• Teljes vérkép

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő

        Voltam teljes vérképen, a leleteim közt több érték kisebb vagy nagyobb lett, mint kellene:

        vörösvértest: 5,53 T/L

        hemoglobin: 117,00 g/L

        Hematokrit: 0,36 L/L

        MCV: 65,60 FL

        MCH: 21,20 pg

         

        Tudna nekem ebben segíteni, hogy mit jelentenek ezek az adatok? Az MCV eredményem miatt tovább lettem küldve. Ez vérszegénységet, vagy vashiányt jelent?

         

        köszönöm választát

        WEBBeteg szakértő válasza a vérszegénység témában

        Tisztelt Érdeklődő!

        Az Ön laborparaméterei enyhe fokú microcyter vérszegénységre utalnak. (A microcyter azt jelenti, hogy "kis sejtméret", számszerűleg ezt az MCV értéke jelzi, mely normálisan 70-90 fl között van). A microcyter vérszegénység leggyakoribb oka a vashiány, ritkábban bizonyos veleszületett hemoglobin szintézis rendellenesség lehet.

        Leveléből nem derül ki, hogy Ön milyen nemű és életkorú, de amennyiben 50 évesnél fiatalabb hölgy, akkor a vérszegénység oka nagy valószínűséggel nőgyógyászati jellegű, pl. bővebb menstruáció. Ilyen esetekben a laboratóriumi vizsgálatokat ki kell egészíteni ún. vasprofil vizsgálattal, és ha az valódi vashiányra utal, akkor el kezdeni tablettában a vaspótlást. Ha Ön 50 évesnél idősebb nő vagy bármilyen korú férfi, akkor alaposabb kivizsgálást javasolnák, mert a vérszegénység hátterében számos lappangó betegség (gyulladás, ne adj' Isten daganat) is megbújhat.

        Üdvözlettel: Dr. Váróczy László hematológus szakorvos


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-24 22:13:28; Megválaszolva: 2011. szeptember 16., 08:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: