• JAK2 mutáció

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! 36 éves nő vagyok, 2013ban rutin vérvétel alkalmával észleltük, hogy vérem Trombocita száma magas, értéke 900 körüli. Azóta folyamatos hematológiai kontroll alatt álltam, de betegségem 2017ben lett pontosan diagnosztizálva. Csontvelő mintából megállapítást nyert, hogy a betegségem un. JAK 2 mutáció (primer myelofibrosis/prefibrotikus szakasz) A probléma csak az volt, hogy ekkor kb. három hónapos terhes voltam. A tombocyta szám csökkentésére Pegasys 180 oldatos injekciót szúrtam ettől az időponttól kezdődően. 6 hónapos terhességem idején (amikorra a tormbocita számom határérték alá került) a magzat meghalt. Az elhalás pontos oka nem került megállapításra. Sajnos a mai napig nem tettem túl magam azon a gondolaton, hogy a kisbabám halálát a Pegasys 180 okozhatta-e. Tekintve, hogy továbbra is a gyermekvállalás a fő célunk kérdésem az lenne a Tisztelet Doktornőhöz, hogy alapvetően a magas (900 körüli) trombocyta szám vérhígító, aspirin protect szedése mellet jelent e veszélyt a magzatra, szülés idején az anyára illetve a fent említett Pegasys 180 (mely a trombocyta számot normalizálta) Ön szerint jelent-e veszélyt a magzatra,terhesség idején adható-e. Előre is köszönöm a számomra rendkívül fontos problémára adandó válaszát!

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a mf terhesség témában

        Kedves Kérdező! Az interferon az egyetlen ami adható terhességben, szoptatás alatt, illetve terhesség tervezésekor. Mert nincsen magzatkárosító hatása. Biztos nem amiatt halt el a kicsi babája. Amellett nyugodtan lehet vállalni a terhességet. Maga az ET/MF és sem a magas thrombocyta szám nem akadálya a terhességnek, de megfelelően kell kezelni, amire csak interferon adható. Tehát teljesen jól jártak el, nem a gyógyszerrel volt gond. De nyilván nem állítható, hogy maga az alapbetegség okozhatta. A magas thrombocyta szám biztosan tudja nem jó, nyilván vérrög képződésre hajlamosít, ezért kapta az aspirint, még magasabb értéknél inkább vérzésre. A szülészeten mit mondtak, mi lehetett a baba halálának oka? Nem tudom, miért halt meg a baba. A jövőt nézve, tudom, hogy nehéz és izgulni, félni is fog, de pegasys mellett, ezzel a betegséggel, főleg akkor, ha rendezett a thrombocyta száma, nyugodtan vállalhat terhességet.


        Kérdés: 2018. január 11., 21:47; Megválaszolva: 2018. január 12., 17:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: