• Lép mérete

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves doktor úr/nő!

        6 éves kisfiamnak örökletes sphaerocytosisa van, de panaszmentes, féléves kora óta nem vérszegény. Annak idején szó volt róla, ha gond lenne, ki kell venni a lépét, de eddig szerencsére nem volt semmi. Jelenleg azonban a haematológusunk -akiben egyébként maximálisan megbízunk- úgy gondolja, hogy az iskola előtt sort kellene keríteni a műtétre, mert a az ultrahang szerint a "lép hilusi átmérője 45 mm", ami szerinte elég nagy. Fogalmam sincs, normális esetben mekkora egy 6 éves gyermek lépe, tud nekem ebben segíteni?:). Tartok a műtéttől, nekem kamaszkoromban vették ki a lépemet uez okból, és nincsenek túl jó emlékeim. Ön szerint szükséges ez a kisfiamnál? A vérképe jelenleg is rendben van.

        Köszönöm előre is! 

        WEBBeteg szakértő válasza a lép eltávolítása témában

        Kedves Anyuka!

        Ha stabil az állapota és panaszmentes, akkor a műtét nem indokolt. Abban az esetben van szükség műtétre, ha a gyakori sarlósejtes krízisek, illetve az ezáltal létrejövő vérszegénység  miatt többszöri vérpótlásra van szüksége,  vagy  vassal és fólsavval nem uralható a helyzet, illetve ha a lép mérete olyan nagy  lesz, hogy a gyermek mozgását fizikailag korlátozza.

        Szívesen állok rendelkezésükre, további kérdések esetén akár személyesen is.

        Dr. Szegedi István gyermekgyógyász-haematológus (Debrecen)

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-06 12:13:11; Megválaszolva: 2011. augusztus 29., 07:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: