• Haemolitikus anémia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Az autóimmun haemoltikus anémiáról szeretnék érdeklődni, kezelési lehetőségeiről, tüneteiről, és hogy egyáltalán gyógyítható-e ez a betegség. Szeretném még megtudni, hogy örökölhető-e?

        WEBBeteg szakértő válasza a Haemolitikus anémia témában

        Tisztelt Érdeklődő!

        Az autoimmun hemolítikus anémia kialakulásában olyan ellenanyagok (antitestek) játsszák a főszerepet, melyek a vörösvértestek sejtmembránjának bizonyos alkotórészei ellen termelődnek. Ennek eredményeképp a vörösvértestek az érrendszeren belül elpusztulnak (hemolízis). A betegség társulhat egyéb kórképekhez, például szisztémás autoimmun betegségek, daganatok, de előfordulhat önmagában is. Kiválthatják bizonyos fertőzések, egyes gyógyszerek szedése. Legfőbb tünetei a sárgaság - a hemolízis következtében nagy mennyiségű bilirubin (pigmentanyag) kerül a véráramba -, valamint gyengeség, fáradékonyság, fulladás. Kezelésében elsődlegesen a szteroidkészítmények (pl. Medrol, Metypred, Prednisolon) szedése játszik főszerepet, de alkalmazhatók bizonyos citosztatikus készítmények, intravénás immunglobulin, illetve egyes esetekben a lép műtéti eltávolítása segíthet. Bizonyos esetekban, főleg ha a kiváltó ok ismert (fertőzés, gyógyszer), a betegség nyomtalanul elmúlhat, ám az a gyakoribb, hogy a tünetek vissza-visszatérnek. Maga a betegség nem öröklődik, ám az autoimmun kórképre való hajlam egy családon belül gyakran megfigyelhető.

         

         

        Üdvözlettel: Dr. Váróczy László hematológus, egyetemi adjunktus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-02 21:46:17; Megválaszolva: 2011. szeptember 28., 06:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: