• Hematológiai betegség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!
        A mamám súlyosan vérszegény,kórházban feküdt a hematológián és az orvosok azt mondták,hogy leukémia előtti állapotban van.
        Kapott vért és trombocita transzfúziót aminél hidegrázást kapott.Most hazaengedték és elég rosszul van,magas a vérnyomása és állandóan szúr a halántéka,hányingere van.
        Aznap mikor megkapta a trombocitát világosabb volt a széklete,mint eddig,de most már megint sötét.Esetleg távozhat ott a trombocita?Vagy ha nem fogadja el a szevezet produkálhat ilyen tüneteket a szervezet?Ha igen ez mikor fog elmúlni?
        Vért már 2x kapott és sosem jelentkeztek ilyen tünetek.
        Várom válaszát!
        Üdvözlettel:Nikoletta

        WEBBeteg szakértő válasza a vérszegénység témában

        Kedves Nikoletta!

        A "leukémia előtti állapot" többféle betegséget jelenthet, a leggyakoribb közülük a mielodiszpláziás szindróma, mel y elsősorban idős korban jelentkezik, és valóban súlyos vérszegénységgel illetve vérlemezke-hiánnyal jár.
        Hidegrázás és láz gyakorlatilag bármilyen vérkészítmény (vörösvértest vagy trombocita) transzfúziójakor előfordulhat. Ártalmatlan jelenség, és néhány óra alatt nyomtalanul elmúlik. A trombocita transzfúziónak semmiféle hosszú távú mellékhatása nincsen, a széklet színét sem befolyásolja. Amiket Ön leírt, valószínűleg teljesen függetlenek a szakma szabályai szerint beadott trombocita transzfúziótól.

         

        Üdvözlettel: Dr. Váróczy László hematológus, egyetemi adjunktus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-05 21:49:26; Megválaszolva: 2011. szeptember 29., 09:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: