• Trombózishajlam vizsgálat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő! 34 éves vagyok,van egy 19 hónapos gyermekem, a terhességem problémamentes volt végig. Kisfiam születése óta két missed ab-m volt( 2009.június, 2010 február), mindkettő a 7-9 hét között, már meglévő szívműködés után. 11 évvel ezelőtt öröklött trombózishajlamot állapítottak meg nálam. (édesapám testvérének megbetegedése miatt vizsgálták ki a családtagokat) Gyógyszert nem kellett szednem, a fogamzságátlót elhagytam. Az akkori leletem a következő volt: prothrombin akt: 115 (80 -100%) PTT 37 (32-38) thrombin idő: 16 (16-20) fibrinogén: 4,14 (2-4 g/l) plazminogén 69 (80-120 %) APS ratio 2,64 1,1 (> 2) faktor V. mutáció: No lupus antikoaguláns : pozitív Vélemény: F2 No, PLA H2, MTHFR H2. "Lupus antikoaguláns pozitivitás rizikót jelent mint artériás, mind vénás trombózisra, ismétlődő vetélést is okozhat. A vizsgálat ismétlése javasolt annak eldöntésére, hogy jelenleg LA pozitív-e. PLA2 H2 MTHFR H2 enyhe rizikók." Az akkori ismételt lupus antikoaguláns vizsgálat negatív lett. ( "jelenleg negatív") Az lenne a kérdésem, hogy ennek a régi leletnek az eredménye állhat -e a vetélések hátterében? Pontosan mit is takarnak ezek az eredmények? A trombózisvizsálatot meg kell-e ismételni? Milyen vizsgálatokon kellene részt vennem, hogy a következő terhességemet biztonsággal vállalhassam és kihordhassam? Ezt a bizonyos LA-t milyen időközönként kell nézetni, kell-e? Ha ez okozta az embriók elhalását, akkor az első terhességem hogyan lehetett problémamentes? 1997-ben egy véradás alkalmával vércsoportellenes ellenanyagot találtak a véremben, a neve "anti lea". Ez összefüggésben van a lupus antikoagulánssal? Választát tisztelettel megköszönöm: D. Vera

        WEBBeteg szakértő válasza a trombózis témában

        Kedves Vera!

        Az Ön által leírt részletes trombózishajlam irányú vizsgálatok közül egyedül a lupus antikoaguláns tesztje volt pozitív, a többinek nincs jelentősége, mert negatívak voltak. Nincs értelme megismételni őket, mert genetikai vizsgálatokról lévén szó, a negatív eredmény hál' Istennek életre szóló. A lupus antikoaguláns már más kérdés. Ebben az esetben egy olyan ellenanyag termelődik a szervezetben, mely megzavarja a véralvadási folyamatok egyensúlyát, s így - mint Ön is írta - trombózisra, vetélésre hajlamosít. Ezt a tesztet valóban érdemes ismételni, mert az ellenanyag idővel eltűnhet a szervezetből. Nem tudom megmondani Önnek, hogy ennek a korábban pozitív leletnek van-e köze az ismételt vetélésekhez. Ellene szól, hogy időközben a teszt eredménye negatív lett, illetve a lupus antikoaguláns esetén típusosabb, hogy a terhesség inkább a 2. trimeszterben (12-24. héten) szakad meg. Amit javasolnék Önnek, hogy keressen fel egy immunológiai szakrendelést, és végeztessen "kiterjesztett" antifoszfolipid antitest tesztet: kardiolipin, béta-2-glikoprotein vizsgálat. Ha ezek közül bármelyik eredmény pozitív lenne, célszerű volna megelőző céllal véralvadásgátló (LMWH) injekciót alkalmaznia az újabb teherbeesést követően.  


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2010-03-30 21:42:06; Megválaszolva: 2011. augusztus 22., 12:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: