• Öröklött trombózis?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/Nő!Én egy 21 éves lány vagyok!2009.januárban trombózist és tüdőemboliát kaptam.Egy 7-ig kórházba feküdtem és azóta is szedem a syncumart.Előtte Lindynette 20 fogamzásgátló tablettát szedtem.Haematologiai eredményem ma jött meg és erről szeretnék érdeklődni.Faktor V leiden mutáció vad típus, protrombin vad típus, MTHFR heterozigota faktor VIII heterozigota. és folsav anyagcsere zavar.Ezek mit jelentenek?Kifejtené nekem?Fontos lenne mert már 5 hónapja vártam az eredményt!Köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a trombózis témában

         Tisztelt Érdeklődő!

        Az eredményei közül a MTHFR heterozigóta status utal arra, hogy Önnek egy enyhe fokú folsavanyagcsere-zavara van, mely sajnos thrombosisra illetve hosszú távon érelmeszesedésre hajlamosít. (A "vad típus", bármilyen ijesztően hangzik is, a normális eredményt jelenti!) Fogamzásgátlót vagy egyéb ösztrogéntartalmú készítményt a továbbiakban semmiképp sem szedhet, mert így többszörösére nő az újabb thrombosis kialakulásának esélye. Az érelmeszesedés - mely Önt várhatóan csak 50 éves kora után kezdi el fenyegetni! - megelőzése céljából folsav tabletta szedése megpróbálható, ám eredményessége megkérdőjelezhető.

         

        Üdvözlettel: Dr. Váróczy László hematológus, egyetemi adjunktus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-21 09:11:20; Megválaszolva: 2011. október 03., 06:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: