• Polycithemia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot! Májusban volt egy kardiális rosszullétem, atípusos tünetekkel, mely után természetesen elvégeztek egy csomó vizsgálatot (EKG, terheléses EKG, szívultrahang, teljes labor, hasi- ill. nyaki verőér ultrahang, arteriográf stb.) Több, mint 2 hónapig szinte munka és társadalomképtelen voltam... Nem találtak semmit, kivéve, hogy túl sűrű a vérem: HGB: 201, WBC: 13,7, RBC: 6,8, HCT: 0,591. Hematológushoz irányítottak, aki a leletek alapján csapolásra küldött, öt alkalom után minden érték a helyére állt kivéve a fehérvérsejtszámot, az egy kissé magasabb volt. Egy hónap múlva kontroll, nem kellett csapolás csak egy kicsit romlottak vissza az értékek. Újabb egy hónap kontroll, az eredmények: HGB: 180, WBC: 11,3, RBC: 6,54, HCT: 0,523. Egy csapolást rendeltek el, aztán újabb egy hónap szünet... Kb. itt tartunk, de amíg az elején az orvos sürgős csapolásról beszélt, most mindössze annyi volt a reakció, hogy nem rossz, pedig eddig 2 olyan értékem volt a gyorstesztben, ami meg volt keresztezve, most 6 van.. Genetikai vizsgálat a polycithemiat igazolni nem tudta, így a hivatalos kórkép erítrocitozis, valószínűleg polycithemia vera... Vajon mitől alakul ki sűrű vér 33 évesen, talán a stressz is szerepet játszhat a dologban, vagy mástól? Kérdésem az lenne, hogy aggódni érdemes-e vagy sem, sajnos a sűrű vér problémájáról szinte sehol nem találtam érdemi információt és azt sem, hogy mi az amire vigyázni kellene, életmód tanácsokat meg pláne nem, azon kívül, hogy igyunk sok folyadékot...? Válaszukat előre is köszönve Nagy Maci Gyógyszert nem kaptam (ami nem baj), tanácsot se sokat, így egy hónap múlva újra... Magyar weben sok okosat nem találtam csak azt a rémisztgetést, hogy a általában 60 év feletti betegség, férfiaknál gyakrabb és 10-15 év a túlélési idő...

        WEBBeteg szakértő válasza a polycythaemia vera témában

        Üdvözlöm!

        A polycythaemia vera valóban idősebb korban jellemző ún. krónikus myeloproliferativ betegség, de előfordulhat fiatalabb korban is. Ha a jelenleg ismert genetikai eltérést vizsgálták (JAK2mutáció), de ez negatív volt, még mindig lehetséges a betegség, mely miatt csontvelőbiopszia, erythropoietin szint meghatározás szükséges. Amennyiben ezek nem igazolják a polycythaemia verat, úgy másodlagos okokat is keresni kell, melyek döntően a fokozott erythropoietin szintézissel állnak összefüggésben. Ezek lehetnek fiziológiásak (pl:tüdő vagy szívbetegség), illetve lehetnek kóros (pl: tumorok, vese, hormonrendszeri betegségek). Mivel a fő szövődmények thrombosisok és vérzések lehetnek, ezek elkerülése a fontos. Elsőként mindenképpen vérlebocsátás jön szóba, illetve amennyiben a vérlemezkeszám engedi aspirin kezelés lehet javasolt. Bizonyos indikációkban pedig egyéb "setjszámcsökkentő" kezelések jöhetnek szóba.

        Tisztelettel: Dr. Miltényi Zsófia haematológus

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szerkesztőség
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2008-09-30 20:48:04; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 09:03

        Tudjon meg többet: polycythaemia vera
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Jó napot! Az lenne a kérdésem hogy 2015 április elején közvezlenül a második császármetszésem után mélyvénás trombozisom lett ami végett a mostani terhességemnél 0,4ml clexanenal kell szurni magam. Közben sajnos 13 hetesen bevéreztem....
        Üdvözlöm doktornő! A kérdésem az volna, hogy mi lehet az oka, annak, hogy fáradékony vagyok, továbbá fájnak a csontjaim, a nyirokerek, már-már elviselhetetlen a fájdalom, ezek a tüneteim két-három hónapja váltak komolyabbá, korábban csak...
        Kedves Dr. Ujj Zsófia Ágnes! Köszönöm eddigi válaszait, de még lenne pár kérdésem. Megtaláltam az ambuláns papíron egy ilyen utalást, hogy "JAK2 pozitív,PV véleményezhető". Itt a PV jelenti a polycitemia verat? Ebből a betegségből...
        Tisztelt Doktornő! Édesanyám betegségével kapcsolatban keresem. Akut nyirokcsomó-gyulladása van az arcon, fejen és a nyakon (az utolsó ambuláslap mellékleve. Bal oldalán, a nyakán illetve a hónaljában több hónapja fájdalmat...
        Tisztelt Dr. Nő! Utóbbi 2 évi vérvétel alkalmával az MPV számom alacsony! Referencia érték 9-től van, nekem 5! Kérdésem az lenne további vizsgalatokra van-e szükség és mitől lehet alacsony! Hematologiai betegségemrol nem tudok! Köszönettel...
        Még augusztus 25-én kezdődött azzal,hogy reggel fàjt a nyakam,izomlàz szerűen.Gondoltam meghúztam,viszont mikor odanyúltam,csomót talàltam.A kulccsontom fölött,baloldalt,rajta az izmon.Sajnos beírtam a Google-ba,és rögtön a limfómàs...
        Kedves dr. Ujj Zsófia Ágnes! Előző levelembol kimaradt az alap betegségem, ami az asthma bronchiale, illetve.thyreoidectomia totál műtét történt rosszindulatú göb miatt. Jelenlegi PLT értékem 789;WBC 11,71;RBC 6,29;HGB 162; HTC 51,7. Már...
        Mi okozhatja a magas thrombocyta számot, mivel csökkenthető. Ha nem szedem a Litalir nevű kemoterápiás szert akkor mire számíthatok, mik az eletkilatasaim, ahogyan tovább nő a vérlemezkék száma mi fog velem történni, mit fogok érezni? Egyszer...
        Tisztelt Doktor úr/nő!Problémàm a következő.Novemberben egy hasi ct vizsg.soràn leletezték,hogy a lépben egy koràbbi kisebb infarktus elmeszesedett hege làtható.Elmentem belgyógyàszhoz aki azt mondta,ne foglalkozzak a dologgal,mert ez gyakori...
        Tisztelt doktornő! Nyaki gerincsérv miatt MRI vizsgálatot készítettek,melyen Mellékleletként a következő volt feltüntetve: A NYAKI NAGYEREKMENTÉN ÉS SUBMANDIBULARISAN MINDKÉT OLDALON BAL OLDALI DOMINANTIÁVAL TÖBB 5-14 MM KÖZÖTTI...