• Polycithemia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot! Májusban volt egy kardiális rosszullétem, atípusos tünetekkel, mely után természetesen elvégeztek egy csomó vizsgálatot (EKG, terheléses EKG, szívultrahang, teljes labor, hasi- ill. nyaki verőér ultrahang, arteriográf stb.) Több, mint 2 hónapig szinte munka és társadalomképtelen voltam... Nem találtak semmit, kivéve, hogy túl sűrű a vérem: HGB: 201, WBC: 13,7, RBC: 6,8, HCT: 0,591. Hematológushoz irányítottak, aki a leletek alapján csapolásra küldött, öt alkalom után minden érték a helyére állt kivéve a fehérvérsejtszámot, az egy kissé magasabb volt. Egy hónap múlva kontroll, nem kellett csapolás csak egy kicsit romlottak vissza az értékek. Újabb egy hónap kontroll, az eredmények: HGB: 180, WBC: 11,3, RBC: 6,54, HCT: 0,523. Egy csapolást rendeltek el, aztán újabb egy hónap szünet... Kb. itt tartunk, de amíg az elején az orvos sürgős csapolásról beszélt, most mindössze annyi volt a reakció, hogy nem rossz, pedig eddig 2 olyan értékem volt a gyorstesztben, ami meg volt keresztezve, most 6 van.. Genetikai vizsgálat a polycithemiat igazolni nem tudta, így a hivatalos kórkép erítrocitozis, valószínűleg polycithemia vera... Vajon mitől alakul ki sűrű vér 33 évesen, talán a stressz is szerepet játszhat a dologban, vagy mástól? Kérdésem az lenne, hogy aggódni érdemes-e vagy sem, sajnos a sűrű vér problémájáról szinte sehol nem találtam érdemi információt és azt sem, hogy mi az amire vigyázni kellene, életmód tanácsokat meg pláne nem, azon kívül, hogy igyunk sok folyadékot...? Válaszukat előre is köszönve Nagy Maci Gyógyszert nem kaptam (ami nem baj), tanácsot se sokat, így egy hónap múlva újra... Magyar weben sok okosat nem találtam csak azt a rémisztgetést, hogy a általában 60 év feletti betegség, férfiaknál gyakrabb és 10-15 év a túlélési idő...

        WEBBeteg szakértő válasza a polycythaemia vera témában

        Üdvözlöm!

        A polycythaemia vera valóban idősebb korban jellemző ún. krónikus myeloproliferativ betegség, de előfordulhat fiatalabb korban is. Ha a jelenleg ismert genetikai eltérést vizsgálták (JAK2mutáció), de ez negatív volt, még mindig lehetséges a betegség, mely miatt csontvelőbiopszia, erythropoietin szint meghatározás szükséges. Amennyiben ezek nem igazolják a polycythaemia verat, úgy másodlagos okokat is keresni kell, melyek döntően a fokozott erythropoietin szintézissel állnak összefüggésben. Ezek lehetnek fiziológiásak (pl:tüdő vagy szívbetegség), illetve lehetnek kóros (pl: tumorok, vese, hormonrendszeri betegségek). Mivel a fő szövődmények thrombosisok és vérzések lehetnek, ezek elkerülése a fontos. Elsőként mindenképpen vérlebocsátás jön szóba, illetve amennyiben a vérlemezkeszám engedi aspirin kezelés lehet javasolt. Bizonyos indikációkban pedig egyéb "setjszámcsökkentő" kezelések jöhetnek szóba.

        Tisztelettel: Dr. Miltényi Zsófia haematológus

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség

         WEBBeteg szerkesztőség
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2008-09-30 20:48:04; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 09:03

        Tudjon meg többet: polycythaemia vera
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Fogamzásgátló tabletta beállítása miatt laborvizsgálatra küldött az orvosom APC rezisztencia vizsgálatra. Az eredményben az Akt. Perciális Tromboplasztin Idő 28,0-42,3 közötti referenciatartományból jóval kieső 49.1...
        Kedves Ildikó! 9 hónappal ezelőtt egy 3 mm nagyságú nyirokcsomó jelent meg a nyakam oldalán, melyet a terület fájdalmassága kísért. A nyirokcsomó egyébként nem érzékeny. A fájdalom elmúlása után a nagysága nem változott, közben...
        Tisztelt Főorvos Úr! Lányom 32 éves vérlelete 2013-ban MCH:31,5 MCHC:369 volt ez az érték 2014-ben MCH:33,5 és MCHC 377 volt, többi érték jó. Körzeti orvos biztonság kedvéért elküldött hasi ultrahangra, február végére kaptunk időpontot....
        Két éve diagnosztizáltak CML-t, azóta szedem a Glivecet(400 mg-os). Eddig még senkitől nem sikerült kapnom igazán Őszinte választ arra vonatkozóan, hogy mire számíthatok. Borzalmas fájdalmaim vannak, a végtagjaim nem működnek rendesen,...
        Üdv. Pár hete voltam vérvételen műtét miatt, ahol észrevettem a kapott leletből, hogy a referencia tartomány alatt van kicsivel a hemoglobin szintem. Minden más érték jó lett. Gyerekkorom óta fehér a bőröm sokszor megkaptam hogy sápadt...
        Kedves Doktornő! Nem tudom hogy látja e- az előző kérdésemet. Amiben anti cw anti test iránt érdeklődtem? Terhes voltam 9. heten ki vették. Remélem látja ha nem akkor elnézést és újból elküldöm majd az egész kórtörténetet. Olvasgattam...
        Tisztelt Doktor Úr ! Csontritkulásom éves felülvizsgálata során a reumatológus főorvos áttekintette labor leletemet. A 2014.12.10-i vérkép - I - alapján vérszegénységre utaló értékeket talált. Ezért 2015.01.16-án ismételten...
        Kedves Doktornő? Kérem segítsen! szeretném megtudni o vércsoportú szülők gyermeke vagyok és az én vércsoportom b lett?? Hogy lehet ez?? Hogyan tudnám megtudni kikérni anyukám vércsoportját és apukámét hogyan .honnan ?? Köszönöm...
        Tisztelt Doktornő/Doktor! Pár éve gyomorpanaszokra hivatkozva mentem el orvoshoz,ekkor elküldtek vérvételekre,meg gyomortükrözésre.Semmilyen kórós dolgot nem mutattak.Annyit csupán hogy a gyomorszáj egy kicsit nyitva van,és több a...
        Tisztelt Doktornő! Első terhességem vércsoport vizsgálatánál derült ki, hogy ellenanyag van a véremben.0 RH pos. Anti A, Anti B 1:128 alatt volt. Az apa vércsoportja A RH pos. Az orvosom azt mondta csak két terhességet vállalhatok. Azt...
        Tisztelt Doktornő! 33 éves vagyok, 2008-tól folyamatosan csökken a fehérvérsejtszámom, jelenleg 1,7 G/L, NEUT: 29,8%, illetve 0,49 G/L, LYMPH 45,1%, illetve 0,74 G/L, MONO: 15,2%, illetve 0,25 G/L, EO 4,3%, illetve 0,07 G/L. A fehérvérsejtszámom...
        Kedves Doktornő! Sajnos apósomat nemrég leukémiával (AML-M6) diagnosztizálták, kórházban van, ahol hamarosan megkezdik kemoterápiás kezelését. Az érdekelne, hogy egy kisterhes részére jelenthet-e bármilyen kockázatot a látogatás? Bennem...
        Kedves Doktornő! Most volt egy missed ab 5 -6 hetes. Nem fejlődött rendesen és kivették. Az altatás előtt végeztek szerológia vizsgálatot. vércsoport 0 rh + És az jött ki, hogy coombsos ellenanyagszűrés:negatív enzimes ellenanyag...
        Szép napot! Nagymamámnál(78 éves)2 éve diagnosztizálták a húgyhólyag daganatot,amit kemóval (és a többi utókezeléssel) szerencsésen kikezeltek.Ezt követően a csontvelő izotóp vizsgálaton kiderült,hogy a csontvelő nem termel elég...
        Tisztelt Doktornő! Háziorvosom javaslatára trombophylia irányában genetikai vérvizsgálaton voltam, mivel édesanyámnál, ill. több közeli családtagjánál előfordult már thrombozis, tüdőembólia. Az eredmény a következő lett: alvadásgátló...
        Elmentem nőgyógyászhoz az éves vizsgálatra, és gyógyszert is kellett íratnom, mielőtt aláírta volna a receptet, azt mondta a Doki hogy van egy trombózishajlamra vérvétel, ami 5 ezer Ft, erre el kellene menni, ha nem megyek el nem írja alá a...
        Tisztelt Dr. Úr/ Dr. Nő! A fiamnál szeptember 1-jén mikroembóliát diagnosztizáltak. 24 éves múlt nem iszik és nem dohányzik, rendszeresen sportolt. Sajnos az INR érték csak egy esetben volt 2-3 között legtöbbször alacsony volt. Sinkumárt...
        Tisztelt Doktornő! 1,5 éve bőrkiütések jelentek meg az alsó végtagjaimon. Más panaszom nem volt. Különböző kivizsgálásokon vettem részt, többek közt crista biopsiát is végeztek rajtam. Időközben kiderült, hogy immunbetegségem van,...
        Tisztelt doktornő! Nemrég voltam enyhe áramütés miatt vérvételen, és úgy értelmezem hogy fehérvérsejt számom, illetve azzal kapcsolatos értékek alsó határérték alatt vannak, illetve arrafelé tendálnak. Sajnos igen gyakran kijön a nemi...
        Tisztelt Doktornő!!Több éve vérömlenyek lepik el deréktól lefelé a testemet.Most éppen a fenekemre jött egy kézfej nagyságú,de az egyik el sem múlik már jön is a következő!!Soha nem ütéstől vagy hasonló módon keletkezik.Spontán előtte...