• Nyirokcsomók

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Pár napja a jobb és bal lágyéki hajlatban egy-egy nagyon kemény, nem mozgatható kb. egy kisebb üveggolyónyi valamint a nyakamon pár hettel ezelőtt az egyik oldalon úgyszintén egy valamivel kisebb kemény nyirokcsomót vettem észre (nem tudom, mióta lehetnek ott). Sokszor volt mandulagyulladasom és még mindig érzékeny, lehet, hogy ez a nyirokcsomó még annak "emléke"? Mennyi ideig marad kemény a nyirokcsomó? Kb. egy hónapja volt vérvétel, ott az AST kicsit magasabb,pici vizeletfehérje, de minden más rendben. LÁzam mindezidáig nem volt és éjszaka sem ébredek izzadtan. Mi lehet ez? Áttét? Limfóma ?(vannak erre utaló eredmények,vizsgálatok a véreredményben? melyik értéket szokták nézni olyankor, ami arra utal(hat)?)Hol végeznek nyirokcsomó vizsgálatot, milyen orvoshoz és mikor célszerű a lágyéki és a nyaki nyirokcsomó vizsgálat miatt fordulni? Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a nyirokcsomóduzzanat témában

        Üdvözlöm!

        Nem feltétlenül vannak a vérvételi eredményekben eltérések, melyek a lymphomára vagy áttétre utalnak. Esetleg vérszegénység, a fehérvérsejtek számának változása utalhat rájuk, de ezeknek nem kell kötelezően megjelenniük. Mindenképpen ultrahang vizsgálat lenne szükséges, mely nyilatkozik arról, hogy ún. reaktív-e (valamilyen fertőzés következménye) a nyirokcsomómegnagyobbodás, vagy felmerül lymphoma, vagy áttét lehetősége. Érdemes belgyógyászhoz, vagy hematológushoz fordulnia.

        Tisztelettel: Dr Miltényi Zsófia haematológus

        Tisztelt Kérdező!

        A nyaki nyirokcsomó duzzanata lehet korábbi mandulagyulladások miatt. A lágyékhajlatban levő nyirokcsomók duzzanatát pl. lábon lévő sérülések vagy  a nemi szervek gyulladásai is okozhatják, és ilyenkor a gyulladás megszűnése után csökken  a nyirokcsomók mérete is hetek múlva.

        Limfómára akkor gyanús egy nyirokcsomó, ha olyan helyen jelenik meg, ahol eddig nem volt, növekszik, kemény és nem fájdalmas. A nyirokcsomó ultrahangvizsgálata és a tünetek keltik fel a gyanút. Vérvétellel nem lehet kizárni a limfóma lehetőségét. Ezek után szövettani mintavétel segíti a pontos diagnózist.

         Sajnos így interneten keresztül nem lehet megmondani, hogy Önnél mi okozza a panaszt. Először keresse fel a háziorvosát, ha nagyon aggódik, és ha szükségesnek találja tovább fogja Önt küldeni hematológushoz.

        Dr. Jóna Angelika


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-27 14:18:23; Megválaszolva: 2011. augusztus 17., 10:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: