• Lehet ITP-s vagyok?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        3 éve részt vettem az iskolában egy véradáson, majd kis idő múlva levelet kaptam, miszerint eltérést találtak a véremben, ezért a vizsgálatok megismétlése szükséges. Ez meg is történt, mint kiderült, hepatits gyanúja merült fel. Az újabb vérminta eredménye egyértelműen negatív lett és az előzőt a teszt túlérzékenységével magyarázták. Tegnap levelet kaptam, ugyanazzal a szöveggel, mint 3éve...viszont én azóta nem adtam vért, nincs az imént említettnél újabb mintájuk. Gondoltam utánaolvasok, mi állhat mindezek mögött...rábukkantam az ITP nevezetű vérzéses börtünetre és eszembe jutott egy gyermekkori betegségem. 6-8 éves lehettem és a tenyeremen egész felületén az imént említett betegségre jellemző pontszerű vérzések jelentkeztek. Orvoshoz fordultunk, majd vérem tucatnyi vizsgálata után sem született semmiféle diagnózis, viszont mindenféle kezelés után ez a kb. 1éven át tartó betegség eltűnt és azóta fel sem bukkant. Az ITP diagnózisa szerint ki kell zárni néhány betegséget (köztük a hepatitiszt). Ugyebár ezt nálam kizárták anno 3 éve. Mivel berendeltek újabb minta levételére az ITP-re gyanakszom, viszont semmiféle tünetet nem tapasztaltam. Csakhogy gyermekeknél 6 hónapon belül gyógyulás következik be (ami nálam is kb. ennyi időbe tellett).Az ITP a felnőttek többségében krónikussá válik, a tartós tünetmentesség az esetek 20-40 százalékban figyelhető meg. Summa summarum, én egyértelműen erre gyanakszom. Biztos vagyok benne, hogy első válaszként azt kapom, hogy menjek el a vizsgálatra, viszont szeretném ha ezen ismeretek tudatában Öntől is kapnék valamiféle megesrősítést ebben. Szeretném megkérdezni, hogy mi okozza az alacsony vérlemezkeszámot, és ha bebizonyosodhat, hogy valóban ebben szenvedek, akkor mennyiben fog megváltozni a hátralevő életem.(kezelés, ill. mit nem csinálhatok és milyen dolgokat kell végleg elvonni magamtól)

        WEBBeteg szakértő válasza a vérvétel témában

        Tisztelt Thoma!

        A véradások alkalmával különböző vírusok jelenlétét szűrik a vérben, így többek között a hepatitist is. Valószínűleg a 3 évvel ezelőtti véradáson az első teszt pozitív eredményt mutatott, ezért volt szükség megerősítő vizsgálatra, mely már negatív volt. 

        Az ITP-re a vérlemezke számtól függően leginkább bőr- és nyálkahártyavérzések jellemzőek, de lehetséges tünetmentes állapot is. A betegség hátterében az esetek egy részében az okot nem ismerjük, más részükben a háttérben vírusfertőzés, immunbetegség, vagy malignus betegség állhat. Kezelése egyénre szabott, függ a vérlemezkeszámtól, a vérzékenységtől, vagy attól is, hogy műtéti beavatkozás előtt áll -e a beteg. Elsőként szteroid kezelés adandó, de ha erre nem reagál a betegség úgy egyéb kezelések (immunszupresszív szerek, immunglobulin, monoklonális antitestek stb.)  is szóba jönnek. Mindenképpen javasolt a vizsgálatokra elmennie, illetve korábbi vérvételi adatait áttekinteni, hiszen csak ezek alapján mondható ki pontosan a diagnózis. A leírtak alapján nem valószínű,  hogy Önnél ez a betegség áll fenn, inkább a korábbi pozitiv hepatitis teszt miatt kérik kontroll vizsgálatát.

        Tisztelettel: Dr. Miltényi Zsófia belgyógyász, hematológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-06-01 21:25:42; Megválaszolva: 2011. július 29., 10:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: