• Vérszegénységemből így ki tudok majd gyógyulni?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! 8 éve a heamtológián állapították meg betegségemet: anaemia perniciosa Azóta havonta B12 injekciót kapok. Negyedévente vérképellenőrzés. Júniustól új háziorvosom van, aki a legutóbbi véreredmények alapján közölte, hogy nincs szükségem a B12-re, elég ha vasat szedek. A felírt Neo-Ferro-folgamma tájékoztatója szerint "ne szedje ha B12 vitamin hiánya miatt fennálló vérszegénysége van, mert az más kezelést igényel". Háziorvoson nem akarja felírni a B12 injekciót a továbbiakban. Kérdésem: kigyógyúlhatok a betegségből? Előfordulhat, hogy már nincs szükségem injekcióra? Másik kérdésem, hogy ez a betegség, azaz a felszívódási probléma örökölhető-e? Köszönöm a választ.

        WEBBeteg szakértő válasza a vérszegénység témában

        Üdvözlöm!

        Az anaemia perniciosa során azért nem szívódik fel B12 vitamin, mert a szervezetben termelődő, és felszívódásához mindenképpen szükséges faktor (ún. intrinsic faktor) nem termelődik. Emiatt ennek pótlása szükséges, hiszen a raktárok újból kiürülnek. Amennyiben a B12 vitamin hiányának más oka van (egyéb felszívódási zavar,  nem megfelelő bevitel), úgy ezeknek a korrekciója után rendeződhet a vitamin szintje és pótlás nem szükséges. Az anaemia perniciosára jellemző, hogy döntően 60 éves kor körül kezdődik, de van ún. juvenilis formája is, mely örökölhető.

        Tisztelettel: Dr Miltényi Zsófia

         


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2008-10-22 10:09:59; Megválaszolva: 2011. augusztus 11., 09:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: