sejtek) a felelősek. Feltételezem, hogy ezen sejtek száma és funkciója az Ön esetében teljesen normális.

        Remélem, sikerült többé-kevésbé megnyugtatnom, és további jó egészséget kívánok Önnek!

         

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2010-01-06 21:59:58; Megválaszolva: 2010. január 06., 21:59

        Tudjon meg többet: fehérvérsejtszám
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! 15 éves kisfiam laborleletében thrombocyt:138 Neutrof:37,3 Lymphcyt:51 EO:7 Hgb:161 szerepel. Vizelet ül. kevés bakt.(32) Mi okozhatja? Az alkalmassági orvos nem veszi fel vegyipari iskolába. Tavasszal sokszor volt náthás, végül...
        Tisztelt Doktornő! Annyi lenne csak a kérdésem, hogy milyen esetekben lehet emelkedett a VÉRKÉP-ben (festett) az Atypusos Lymphocyta? A labor leletem szerint ez jelenleg: 14% A monocyta pedig 14% LDH és CRP normális. WBC: 6 normál RBC 5.44...
        Kedves Doktor/Doktornő, a probléma amellyel Önhöz fordulok a következő: 2015 nyarán vettem észre, hogy az állam alatt egy nyirokcsomó nagyobb, mint a többi. Emiatt UH vizsgálatra küldött a háziorvosom, amely a következő iránydiagnózissal...
        Tisztelt Doktornő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy a nemrégiben csináltatott véralvadási vizsgálat eredményét értelmezni tudjam. Fogamzásgátló szedésére lenne szükségem endometriozisos panaszok miatt. A családban előforduló...
        Tisztelt Doktornő! Az alábbi kórszövettani leletet kaptam: A mérések során a perifériás vérben 11% lymphoid kapuba eső sejtet, 8 % monocytát, és 79% granulocyta kapuba eső sejtet észleltünk. A CD3 pozitív T-sejtek aránya 6%, a CD4/CD8...
        Tisztelt Doktornő! A laborvizsgálati eredményemben ezek az értékek szerepelnek, mindegyik kívül van a megfelelő tartományon: MPV: 6,9 fL - alacsony Absz. neutrophil szám: 7,9 G/L - magas Neutrophil % : 76,7 % - magas Lymphocyta % : 17,2 % -...
        Üdvözlöm Dr nő Térd protézis műtét elötti vizsgálatokat végeztetem. Labor eredményem a következő ami aggaszt.Vörös vértestek átlag térfogata 96fl VVT ELOSZLÁSGÖRBE SZÉLESSÉG 10,9%, INR 0,93 Fibrinogén 5,3 g/l se alkalikus phosphate...
        Tisztelt Doktor Nő! Vérvételen voltam újfent s a laboreredménynél két tétel nem hagy nyugodni.MCV 96.00 ref. tart. 82-95 MCH 2.02 ref. tart. 1.70-2.00. Tudom ,hogy ez nagyon kicsi eltérés, de ez minden vérvételnél eltérést mutat. Hogyan...
        Tisztelt Doktornő! Hodgkin kórós vagyok, két ciklus (4 kezelés) ABVD után, 30 nappal a kezelés után, megvolt az újabb (ellenőrző) PET/CT, mely alapján folytatódhat az ABVD kemoterépiás kezelés. A 4. kemo (2.ciklus 2. kezelés) és a PET/CT-t...
        Tisztelt Doktornő! Eléggé félek a betegségektől így állandóan keresem magamon a hibákat. A panaszom a következő lenne:. Körülbelül egy-másfél hete fürdésnél észre vettem a bal hónaljam legeslegalsó részén egy igen érzékeny...
        Tisztelt Doktor Nő! Három évvel ezelőtt kerültem kétoldali talp és lábujj fájdalommakkal reumatológus szakorvoshoz aki hideg allergia gyanújával vérvételre küldött. /előzetesen ultrahangos vizsgálat az érszűkület lehetőségét kizárta/...
        Tisztelt Dr.Úr Abban a kérdésben szeretnék választ kapni hogy,2016.03.07.-én Mélyvénás trombózist diagnosztizáltak nálam a jobb alsószáramban. 3-napja kapok Clexane injekciót a hasamba. Nagyon félek hogy tüdőembóliát is...
        Tisztelt doktor úr/doktornő. Az édesanyámmal kapcsolatosan szeretnék kérdezni, aki 74 éves. Októbrben ágynak esett. Pokoli derékfájdalomról számolt be. Ekkor még bár keservesen, de fel tudott kelni wc, stb megoldott volt. Háziorvosa...
        Tisztelt Dr. Ujj Zsófia! Évek óta a vérképemben a vas 33 és 42 umol/L között ingadozik.A normál referencia tartomány 9,0-27 umol/L.Emellett még a összes bilirubin 30 és 60 umol/L között van.A direkt bilirubinnál 5 a normál érték,nálam 6...
        Tisztelt Doktornő! Ezúton azért írok Önnek, mert két hete végzett hasi ultrhahang vizsgálat során a háziorvosom elmondta, a lép harántátmérője 50 mm, és ez szerinte még a felső határon van, viszont mindenképp évente ellenőrizni kell. A...
        Tisztelt Doktornő, Kislányom (2 éves) mindkét szeme alatt lilás, sötét foltok jelentek meg (olyan, mint amikor nem alussza ki magát az ember). Más tünet nincs. Ez miatt vérvételre mentünk, melynek eredménye lent látható. Természetesen a...
        Tisztelt Doktornő! Anyukámnak trombózisa volt, így szeretném magamat kivizsgáltatni a lehető legteljesebben. Ön milyen vizsgálatokat javasolna, illetve az ezekhez szükséges beutalót háziorvos, nőgyógyász ad ilyen esetben, tehát ha nem nekem...
        Tisztelt Dr Nő. A trombocita értékem 92 giga L. 2o16 1 hó 21 én. Kórházi Hematológus azt mondta most nem tud tenni semmit, három hónap múlva kontról. Kérdésem nyugodjak bele. Köszönöm
        Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! Tavaly nyáron megjelentek az alsó végtagjaimon bevérzéshez hasonló foltok, azóta több újabb ilyen folt jelent meg végig a lábaimon. Nem fájnak, nem nőnek, azóta is ugyanolyan piros kis pontokból állnak, néhol...
        Tisztelt DRNŐ,DR ÚR! Gyakori rosszúllét miatt, ami szédülés ( néha friss levegőszomajam van),és álmosság miatt vérvételi labort kértem. Az eredményeim, amik mellett találtam csillagot, a következők: serum glucose: 5,7, serum hugysav 370,...