• Polycithemia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot! Májusban volt egy kardiális rosszullétem, atípusos tünetekkel, mely után természetesen elvégeztek egy csomó vizsgálatot (EKG, terheléses EKG, szívultrahang, teljes labor, hasi- ill. nyaki verőér ultrahang, arteriográf stb.) Több, mint 2 hónapig szinte munka és társadalomképtelen voltam... Nem találtak semmit, kivéve, hogy túl sűrű a vérem: HGB: 201, WBC: 13,7, RBC: 6,8, HCT: 0,591. Hematológushoz irányítottak, aki a leletek alapján csapolásra küldött, öt alkalom után minden érték a helyére állt kivéve a fehérvérsejtszámot, az egy kissé magasabb volt. Egy hónap múlva kontroll, nem kellett csapolás csak egy kicsit romlottak vissza az értékek. Újabb egy hónap kontroll, az eredmények: HGB: 180, WBC: 11,3, RBC: 6,54, HCT: 0,523. Egy csapolást rendeltek el, aztán újabb egy hónap szünet... Kb. itt tartunk, de amíg az elején az orvos sürgős csapolásról beszélt, most mindössze annyi volt a reakció, hogy nem rossz, pedig eddig 2 olyan értékem volt a gyorstesztben, ami meg volt keresztezve, most 6 van.. Genetikai vizsgálat a polycithemiat igazolni nem tudta, így a hivatalos kórkép erítrocitozis, valószínűleg polycithemia vera... Vajon mitől alakul ki sűrű vér 33 évesen, talán a stressz is szerepet játszhat a dologban, vagy mástól? Kérdésem az lenne, hogy aggódni érdemes-e vagy sem, sajnos a sűrű vér problémájáról szinte sehol nem találtam érdemi információt és azt sem, hogy mi az amire vigyázni kellene, életmód tanácsokat meg pláne nem, azon kívül, hogy igyunk sok folyadékot...? Válaszukat előre is köszönve Nagy Maci Gyógyszert nem kaptam (ami nem baj), tanácsot se sokat, így egy hónap múlva újra... Magyar weben sok okosat nem találtam csak azt a rémisztgetést, hogy a általában 60 év feletti betegség, férfiaknál gyakrabb és 10-15 év a túlélési idő...

        WEBBeteg szakértő válasza a polycythaemia vera témában

        Üdvözlöm!

        A polycythaemia vera valóban idősebb korban jellemző ún. krónikus myeloproliferativ betegség, de előfordulhat fiatalabb korban is. Ha a jelenleg ismert genetikai eltérést vizsgálták (JAK2mutáció), de ez negatív volt, még mindig lehetséges a betegség, mely miatt csontvelőbiopszia, erythropoietin szint meghatározás szükséges. Amennyiben ezek nem igazolják a polycythaemia verat, úgy másodlagos okokat is keresni kell, melyek döntően a fokozott erythropoietin szintézissel állnak összefüggésben. Ezek lehetnek fiziológiásak (pl:tüdő vagy szívbetegség), illetve lehetnek kóros (pl: tumorok, vese, hormonrendszeri betegségek). Mivel a fő szövődmények thrombosisok és vérzések lehetnek, ezek elkerülése a fontos. Elsőként mindenképpen vérlebocsátás jön szóba, illetve amennyiben a vérlemezkeszám engedi aspirin kezelés lehet javasolt. Bizonyos indikációkban pedig egyéb "setjszámcsökkentő" kezelések jöhetnek szóba.

        Tisztelettel: Dr. Miltényi Zsófia haematológus

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szerkesztőség
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2008-09-30 20:48:04; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 09:03

        Tudjon meg többet: polycythaemia vera
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Nő! A www.diagnozis.hu portálon találtam az e-mail címét. 28 éves férfi vagyok és egy megnagyobbodott (fájdalmatlan) nyirokcsomóval kapcsolatban szeretném a véleményét kérni. Anamnézis: 2016. január vége: 2 hét...
        Tisztelt Dr Nő, magas a ferritin szintem: 419ug/L Egyéb: CEA 1,0ug/L, CA 19-9 14,2U/mL c reaktiv protein 0,61 mg/L. Eozinofil 4,2, Amiláz 124, lipaz 64. Véradással csökkenteni akartam a ferritin szintet, de félévig nem adhatok vért endoszkópos...
        T. Doktornő! Érdeklődöm, hogy vérnyomáscsökkentő és véralvdás gátló gyógyszerek szedése mellett, javasolja-e a napi 1 evőkanál lenmagolaj fogyasztását.
        Kedves Doktor Nő! A szakvéleményét kérném. 2016. tavaszán tüdőembóliám lett. 2016. november közepén trombofília vizsgálatot végeztek rajtam, melynek az eredményét most kaptam meg. Egyéb autoimmun betegségre (szarkoidózis) szedek medrolt...
        Tisztelt Doktor Nő! A tanácsát véleményét szeretném kérni,laboratóriumi eredmények kapcsán! GFR-EPI(ml/p/1.73m2):85 Húgysav:530 umol/L Trigliceridek:4,55 mmol/L GOT:45 U/L GPT:117 U/L Gamma-GT:55 U/L...