• Leukaemia?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Dr-nő! 2000-ben tudtam meg, hogy kronikus lymphocytás leukaemia a betegségem. Fokozatosan emelkedett a fehér vérsejtek száma, most 38000. Nem éreztem magam betegnek, de az elmúlt 1/2 évben sok minden változott. Izületeim fájnak, ropognak, légszomj gyötör, fáradákony lettem. Olvastam a szőlőmag kivonatról, érdeklődöm hol kapható és mi a neve. Én szedhetném? Tudom hogy khemot fogok kapni, de meddig húzható. Mik az esélyeim? Feleségemet 35-évesen veszítettem el. Rákos volt.... Köszönöm, ha válaszol. K.Lajos.

        WEBBeteg szakértő válasza a fáradákonyság témában

        Tisztelt Uram!

        A krónikus lymphocytás leukaemia (CLL) valójában nem egységes betegség: bizonyos esetekben azonnali kezelést igényel, a betegek többségénél viszont csak megfigyelésre van szükség, mert a kórkép "szelíd" lefolyású és a kezelés többet árt, mint használ. A kezelés megkezdésének indikációi: gyorsan növekvő fehérvérsejtszám, növekvő nyirokcsomók, vérszegénység, vérlemezkehiány. Gyanítom, hogy az Ön betegsége a "szelídebb" lefolyású esetek közé tartozik, hiszen 2000 óta nem kapott kezelést. A fáradékonyság, gyengeség viszont lehet a vérszegénység tünete is, így jó volna a vérképét ellenőrizni. Emellett ma már léteznek olyan molekuláris laboratóriumi vizsgálómódszerek, mellyel a CLL prognózisa megállapítható.
        A szőlőmag kivonat nem tartozik a CLL kezelési protokolljába - ártani valószínűleg nem árt, de hatása erősen megkérdőjelezhető. A gyártónak biztosan jó üzlet, mert sok pénzbe kerül...
        Amennyiben tud további részleteket mondani a betegségét érintő vizsgálati eredményekről (hemoglobin, vérlemezkeszám, nyirokcsomók, molekulátis vizsgálatok - CD38, zap70, FISH, ha voltak ilyenek), úgy jobban tudnék nyilatkozni a kezelés szükségességéről és az esélyekről.

        Üdvözlettel: Dr. Váróczy László hematológus szakorvos


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-18 21:44:42; Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 11:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: