• Anaemia pernicosa és fvs csökkenés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Anaemia pernicosa diagnózisát állapították meg nálam, illetve műbillentyűm van már régóta. Pár éve nagyon lecsökkent a fehérvérsejt-számom, aminek az okát nem tudja kezelőorvosom. Legutóbbi leletemen az szerepel, hogy az FVS szám csökkenése nem illik a képbe. Korábban a Pravastar gyógyszer szedésének tulajdonították, ám abbahagyása után átmenetileg normalizálódott, majd most ismét vészesen lecsökkent. Fertőzésre utaló jel nincs, az FVS számom évek óta nagyon alacsony. Van valami ötlete, hogy mitől lehet ez? Gyógyszereim: Prenesa, Hypothizaid, Syncumar, Atenolol, Alfa D3, illetve B12 vitamint kapok. Laborértékeim: FVS 2.39; VVT 4.83; HGB 129; HTC 0.38; MCV: 78.8; MCH: 25.7; RDW% 16.0; THR 170; MPV 7.6; PDW 46.1; NEUT% 66.9; LYMP% 23.0; MONO% 6.2; EOS% 2.4; BASO% 0.3; LUC% 1.1; LYMP# 0.67; MONO# 0.18; EOS# 0.07; BASO# 0.01; LUC# 0.03; NEUT# 1.96; MPXI -5.0; LI 2.23.; Hemosz. th. 1; FIB 4.22; PI 45.9; INR 2.85 Anamnézis, legutóbbi: Kontroll vérkép során alacsonyabb fvs számot észleltek relatív eosinophiliával, allergiás.

        WEBBeteg szakértő válasza a fehérvérsejtszám témában

        Üdvözlöm!

        A fehérvérsejtek számának csökkenését okozhatja csontvelői betegség (melyet gyógyszerek ill. toxinok is okozhatnak), immunfolyamat által irányitott folyamat illetve a fehérvérsejtek "elhasználása".  Lehet viszont veleszületett betegség is, de ez nyilván akkor gyermekkora óta ismert lenne, ill. családtagjai között is lehetnének betegek. Gyógyszerek és különböző fertőzések okozhatják. Társulhat vitaminhiányhoz, így a B12 vitamin hiányához is, de ennek pótlásával ennek is rendeződnie kell. Szedett gyógyszerei között több is okozhat fehérvérsejtszám csökkenést, kérdés, hogy melyik alkalmazásának elkezdése után jelentkezett, vagy több gyógyszer hatásának az összeadódásáról van szó.

        Tisztelettel: Dr. Miltényi Zsófia haematológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-03 21:04:45; Megválaszolva: 2011. augusztus 11., 19:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: