• Polycithemia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot! Májusban volt egy kardiális rosszullétem, atípusos tünetekkel, mely után természetesen elvégeztek egy csomó vizsgálatot (EKG, terheléses EKG, szívultrahang, teljes labor, hasi- ill. nyaki verőér ultrahang, arteriográf stb.) Több, mint 2 hónapig szinte munka és társadalomképtelen voltam... Nem találtak semmit, kivéve, hogy túl sűrű a vérem: HGB: 201, WBC: 13,7, RBC: 6,8, HCT: 0,591. Hematológushoz irányítottak, aki a leletek alapján csapolásra küldött, öt alkalom után minden érték a helyére állt kivéve a fehérvérsejtszámot, az egy kissé magasabb volt. Egy hónap múlva kontroll, nem kellett csapolás csak egy kicsit romlottak vissza az értékek. Újabb egy hónap kontroll, az eredmények: HGB: 180, WBC: 11,3, RBC: 6,54, HCT: 0,523. Egy csapolást rendeltek el, aztán újabb egy hónap szünet... Kb. itt tartunk, de amíg az elején az orvos sürgős csapolásról beszélt, most mindössze annyi volt a reakció, hogy nem rossz, pedig eddig 2 olyan értékem volt a gyorstesztben, ami meg volt keresztezve, most 6 van.. Genetikai vizsgálat a polycithemiat igazolni nem tudta, így a hivatalos kórkép erítrocitozis, valószínűleg polycithemia vera... Vajon mitől alakul ki sűrű vér 33 évesen, talán a stressz is szerepet játszhat a dologban, vagy mástól? Kérdésem az lenne, hogy aggódni érdemes-e vagy sem, sajnos a sűrű vér problémájáról szinte sehol nem találtam érdemi információt és azt sem, hogy mi az amire vigyázni kellene, életmód tanácsokat meg pláne nem, azon kívül, hogy igyunk sok folyadékot...? Válaszukat előre is köszönve Nagy Maci Gyógyszert nem kaptam (ami nem baj), tanácsot se sokat, így egy hónap múlva újra... Magyar weben sok okosat nem találtam csak azt a rémisztgetést, hogy a általában 60 év feletti betegség, férfiaknál gyakrabb és 10-15 év a túlélési idő...

        WEBBeteg szakértő válasza a polycythaemia vera témában

        Üdvözlöm!

        A polycythaemia vera valóban idősebb korban jellemző ún. krónikus myeloproliferativ betegség, de előfordulhat fiatalabb korban is. Ha a jelenleg ismert genetikai eltérést vizsgálták (JAK2mutáció), de ez negatív volt, még mindig lehetséges a betegség, mely miatt csontvelőbiopszia, erythropoietin szint meghatározás szükséges. Amennyiben ezek nem igazolják a polycythaemia verat, úgy másodlagos okokat is keresni kell, melyek döntően a fokozott erythropoietin szintézissel állnak összefüggésben. Ezek lehetnek fiziológiásak (pl:tüdő vagy szívbetegség), illetve lehetnek kóros (pl: tumorok, vese, hormonrendszeri betegségek). Mivel a fő szövődmények thrombosisok és vérzések lehetnek, ezek elkerülése a fontos. Elsőként mindenképpen vérlebocsátás jön szóba, illetve amennyiben a vérlemezkeszám engedi aspirin kezelés lehet javasolt. Bizonyos indikációkban pedig egyéb "setjszámcsökkentő" kezelések jöhetnek szóba.

        Tisztelettel: Dr. Miltényi Zsófia haematológus

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség

         WEBBeteg szerkesztőség
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2008-09-30 20:48:04; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 09:03

