• Leiden FV heterozigóta

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Genetikai vizsgálattal a fenti diagnózist kaptam . (Édesanyám homozigóta . ) A kérdésem , hogy  "megúszhatom-e " trombózis nélkül , vagy bármikor embóliát kaphatok? Két problémamentes szülésem volt , nem szedtem semmit ( mivel tudomásom sem volt a trombózis hajlamomról). Édesanyámnál is most (60 éves korára ) derült fény a diagnózis által sok - sok előző problémára ( pl. én emiatt születtem koraszülöttként ).Nagymamám, akitől édesanyám örökölte egy részről a hibás gént  mégcsak nem is sejtette , hogy hordozó. Mai napig nincs és nem is volt trombózisa ( 3 gyerek édesanyja). Anyukámék pedig mindhárman mélyvénás trombózison estek át (Syncumart kell szednie élete végéig).Szóval azt szeretném tudni milyen esélyeim vannak? Olvastam az Aspirin protectről .Szedhetem-e orvosi előírás nélkül? (Fokhagyma kapszulát és omega 3-at szedek , ezekről tudom , hogy hatásosak !?) Aztán az is nagy kérdőjelként tátong bennem , bár még messze a nyár , hogy akkor a napozásokat is el kell felejtsem , ill. a repülő utakat ? Egyáltalán hogyan alakítsam az életmódomat , hogy helyesen éljek? Válaszát előre is köszönöm : Ritusanyu

        WEBBeteg szakértő válasza a Leiden hetetrozikgóta témában

        Üdvözlöm!

        A heterozigóta Leiden mutáció fokozott rizikót jelent thrombózis és embolia kialakulása szempontjából, nem akkora mértékben, mint a homozigóta eltérés. De egyáltalán nem biztos, hogy kialakul valaha is thrombozis. Megelőzésképpen vérhigitó gyógyszert nem kell szedni, az aspirin vénás thrombózis kialakulásától nem véd. Amennyiben fokozott a thrombózis kialakulásának kockázata (pl. nagyobb műtét, hosszabb immobilitás valamilyen betegség miatt), akkor általában kis molekulasúlyú heparint adnak. Hosszabb repülőútnál ez szintén szükségessé válhat. Életmódváltásra nincs szükség.

        Üdvözlettel: Dr. Miltényi Zsófia haematológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2009-03-03 20:09:02; Megválaszolva: 2011. szeptember 12., 06:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: