• Eltérés a vérképben - Mi bajom lehet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A vérképemben található néhány eltérés, melyek aggasztanak engem. A HGB csak 105, és az ehhez kapcsolódó értékek (HCT: 0,34, MCV: 70, MCH:21,6, MCHC:305) is alacsonyak. Ez önmagában lehetne csak vérszegénység, de ehhez a limfocitaszámom emelkedett.0,43, a retikulocitaszámom pedig alacsony:0,006 (elnézést hogy mértékegységeket nem írtam). Mindezek összefüggésében nagyon aggasztó képet adtak nekem. Utána olvasva azt találtam, hogy ezek a tünetek leukémiára utalnak, vagy utalhatnak. Ez tényleg így van? Nagyon megijedtem! Nem akarok hipochonder lenni, sem öndiagnózist felállítani, csak szeretném tudni, hogy beteg vagyok-e, és ha igen, hova forduljak? Orvos látta az eredményeim, de nem mondott rá semmit, csak felírt Fe-at, hogy azt szedjem. A Fe értékem pedig normális! A vörösvértestszámom mindig is alacsony volt, de a korábbi vérképeredmények alapján folyamatosan csökken; korábban 117, 115-ös értékeket mértek.

        WEBBeteg szakértő válasza a labor vizsgálatok témában

        A HGB a hemoglobin rövidítése, amely a vörösvértestnek az alkotórésze és fehérjéből és vasból épül fel. A HGB normál értéke nők esetében: 120-160 g/l, tehát ez Önnél: 105 - így ez valóban csökkent. 
        A Htc, a hematokrit rövidítése, amely nem más mint az alakos elemek térfogata/ teljes vértérfogattal (a vérben az alakost elemek legnagyobb részét a vörösvértestek adják így ebből az értékből a számukra lehet következtetni). A Htc normál értéke nők esetében: 0,35-0,45, Önnél: 0,34, tehát igen kis mértékben csökkent. 
        Az MCV az átlagos vörösvértest térfogat rövidítése. Az MCV normál értéke: 80-100, Önnél: 70, tehát csökkent, tehát a vörösvértestek mérete kisebbek a normál mérettől. 
        Az  MCH a vörösvértestek átlagos  hemoglobin tartalmának a rövidítése. Az MCH normál értéke: 0,40-0,53, Önnél ez az érték: 21,6, tehát kevesebb hemoglobint tartalmaz a vörösvértest. 
        Az  MCHC a vörösvértestek átlagos hemoglobin koncentrációja. Az MCHC normál értéke: 305-355 g/l , Önnél ez az érték 305, tehát pont az alsó határnál van.

        Összességében elmondható, hogy nagy valószínűséggel éppen hogy csökkent a vörösvértest szám (melyet a Htc értékből következtettem, mivel a vvt. számot nem írta meg nekem), valamint a vörösvértest szám csökkenéséhez képest nagyobb mértékben csökkent (de nem nagyon nagy mértékben) a vörösvértestek hemoglobin tartalma és csökkent a vörösvértest térfogata is. Ilyen értékek esetén vashiányos vérszegénység állhat a háttérben, nőknél ez elég gyakori a pl. a menstruáció miatt, szülést követően ezért kapott Ön vas tablettát. Kezdetben a vas érték normális, de ennek ellenére már a vérképben kisebb eltérések  van.nak. A retikulocitákból lesznek a vörösvértestek, és ilyen esetben a retikulocitaszám is csökkent lesz.

        A limfocitaszámról azt írta, hogy 0,43 sajnálom de jó lett volna ha leírja a mértékegységet is. A fehér vérsejtszám (rövidítés: FVS) normális esetben: 4,5 - 11,0 Giga/l, fehérvérsejteken belül több típust különítünk el egyik a limfocita, amely normális esetben a vérben a fehérvérsejtek 23-33%-át adja, vagy számszerűen: 0,9-4,44 Giga/l.

        Összességében én azt mondanám hogy a vörösvértest eltérései alapján nem kell aggódnia a leukémiát illetően, hiszen a leírt értékei alapján nagy valószínűséggel önnek vashiányos vérszegénysége van.

        De ezt csak ezekből az értékekből kizárni ugyan nem lehet, de a leukémiás betegeknek egyéb tünetei is vannak mint például a fáradékonyság (ez lehet vashiányos vérszegénységben is), éjszakai izzadás, láz, gyengeség,  bőrvérzések,eltérések a vörösvértest számban, vérlemezke számban, fehérvérsejt számban., de amennyiben Ön panaszmentes és egyéb eltérései a vérképében nincsenek kicsi valószínűségét tartom a leukémiának.
         
        Tisztelettel,
        Dr. Kocsis Erika

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szerkesztőség
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2008-05-04 11:07:57; Megválaszolva: 2011. július 28., 07:56

        Tudjon meg többet: labor vizsgálatok
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! 29 éves nő vagyok. Második alkalommal terhes. (Az első terhességem (2015) és szülésem zavartalan volt.) Apai ágon protein C deficitet örököltem. Előző terhességem 34. hetében (2015.dec) kivizsgáltak, akkor a Protein C...
        Tisztelt Dr Nő, magas a ferritin szintem: 419ug/L Egyéb: CEA 1,0ug/L, CA 19-9 14,2U/mL c reaktiv protein 0,61 mg/L. Eozinofil 4,2, Amiláz 124, lipaz 64. Véradással csökkenteni akartam a ferritin szintet, de félévig nem adhatok vért endoszkópos...
        T. Doktornő! Érdeklődöm, hogy vérnyomáscsökkentő és véralvdás gátló gyógyszerek szedése mellett, javasolja-e a napi 1 evőkanál lenmagolaj fogyasztását.
        Kedves Doktor Nő! A szakvéleményét kérném. 2016. tavaszán tüdőembóliám lett. 2016. november közepén trombofília vizsgálatot végeztek rajtam, melynek az eredményét most kaptam meg. Egyéb autoimmun betegségre (szarkoidózis) szedek medrolt...
        Tisztelt Doktor Nő! A tanácsát véleményét szeretném kérni,laboratóriumi eredmények kapcsán! GFR-EPI(ml/p/1.73m2):85 Húgysav:530 umol/L Trigliceridek:4,55 mmol/L GOT:45 U/L GPT:117 U/L Gamma-GT:55 U/L...
        Tisztelt szakértő!Màr tettem fel kérdést,mert augusztus ota meg vannak duzzadva a nyaki nyirokcsomóim.Nem fàjnak.Voltam màr ful-orr gegeszeten,UH-n,laborban,Hematológiàn.A hematológus szerint reaktív gyulladt nyirokcsomókról van szó,ill.a...
        Tisztelt Dr Ujj Zsófia Ágnes! A véleményét kérném a következő labor eredményeimről.Időrendi sorrendben. Vérvétel ideje: 2014-02-04 Se vas meghatározás 42,1 umol/L Referencia tartomány 9,0-27,0 Se bilirubin /összes/ 27 umol/L Referencia...
        Kedvesemnek Litalir gyogyszert kell szednie fogorvosi beavatkozás elött. A leírás szerint szabadkézzel nem érinthető a gyógyszer, családtagok nem érinthetik, és erős kézmosás szükséges az érintkezés miatt. A kérdésem, hogy miért?
        Tisztelt Doktornő! A segítségét szeretném kérni. Másfél évvel ezelőtt történt egy balesetem, a jobb csuklóm sérült, a Sportkórházban TFCC deformitást diagnosztizáltak (szalagszakadás), múlt hónapban lett volna esedékes a...
        Kedves Doktornő! 85 éves nagymamámnak november 24-én lenne szürkehályog műtéte. Most, a műtét előtti vérkép nagyon magas thrombocyta számot mutatott. Ezt már korábban is tudtunk, vérhigítót szed is rendszeresen. 1 éve volt nagymamám...