• Polycithemia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot! Májusban volt egy kardiális rosszullétem, atípusos tünetekkel, mely után természetesen elvégeztek egy csomó vizsgálatot (EKG, terheléses EKG, szívultrahang, teljes labor, hasi- ill. nyaki verőér ultrahang, arteriográf stb.) Több, mint 2 hónapig szinte munka és társadalomképtelen voltam... Nem találtak semmit, kivéve, hogy túl sűrű a vérem: HGB: 201, WBC: 13,7, RBC: 6,8, HCT: 0,591. Hematológushoz irányítottak, aki a leletek alapján csapolásra küldött, öt alkalom után minden érték a helyére állt kivéve a fehérvérsejtszámot, az egy kissé magasabb volt. Egy hónap múlva kontroll, nem kellett csapolás csak egy kicsit romlottak vissza az értékek. Újabb egy hónap kontroll, az eredmények: HGB: 180, WBC: 11,3, RBC: 6,54, HCT: 0,523. Egy csapolást rendeltek el, aztán újabb egy hónap szünet... Kb. itt tartunk, de amíg az elején az orvos sürgős csapolásról beszélt, most mindössze annyi volt a reakció, hogy nem rossz, pedig eddig 2 olyan értékem volt a gyorstesztben, ami meg volt keresztezve, most 6 van.. Genetikai vizsgálat a polycithemiat igazolni nem tudta, így a hivatalos kórkép erítrocitozis, valószínűleg polycithemia vera... Vajon mitől alakul ki sűrű vér 33 évesen, talán a stressz is szerepet játszhat a dologban, vagy mástól? Kérdésem az lenne, hogy aggódni érdemes-e vagy sem, sajnos a sűrű vér problémájáról szinte sehol nem találtam érdemi információt és azt sem, hogy mi az amire vigyázni kellene, életmód tanácsokat meg pláne nem, azon kívül, hogy igyunk sok folyadékot...? Válaszukat előre is köszönve Nagy Maci Gyógyszert nem kaptam (ami nem baj), tanácsot se sokat, így egy hónap múlva újra... Magyar weben sok okosat nem találtam csak azt a rémisztgetést, hogy a általában 60 év feletti betegség, férfiaknál gyakrabb és 10-15 év a túlélési idő...

        WEBBeteg szakértő válasza a polycythaemia vera témában

        Üdvözlöm!

        A polycythaemia vera valóban idősebb korban jellemző ún. krónikus myeloproliferativ betegség, de előfordulhat fiatalabb korban is. Ha a jelenleg ismert genetikai eltérést vizsgálták (JAK2mutáció), de ez negatív volt, még mindig lehetséges a betegség, mely miatt csontvelőbiopszia, erythropoietin szint meghatározás szükséges. Amennyiben ezek nem igazolják a polycythaemia verat, úgy másodlagos okokat is keresni kell, melyek döntően a fokozott erythropoietin szintézissel állnak összefüggésben. Ezek lehetnek fiziológiásak (pl:tüdő vagy szívbetegség), illetve lehetnek kóros (pl: tumorok, vese, hormonrendszeri betegségek). Mivel a fő szövődmények thrombosisok és vérzések lehetnek, ezek elkerülése a fontos. Elsőként mindenképpen vérlebocsátás jön szóba, illetve amennyiben a vérlemezkeszám engedi aspirin kezelés lehet javasolt. Bizonyos indikációkban pedig egyéb "setjszámcsökkentő" kezelések jöhetnek szóba.

        Tisztelettel: Dr. Miltényi Zsófia haematológus

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szerkesztőség
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2008-09-30 20:48:04; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 09:03

        Tudjon meg többet: polycythaemia vera
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Dr Ujj Zsófia Ágnes! A véleményét kérném a következő labor eredményeimről.Időrendi sorrendben. Vérvétel ideje: 2014-02-04 Se vas meghatározás 42,1 umol/L Referencia tartomány 9,0-27,0 Se bilirubin /összes/ 27 umol/L Referencia...
        Kedvesemnek Litalir gyogyszert kell szednie fogorvosi beavatkozás elött. A leírás szerint szabadkézzel nem érinthető a gyógyszer, családtagok nem érinthetik, és erős kézmosás szükséges az érintkezés miatt. A kérdésem, hogy miért?
        Tisztelt Doktornő! A segítségét szeretném kérni. Másfél évvel ezelőtt történt egy balesetem, a jobb csuklóm sérült, a Sportkórházban TFCC deformitást diagnosztizáltak (szalagszakadás), múlt hónapban lett volna esedékes a...
        Kedves Doktornő! 85 éves nagymamámnak november 24-én lenne szürkehályog műtéte. Most, a műtét előtti vérkép nagyon magas thrombocyta számot mutatott. Ezt már korábban is tudtunk, vérhigítót szed is rendszeresen. 1 éve volt nagymamám...
        Tisztelt Doktornő! Judit vagyok 49 éves nő, az alábbi problémában kérném a segítségét.: Az éves vérvétel alkalmával szembesültem azzal, hogy a vas értékem a kétszeresére emelkedett, azonban minden más vizsgálat eredményem megfelelő....
        Kedves Doktornő! Az év elején már kikértem a véleményét, mert akkor is voltak eltérések a véreredményeimben. Ön azt javasolta, hogy kerüljem a zsíros ételek fogyasztását és néhány hónap múlva menjek el egy újabb vérvételre....
        Tisztelt Doktornő! Xarelto 15mg gyógyszert írtak fel nekem megelőzése, mert homozigóta Leiden mutáció igazolódott nálam. Tegnapi kérdéseket szeretném kiegészíteni. Gyógyszerész hallgatóként kíváncsi voltam a mellékhatásokra, és...
        Tisztelt Doktor Nő! Homozigóta Leiden mutáció igazolódott nálam, ezért 15mg Xarelto gyógyszert írtak fel.Gyógyszerész hallgató vagyok, de még nem tartok ott a tanulmányaimban hogy rálássak a gyógyszerekre. Biztonságban szedhetem ezt a...
        Tisztelt Doktor! Fél éve egy csomó jelent meg az alkaromban, úgy közép tájt. Nem fáj, némileg mozdítható, kb fél centi átmérőjű lehet, jól megfigyelve látszik is a karomon a kitüremkedés. Tapintásra hasonlít az állam alatti...
        Tisztelt Doktor Nő! Tegnap írtam az éjszakai izzadással kapcsolatban, elfelejtettem megemlíteni, hogy a melegség, forróság van mikor nem éjszaka, hanem néha a reggeli órákban( 5.30, 7 óra körül)amikor még ágyban vagyok akkor is...