        Tudjon meg többet: polycythaemia vera

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktornő! Sajnos apósomat nemrég leukémiával (AML-M6) diagnosztizálták, kórházban van, ahol hamarosan megkezdik kemoterápiás kezelését. Az érdekelne, hogy egy kisterhes részére jelenthet-e bármilyen kockázatot a látogatás? Bennem...
        Kedves Doktornő! Most volt egy missed ab 5 -6 hetes. Nem fejlődött rendesen és kivették. Az altatás előtt végeztek szerológia vizsgálatot. vércsoport 0 rh + És az jött ki, hogy coombsos ellenanyagszűrés:negatív enzimes ellenanyag...
        Szép napot! Nagymamámnál(78 éves)2 éve diagnosztizálták a húgyhólyag daganatot,amit kemóval (és a többi utókezeléssel) szerencsésen kikezeltek.Ezt követően a csontvelő izotóp vizsgálaton kiderült,hogy a csontvelő nem termel elég...
        Tisztelt Doktornő! Háziorvosom javaslatára trombophylia irányában genetikai vérvizsgálaton voltam, mivel édesanyámnál, ill. több közeli családtagjánál előfordult már thrombozis, tüdőembólia. Az eredmény a következő lett: alvadásgátló...
        Elmentem nőgyógyászhoz az éves vizsgálatra, és gyógyszert is kellett íratnom, mielőtt aláírta volna a receptet, azt mondta a Doki hogy van egy trombózishajlamra vérvétel, ami 5 ezer Ft, erre el kellene menni, ha nem megyek el nem írja alá a...
        Tisztelt Dr. Úr/ Dr. Nő! A fiamnál szeptember 1-jén mikroembóliát diagnosztizáltak. 24 éves múlt nem iszik és nem dohányzik, rendszeresen sportolt. Sajnos az INR érték csak egy esetben volt 2-3 között legtöbbször alacsony volt. Sinkumárt...
        Tisztelt Doktornő! 1,5 éve bőrkiütések jelentek meg az alsó végtagjaimon. Más panaszom nem volt. Különböző kivizsgálásokon vettem részt, többek közt crista biopsiát is végeztek rajtam. Időközben kiderült, hogy immunbetegségem van,...
        Tisztelt doktornő! Nemrég voltam enyhe áramütés miatt vérvételen, és úgy értelmezem hogy fehérvérsejt számom, illetve azzal kapcsolatos értékek alsó határérték alatt vannak, illetve arrafelé tendálnak. Sajnos igen gyakran kijön a nemi...
        Tisztelt Doktornő!!Több éve vérömlenyek lepik el deréktól lefelé a testemet.Most éppen a fenekemre jött egy kézfej nagyságú,de az egyik el sem múlik már jön is a következő!!Soha nem ütéstől vagy hasonló módon keletkezik.Spontán előtte...
        Tisztelt Doktor Úr! Elküldött az orvosom egy trombózis hajlam szűrési vérvételre. Jelenleg őt nem tudok elérni és mivel más városban lakom eljutni sem tudok jelenleg. Az eredményeimben két eltérés volt: Trombin idő: 15,6 ref érték...
        Tisztel Doktor úr/nő! Három éve diagnosztizáltak nálam hairy cell leukémiát.Akkor a csontvelőmben 80%-os volt a daganatsejtek aránya. 1 év Roferon A kúra után 1 év tünetmentesség. Mivel a vérképem megint leromlott, újra fél éves Roferon...
        Tisztelt Doktor úr/nő! Kérésem az lenne, hogy tartósan alacsony FVS érték esetén mire kell gondolni? Esetemben tavasszal volt 2 laborvizsgálat, az elsőnél a fehérvérsejtszám 3,5-ös érték volt; ezen kívül, ahol eltérés volt: Hemoglobin:...
        Jó napot! Mit jelent az a mondat, hogy a beteg savója irreguláris antitestet tartalmaz, csak compatibilis vérrel transzfundálható? Vércsoportom A+. Ezt egy nagyon (1991.03.08.) régi orvosi papìromon találtam, de nem tudom a jelentését. Én...
        Üdvözlöm! 2014.05. hónapban egy rutin vérvétel során vashiányos anémiát állapítottak meg. (hemogl.70,hematokr.0,26,MCV 60,MCH 16,2, MCHC 270,Szérum Fe 1, transzferrin 7,2 , TVK 163,57, emellett kiderült, hogy pm alulműködésem is van....
        Tisztelt Hölgyem / Uram! Csontvelő mintát javasolt a hematológus orvosom, de mivel 17 hetes kismama vagyok, nem szeretnék ilyen komoly vizsgálatot végeztetni magamon. Nem tudják megmondani milyen betegségem van sajnos. Íme a legutóbbi leletem,...
        Üdvözlöm! A nőgyógyászom többek között haematológiai ambulanciára irányitott,thrombophylia kivizsgálás érdekében ahol:thrombophylia kivizsgálást,Leiden mut.,prothrombin gén mutáció,MTH FR,Anticardiolipin,lopus anticoag,antithrombin...
        Tisztelt Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy hónapokóta magas a thrombocyta számom. Márciusóta járok haematólogushoz. vért vettek a trombocyta számom ingandozik 550-590-620 mikor mennyi, de egyszer se volt az utóbbi időben...