• Hemofília C örökítése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm!Mint megtudtam, a hemofília C nem nemi kromoszómán keresztül öröklődik,ezért lehetek nő létemre vérzékeny /XI.faktorhiány, 43%/.Melyik akkor a bűnös kromoszóma? És ez esetben hogyan változik az 50-50% valószínűség az X kromoszómán történő örökítéshez képest? Férjem nem beteg, és egyikünk családjában sem fordult elő ez a betegség,tehát sem az öcsém,sem én nem örököltük, ez egy deffekt...Válaszát előre is köszönöm! P.A.

        WEBBeteg szakértő válasza a hemofília C témában

        Üdvözlöm!

        A "bűnös" kromoszóma a 4-es, ezen jöhet létre mutáció, mely végül vérzékenységhez vezet. Amennyiben férje nem beteg, és nem jön létre gyermeküknél sem mutáció, akkor mivel egy egészséges és egy jó génje lesz, a XI faktor kevesebb lesz, és ez vezethet vérzékenységhez. Ha az ön jó kromoszómáját örökli, akkor nem lesz beteg. Összeségében amennyiben csak az egyik kromoszóma sérült önnél, akkor 25% az esély az öröklésre.

        Tisztelettel: Dr Miltényi Zsófia


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-16 21:37:36; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 20:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: