• Mi a teendő?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 25 éves fiatalember vagyok. Önnek mi a véleménye ezekkel a leletekkel kapcsolatban? AMBULÁNS KEZELŐLAP - II. Belgyógyászat Debrecen Anamnézis: Jelenleg ho. beutalóval érkezik thrombocytopenia kivizsgálása céljából. Erőteljes orrfúváskor ritkán rózsaszínű az orrváladéka, ínyvérzés fogmosáskor ritkn van, vizeletét nem látta véresnek, székletét nem látta véresnek, feketének. Alkoholt fél éve nem fogyaszt, előtte naponta 1-2 sör, tömény nem volt. 2 hónapja nem dohányzik, előtte 6 évig dohányzott, átlag napi 1 doboz. Mellkasi fájdalom, fulladás, köhögés nincs. Hasi panasz, hányinger, hányás, hasmenés. Széklet, vizelet rendszeres. Lábai nem dagadnak. Nycturia max. 2x. Láza nincs. Státusz: Kp. táplált, kp. fejlett beteg. Anxiosus. A sclera fehér, a nyálkahártyák kp. vérbőek. Icterus, cyanosis, oedema nincs. Bőrön thr.penias purpurák és nyh.-k petechiák NINCSENEK. Kóros nyirokcsomó nem tapintható. A pajzsmirigy mirigyes, norm. nagyságú, göbmentes. A nyelv nedves, rózsaszín. Az emlőkben göb nem tapintható. A mellkas szimmetrikus, a rekesz jól kitér. A tüdő felett tompulat nem kopogtatható, érdessejtes légzés hallható. A szívhangok tiszták, ritmusosak, tachycardak, zörej nincs. A has a mellkas szintjében, puha, jól betapintható. Kóros resistentia, nyomásérzékenység nem észlelhető. A máj elérhető, a lép nem tapintható. A vesetájak szabadok. A végtagok alkatilag épek. Az a. dors. pedis mko. jól tapintható. Kóros neurológiai tünete nincs, a beteg éber, térben és időben orientált. RR:120/80 Hgmm P:110/min EKG: 115/min Kp. tengelyállás. PQ:166 msec. I-II.-ben 2 mm-es S-hullám, III.-ban hasadt R-hullám. QRS:111 msec. St-szakaszokon, T-hullámokon akut eseményre utaló eltérés nem látható. Vizsgálatok: RKJ EUROMEDIC Központi RTG Ügyelet Eredmény: A hepar alsó széle nem haladja meg a bordaívet, focalis eltérés nélküli. Kőmentes epehólyag, norm. tág epeutak. A vesékben térfoglalás, üregrendszeri pangás nincs. A lép mérs. nagyobb, hilusi átmérője 6.5 cm-es, homogén. A pancreas régiója focalis, eltérés nélküli. Paraaorticusan, parailiacalisan megnagyobbodott lgl. nem detectálható. A hólyag vizelettel telt, ép kontúrú. A hasban szabad folyadék nem ábrázolódott. A prostata nem nagyobb. Vélemény: mérs. fokú splenomegalia Therapia, javaslat: 2008. oktoberben észleltek elöször jelzett thrombocytopeniát. Ügyeleti labor is igazolta enyhe fokú thr. szám csökkenést, valamint hasi UH enyhe splenomegaliat. Más, akut felvételt igénylő panasz, laboreltérés nem volt. Javasolt: jelzett, tartósan fennálló thr. penia miatt jelentkezzen Haematológia Szakrendelésünkön. Hasi UH által leírt mérsékelt lépnagyobbodás miatt hasi Color Doppler elvégzése indokolt, v. lienalis és v. portae átjárhatóságának irányában. Ezek után: AMBULÁNS KEZELŐLAP - II. Bel. Haematológia Sza. Debrecen Anamnézis: Komolyabb betegsége elmondása szerint nem volt. Mérs. splenomegalia és ugyancsak mérs. thrombocytopenia miatt ambulanciánk kéri vizsgálatát. Color Dopplerre a holnapi napra előjegyzése van. Az utolsó thr. szám 146 G/l, a vérkép többi adata norm., máj- és vesefunkciók, haemostasis, D-dimer (0.32 mg FEU/L) rendben. Nagyobb panasza nincs, de szorongás miatt már pszichiátriai kivizsgálása volt (hypochondria). Státusz: hepar, lien, kóros lgl nem tapintható. Diagnózis: Thrombocytopenia k.m.n. Therapia, javaslat: A meglévő és friss leletei alapján haematológiai teendő nincs. Amennyiben a Color Doppler eltérést igazolna, akkor azonnal kontroll, amennyiben ez a vizsgálat is neg. lesz, akkor 2 hó mulva kontroll. Ezek után: COLOR DOPPLER LELET: Vizsgálatok: Duplex UH, hasi erek. Eredmény: A vena lienalis és vena portae norm. tág, lumenük szabad, bennük thrombus nem mutatható ki. Szabályos áramlási viszonyok. Kérdéseim pedig: Mire lehet számítani ezek után, mégis mitől lehet mérs. nagyobb a lép? 2 hónap után kontroll azt írták a haematologián, netán addigra változik valami? Nekem a vérlemezke számom már oktober ota 140G/l és 150 G/l között mozog. Sajnos korábbi leletek nincsenek, mert az elmúlt években nem voltam egyetlen egy vizsgálaton sem, így nincs mihez viszonyítani, tehát hogy korábban mennyi volt a thr. számom. Egyébként nagyobb panaszom tényleg nincs, leszámítva a hypochondriát amit már sajnos már "ördögi" szinten művelek... A körzeti orvosom elküldött virus szerologia vizsgálatra, eredmény késöbb lesz. Hátha valamilyen "rejtett" vírus okozza a lép mérs. nagyobbodását. (Epstein-Barr virus, Mononucleosis Inf., Citomegalovirus, Varicella-Zoster virus, Adenovirus, Rubeola virus, Hepatitis A virus, Hepatitis B virus, Mumps virus, Hepatits C virus, valamint Toxoplasma mert van itthon egy macskánk két éve, és nincs még beoltva.) (HIV teszt negativ, szifilisz is negativ) Válaszát előre is köszöni egy aggódó fiatalember. Üdv.: K. Balázs (debrecen)

        WEBBeteg szakértő válasza a thrombocytopenia témában

        Kedves Balázs!

        A leirt vizsgálatok alapján részletes kivizsgálása történt, a minimálisan csökkent thrombocytaszám teendőt nem igényel. A lép megnagyobbodását virusfertőzés okozhatja, de ez nem jelent mindenképpen virusszerológia által kimutatható fertőzés jelenlétét. Követésen kivül egyelőre teendőt nem igényel.

        Üdvözlettel: Dr.  Miltényi Zsófia hematológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-01 10:23:18; Megválaszolva: 2011. szeptember 16., 08:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: