• Polycithemia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot! Májusban volt egy kardiális rosszullétem, atípusos tünetekkel, mely után természetesen elvégeztek egy csomó vizsgálatot (EKG, terheléses EKG, szívultrahang, teljes labor, hasi- ill. nyaki verőér ultrahang, arteriográf stb.) Több, mint 2 hónapig szinte munka és társadalomképtelen voltam... Nem találtak semmit, kivéve, hogy túl sűrű a vérem: HGB: 201, WBC: 13,7, RBC: 6,8, HCT: 0,591. Hematológushoz irányítottak, aki a leletek alapján csapolásra küldött, öt alkalom után minden érték a helyére állt kivéve a fehérvérsejtszámot, az egy kissé magasabb volt. Egy hónap múlva kontroll, nem kellett csapolás csak egy kicsit romlottak vissza az értékek. Újabb egy hónap kontroll, az eredmények: HGB: 180, WBC: 11,3, RBC: 6,54, HCT: 0,523. Egy csapolást rendeltek el, aztán újabb egy hónap szünet... Kb. itt tartunk, de amíg az elején az orvos sürgős csapolásról beszélt, most mindössze annyi volt a reakció, hogy nem rossz, pedig eddig 2 olyan értékem volt a gyorstesztben, ami meg volt keresztezve, most 6 van.. Genetikai vizsgálat a polycithemiat igazolni nem tudta, így a hivatalos kórkép erítrocitozis, valószínűleg polycithemia vera... Vajon mitől alakul ki sűrű vér 33 évesen, talán a stressz is szerepet játszhat a dologban, vagy mástól? Kérdésem az lenne, hogy aggódni érdemes-e vagy sem, sajnos a sűrű vér problémájáról szinte sehol nem találtam érdemi információt és azt sem, hogy mi az amire vigyázni kellene, életmód tanácsokat meg pláne nem, azon kívül, hogy igyunk sok folyadékot...? Válaszukat előre is köszönve Nagy Maci Gyógyszert nem kaptam (ami nem baj), tanácsot se sokat, így egy hónap múlva újra... Magyar weben sok okosat nem találtam csak azt a rémisztgetést, hogy a általában 60 év feletti betegség, férfiaknál gyakrabb és 10-15 év a túlélési idő...

        WEBBeteg szakértő válasza a polycythaemia vera témában

        Üdvözlöm!

        A polycythaemia vera valóban idősebb korban jellemző ún. krónikus myeloproliferativ betegség, de előfordulhat fiatalabb korban is. Ha a jelenleg ismert genetikai eltérést vizsgálták (JAK2mutáció), de ez negatív volt, még mindig lehetséges a betegség, mely miatt csontvelőbiopszia, erythropoietin szint meghatározás szükséges. Amennyiben ezek nem igazolják a polycythaemia verat, úgy másodlagos okokat is keresni kell, melyek döntően a fokozott erythropoietin szintézissel állnak összefüggésben. Ezek lehetnek fiziológiásak (pl:tüdő vagy szívbetegség), illetve lehetnek kóros (pl: tumorok, vese, hormonrendszeri betegségek). Mivel a fő szövődmények thrombosisok és vérzések lehetnek, ezek elkerülése a fontos. Elsőként mindenképpen vérlebocsátás jön szóba, illetve amennyiben a vérlemezkeszám engedi aspirin kezelés lehet javasolt. Bizonyos indikációkban pedig egyéb "setjszámcsökkentő" kezelések jöhetnek szóba.

        Tisztelettel: Dr. Miltényi Zsófia haematológus

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-30 20:48:04; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 09:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Szeretném megkérdezni, hogy a mellékelt laborleletem ezen részével van-e nagy probléma, aggódnom kell-e a kicsit alacsonyabb MPV szám miatt, szükség van-e további vizsgálatokra.( a laborleletem többi részén kicsit...
        Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz,hogy körülbelül egy éve minden ütés és nyomás nélkül kisebb-nagyobb kék zöld lila foltok jelennek meg a lábam különböző területein. Amit tudni kell hogy álló munkát...
        Kedves Doktornő! Egy lelettel kapcsolatosan szeretném kikérni a véleményét!CML-es beteg vagyok,a lelet pedig a testvéremé.Nagyon aggódom,hogy esetleg neki is hematológiai gondja lehet.(Férfi,23 éves) Hasmenés miatt gasztroenterológiai...
        A férjemnek az alkarján véraláfutások vannak. Minden kis ütődéstől ujak jelennek meg. Véralvadásgátlót szed. (ASA Protect 100 - Tudnánk valahová fordulni? Vagy házi kezelés?
        Kedves Doktorno! Szeretnek Microblading technikaval keszult szemoldokot tetovaltatni, de fenntartasaim vannak a meglevo von Willebrand verzekenysegem miatt. A verzekenyseget kockazati tenyezokent emlitik egy ilyen kezelesnel. A kerdesem az lenne, hogy ez...
        Tisztelt Doktornő! A legutóbbi labor leletemben a granulocytia számom a megadott tartományon belül van (2,31 G/L), viszont %-osan már kevesebb, mint a minimum határérték (50-70 % a megadott normális, nálam ez csupán 36%). Ugyanez van a lymphocyta...
        Tisztelt Doktornő!Ismét én vagyok,aki mindig kérdez.Azóta sincs sok változás,a nyirokcsomóim még mindig duzzadtak a kulccsontom felett ill.a nyakamon,a mandulám is duzzadt.A mandulám nagysága néha változik,ritkábban fehér folt van rajta,aztán...
        Kedves Doktornő! 9 éve vagyok ITP beteg. Egy betegség, vírusfertőzés hatására aktivizálódott nálam ez a betegség. Teljesen leesett a tromobocita számom. László kórházban kezelnek. 1,5 évig kaptam medrolt elég nagy adagokban. 100 mg-ról...
        Tisztelt Címzett! A napokban voltam vérvételi vizsgálaton, nagy labort kértem magán úton, ahol a vérképemen egyetlen egy eltérés mutatkozott, mégpedig a trombocita, amelynek az értéke 110 volt (150-400 között megfelelő) minden más értékem...