• Polycithemia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot! Májusban volt egy kardiális rosszullétem, atípusos tünetekkel, mely után természetesen elvégeztek egy csomó vizsgálatot (EKG, terheléses EKG, szívultrahang, teljes labor, hasi- ill. nyaki verőér ultrahang, arteriográf stb.) Több, mint 2 hónapig szinte munka és társadalomképtelen voltam... Nem találtak semmit, kivéve, hogy túl sűrű a vérem: HGB: 201, WBC: 13,7, RBC: 6,8, HCT: 0,591. Hematológushoz irányítottak, aki a leletek alapján csapolásra küldött, öt alkalom után minden érték a helyére állt kivéve a fehérvérsejtszámot, az egy kissé magasabb volt. Egy hónap múlva kontroll, nem kellett csapolás csak egy kicsit romlottak vissza az értékek. Újabb egy hónap kontroll, az eredmények: HGB: 180, WBC: 11,3, RBC: 6,54, HCT: 0,523. Egy csapolást rendeltek el, aztán újabb egy hónap szünet... Kb. itt tartunk, de amíg az elején az orvos sürgős csapolásról beszélt, most mindössze annyi volt a reakció, hogy nem rossz, pedig eddig 2 olyan értékem volt a gyorstesztben, ami meg volt keresztezve, most 6 van.. Genetikai vizsgálat a polycithemiat igazolni nem tudta, így a hivatalos kórkép erítrocitozis, valószínűleg polycithemia vera... Vajon mitől alakul ki sűrű vér 33 évesen, talán a stressz is szerepet játszhat a dologban, vagy mástól? Kérdésem az lenne, hogy aggódni érdemes-e vagy sem, sajnos a sűrű vér problémájáról szinte sehol nem találtam érdemi információt és azt sem, hogy mi az amire vigyázni kellene, életmód tanácsokat meg pláne nem, azon kívül, hogy igyunk sok folyadékot...? Válaszukat előre is köszönve Nagy Maci Gyógyszert nem kaptam (ami nem baj), tanácsot se sokat, így egy hónap múlva újra... Magyar weben sok okosat nem találtam csak azt a rémisztgetést, hogy a általában 60 év feletti betegség, férfiaknál gyakrabb és 10-15 év a túlélési idő...

        WEBBeteg szakértő válasza a polycythaemia vera témában

        Üdvözlöm!

        A polycythaemia vera valóban idősebb korban jellemző ún. krónikus myeloproliferativ betegség, de előfordulhat fiatalabb korban is. Ha a jelenleg ismert genetikai eltérést vizsgálták (JAK2mutáció), de ez negatív volt, még mindig lehetséges a betegség, mely miatt csontvelőbiopszia, erythropoietin szint meghatározás szükséges. Amennyiben ezek nem igazolják a polycythaemia verat, úgy másodlagos okokat is keresni kell, melyek döntően a fokozott erythropoietin szintézissel állnak összefüggésben. Ezek lehetnek fiziológiásak (pl:tüdő vagy szívbetegség), illetve lehetnek kóros (pl: tumorok, vese, hormonrendszeri betegségek). Mivel a fő szövődmények thrombosisok és vérzések lehetnek, ezek elkerülése a fontos. Elsőként mindenképpen vérlebocsátás jön szóba, illetve amennyiben a vérlemezkeszám engedi aspirin kezelés lehet javasolt. Bizonyos indikációkban pedig egyéb "setjszámcsökkentő" kezelések jöhetnek szóba.

        Tisztelettel: Dr. Miltényi Zsófia haematológus

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szerkesztőség

        Kérdés: 2008-09-30 20:48:04; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 09:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor nő! Valamivel több mint két hónapja megnagyobbodott nyirokcsomókra lettem figyelmes a fülem mögött és nyakamon ,amik fájdalmatlanok illetve a legnagyobb ami a jobb állkapocs szögletben van kissé érzékeny és nagyon kicsit...
        Tisztelt Doktornő! A következő kérdéssel fordulnék Önhöz: pár hónappal ezelőtt glutén-és laktózmentes diétába kezdtem, autoimmun betegség diagnosztizálása miatt. Hormontartalmú gyógyszer magas adagja miatt felborult a vérképem:...
        Tisztelt Doktor Nő! Kb. 1 hónappal ezelőtt trombózisom lett (korábban még nem volt). Az UH eredménye: „VSP-ben a beszájadzásig echoszegény, friss thrombus figyelhető meg. Popliteában a beszájadzás helyének megfelelően a mélyvénában...
        Tisztelt Dr Nő, Dr Úr! Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy kb másfél hete volt egy hasi műtétem laporoscopos endometriozis miatt...kaptam negy alkalommal vérhigitot..ám a tegnapi nap hirtelen éles fájdalmat éreztem a hátamban. Ezért a...
        Tisztelt Doktornő!Én vagyok az a sràc,aki koràbban többször kérdezett!Még mindig megvannak a nyirokcsomó duzzanatok,de nem nőttek.Màr 8 hónapja megvannak.Baràtnőmnek is jöttek ki Decemberben,azóta neki is megvannak.Tovàbbra is...
        Tisztelt Doktornő! Édesanyám megfázásos ( szedett gyógyszer: Curam DUO 875), majd influenzás megbetegedés után nagy, duzzadt nyirokcsomókkal kereste fel háziorvosát, amit a következő vizsgálatok követtek: 1. Nyaki ultrahang: A pajzsmirigy...
        Jo napot mar multkor jeleztem maguknak kerdesbe azota voltam haziorvosnal o beutalt hematologiara de csak majus 3 ra kaptam idopontot es picit aggodom 103 a trombocitaszamom osszes tobbi ertekem jo de mondta orvos vizsgaltassuk ki mi okozhatja ezt az alacsony...
        Kedves Doktornő!!! Vas hiányban szenvedek, minden lehetséges vizsgálatot elvégeztek, az eredmények negatívak. (mensesem rendben, erős vérzésem nincs.) A vas lecsökkent a szervezetemben 2-re , Vénásan kaptam vasat, ideiglenesen rendeződött,...
        Tisztelt Dr/Nő! Megpróbálom röviden felvázolni problémámat-tavaly februarban tachycardia mellkasi panaszok miatt fordultam orvoshoz laborokban magasabb d-dimer(900)mutatkozott-illetve apc res pozitivitasra is feny derult(elotte 12 evig fogamzasgatlot...