• Polycithemia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot! Májusban volt egy kardiális rosszullétem, atípusos tünetekkel, mely után természetesen elvégeztek egy csomó vizsgálatot (EKG, terheléses EKG, szívultrahang, teljes labor, hasi- ill. nyaki verőér ultrahang, arteriográf stb.) Több, mint 2 hónapig szinte munka és társadalomképtelen voltam... Nem találtak semmit, kivéve, hogy túl sűrű a vérem: HGB: 201, WBC: 13,7, RBC: 6,8, HCT: 0,591. Hematológushoz irányítottak, aki a leletek alapján csapolásra küldött, öt alkalom után minden érték a helyére állt kivéve a fehérvérsejtszámot, az egy kissé magasabb volt. Egy hónap múlva kontroll, nem kellett csapolás csak egy kicsit romlottak vissza az értékek. Újabb egy hónap kontroll, az eredmények: HGB: 180, WBC: 11,3, RBC: 6,54, HCT: 0,523. Egy csapolást rendeltek el, aztán újabb egy hónap szünet... Kb. itt tartunk, de amíg az elején az orvos sürgős csapolásról beszélt, most mindössze annyi volt a reakció, hogy nem rossz, pedig eddig 2 olyan értékem volt a gyorstesztben, ami meg volt keresztezve, most 6 van.. Genetikai vizsgálat a polycithemiat igazolni nem tudta, így a hivatalos kórkép erítrocitozis, valószínűleg polycithemia vera... Vajon mitől alakul ki sűrű vér 33 évesen, talán a stressz is szerepet játszhat a dologban, vagy mástól? Kérdésem az lenne, hogy aggódni érdemes-e vagy sem, sajnos a sűrű vér problémájáról szinte sehol nem találtam érdemi információt és azt sem, hogy mi az amire vigyázni kellene, életmód tanácsokat meg pláne nem, azon kívül, hogy igyunk sok folyadékot...? Válaszukat előre is köszönve Nagy Maci Gyógyszert nem kaptam (ami nem baj), tanácsot se sokat, így egy hónap múlva újra... Magyar weben sok okosat nem találtam csak azt a rémisztgetést, hogy a általában 60 év feletti betegség, férfiaknál gyakrabb és 10-15 év a túlélési idő...

        WEBBeteg szakértő válasza a polycythaemia vera témában

        Üdvözlöm!

        A polycythaemia vera valóban idősebb korban jellemző ún. krónikus myeloproliferativ betegség, de előfordulhat fiatalabb korban is. Ha a jelenleg ismert genetikai eltérést vizsgálták (JAK2mutáció), de ez negatív volt, még mindig lehetséges a betegség, mely miatt csontvelőbiopszia, erythropoietin szint meghatározás szükséges. Amennyiben ezek nem igazolják a polycythaemia verat, úgy másodlagos okokat is keresni kell, melyek döntően a fokozott erythropoietin szintézissel állnak összefüggésben. Ezek lehetnek fiziológiásak (pl:tüdő vagy szívbetegség), illetve lehetnek kóros (pl: tumorok, vese, hormonrendszeri betegségek). Mivel a fő szövődmények thrombosisok és vérzések lehetnek, ezek elkerülése a fontos. Elsőként mindenképpen vérlebocsátás jön szóba, illetve amennyiben a vérlemezkeszám engedi aspirin kezelés lehet javasolt. Bizonyos indikációkban pedig egyéb "setjszámcsökkentő" kezelések jöhetnek szóba.

        Tisztelettel: Dr. Miltényi Zsófia haematológus

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szerkesztőség
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2008-09-30 20:48:04; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 09:03

        Tudjon meg többet: polycythaemia vera
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! 6 napévvel ezelőtt diagnosztizáltak nálam policitémiát és a JAK2 tesztem is pozitív lett.Jelenlegi kezelésem: 6 hetenként vesznek le 4dl vért, napi 1 szem LITALIR kapszulát kell szednem, továbbá vérnyomáscsökkentőket...
        Tisztelt Doktor Úr/Úrnő, egy év elteltével ismét a labor eredményekkel kapcsolatban érdeklődnék, illetve annak okáról (őszintén szólva kicsit bepánikoltam). FVS: 7,64 (4,0-10,00) VVT: 5,54 (3,7-5,5) Trombocita: 503 (150-400) MPV: 6,01...
        Tisztelt Doktornő! Vérvétellel kapcsolatban lenne kérdésem.Mióta megszültem kislányom (2008),azóta van gondom a vassal.Most a vérvétel alkalmával nagyon alacsonnynak bizonyult.Kérdésem,hogy ezen értékek alapján lehet e valami komoly...
        Tisztelt Doktornő! Az egész problémám egy hónapja kezdődött, amikor chlamydia gyanuval mentem orvoshoz! Megnagyobbodtak a lágyéki nyirokcsomók is, fájdalmas volt, azok a mai napig jem húzódtak vissza teljesen. Egy hónapon belül kétszer is...
        tisztelt Drnő Én azt szeretném kérdezni, hogy családi thrombocithopéniában szenvedünk vagyis alacsony a thr számunk és nagy a térfogatuk meg szeretném kérdezni hogy ez a betegség igy a minőségét zavarja a vérlemezkéknek? Ez a vérlemezkék...
        Tisztelt Doktornő, Azért keresem fel önt, mert kétségbe vagyok esve, és kínos is ez a dolog ahhoz, hogy elmenjek a háziorvosomhoz. 2 napja történt, hogy a szabadban, a kemény földön, a fűben szexeltem a barátommal..már akkor éreztem hogy...
        Tisztelt Doktornő, Rutin laborvizsgálatra küldött el háziorvosom. A lelet szerint alacsony a neutrofil értéke: 47%. Sajnos nem tudtam ezt megbeszélni a háziorvosommal, mert az asszisztense látta csak a leletet, és egy hölgy, aki állítólag...
        Tisztelt Doktornő! 31 éves vagyok, ezidáig teljesen egészséges. Februárban teherbe estem 2 hónap próbálkozás után, ám áprilisban első terhességem missed ab-al zárult. (8. Heti uh-n minden rendben volt, de 11. hétben pecsételés miatt...
        Tisztelt Doktor nő! Kevert kötőszöveti betegségem miatt januárban kontrollon voltam, ahol az derült ki, hogy imm. betegségem nyugalomban van( közérzetem kielégítő+ imm.véreredmény se mutatta a betegséget aktívnak), viszont emelkedett...
        Tisztelt Doktor Nő! Édesanyámnak akkut myleoid leukémiája volt, azt mondták az orvosok, hogy elképzelhető, hogy ez egy korábbi csontvelő elégtelenségből is eredhetett, ami aztán leukémiává fordult át. Az a kérdésem, hogyha ez így volt,...