• Haemophília C

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! Engem az érdekel,miért írnak mindenhol arról, hogy nők csak hordozói lehetnek a hemofíliának, miközben itt vagyok rá élő példaként, regisztrált betegként, hogy igenis nőnemű hemofíliások is léteznek? Vannak enyhe tüneteim, lassabb véralvadás, kék foltok kisebb ütésekre is, foghúzás előtt és után plazmát kaptam, ahogy azt a Magyar Hemofília Egyesület által kiadott kiskönyvem hátulján javasolják... Tudom, hogy a Haemophilia A-hoz és B-hez képest az én betegségem semmiség, de létezik, léteznek a kék foltjaim és a véralvadási panaszom. Mit jelent tulajdonképpen a hemofília C, és mekkora kockázatot jelentene egy esetleges szülés? Előre is köszönöm a választ. P.Adrienn

        WEBBeteg szakértő válasza a haemophília C témában

        Tisztelt P. Adrienn!

        Nem semmiség az ön betegsége, csak nagyon ritka. A két gyakoribb forma a hemofília A és B X kromoszómához kötötten öröklődik. Mivel a nőknek két X kromoszómájuk van, és csak az egyik "beteg", így ők inkább csak hordozók, míg férfiaknál az egyetlen X kromoszóma miatt a betegség megjelenik. A hemofilia C azonban nem a nemi kromoszómához kötötten öröklődik, hanem más kromoszómán, így nők is ugyanúgy betegek lehetnek, mint a férfiak. A szülés a fokozott vérzés lehetősége miatt nagyobb kockázatú, de mivel ismert a betegsége, erre fel tudnak készülni.

        Tisztelettel: Dr Miltényi Zsófia hematológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-08 23:01:52; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 11:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: