• Hematocromatózis?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Két hete csináltattam egy vérvételt, mivel az ismerőseim a vashiány tüneteit ismerték fel ratam. Elég világos a bőröm, a kezeim sokszor hidegek, fáradékony is vagyok, a hajam is jobban hullik a kelleténél, úgyhogy én is erre gyanakodtam. A vérképem viszont mást mutat. A szérum Vas (É): 35 mikromol/l a vörösvértestek száma 4,69 T/l. A vérképben ezen kívül még a Serum Total Protein: 82 g/l a Serum Colesterine: 5,7 mmol/l, MPV: 11,6,0 fl, Neutr. granulociták: 49,50%, Monociták: 8,60%. A többi értékem a referencia-tartományon belül van. (Idén töltöm be a 27-et)Úgy olvastam, hogy a vastúltengésben szenvedők gyakran náthásak, fáradékonyak, fáj a fejük. A fejfájás és a nátha állandó visszatérő betegségek nálam. A hajam elég idegesítően sokat hullik, szerencsére azért nem olyan mértékben, hogy kopaszodást okozna, de a lakás tele van a hajszálaimmal. 13 éves koromban volt egy igen durva izületi gyulladásom. A térdem annyira bevizesedett, hogy nem tudtam járni. Porcinjekció-kúrával sikerült elmúlasztani, de azóta sem tudok gugolásból térdelésből segítség nélkül felkelni. Akkoriban is csináltatott a háziorvosom egy vérképet, mert vérszegénynek tartott a hideg kezeim és a fehér bőröm miatt. Már akkor is magas volt a vérképben a vasam. A kérdésem: ez lehet hematocromatózis? Mit tehetek, az állandó véradáson kívül? Köszönettel, Eszter

        WEBBeteg szakértő válasza a vérvételi lelet témában

        Tisztelt Eszter!
         
        A hemochromatosis ( vagy bronzdiabetes)  genetikusan öröklődő vagy szerzett lehet, de tüneteiben egyformák. A genetikus forma 5-10x gyakoribb férfiakban, mint nőkben  és az esetek 70 %-ában a tünetek a 40-60 életév között jelennek meg, 20 éves kor alatt szinte soha. Bőrtüneteire - a kórkép elnevezése is erre utal-  bronzos elszineződés a jellemző, 10-15 %-ban a szájnyálkahártya, kemény szájpad és a retina pigmentációja jellemzi. A betegek 25-50 %-ban jelentkezhetnek izületi panaszok, szívelégtelenség tünetei alakulhatnak ki ill. az esetek 65 %-ban cukorbetegség, vmint libidocsökkenés, haj-szőrzethullás, testsúlycsökkenés, máj- lépmegnagyobbodás etc.
        A szerzett hemochromatozist egyéb betegségek sideroblastos anaemia, thalassemiák is okozhatják.
        A felsorolt laborparaméterek nem elegendőek a kór diagnózisához, a vasszint mellett a transferrin szaturáció, a serum ferritin szint és máj CT, esetleg májbiopszia szükséges. Utóbbiak alapos gyanú esetén.
        Mindenképpen javaslom, hogy májszakrendelést ill. haematológiai szakrendelést keressen fel, ahol a további vizsgálatokat el tudják végezni. 

        Tisztelettel:
        Dr. Bíró Csaba István , kardiológus-belgyógyász, Debrecen

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-05-13 23:52:44; Megválaszolva: 2011. július 28., 15:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: