• TTP-örökölhető?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Hétfői válaszára reagálok. Párom édesanyja nem is 4-5, hanem 7-8 éve volt beteg. A betegsége alatt egyszer visszaesett, de azóta nem volt gondja. Páromnak volt egy éves korában olyan problémája, hogy véres volt a vizelete, kórházba került, és úgy adták haza, hogy az oldalán a bőr alatti hajszálerek megpattantak és kitüremkedtek. Nincsen vele problémja. Ez TTP lehetett, vagy teljesen más? Ha esetleg a gyermekem megkapná ezt a betegséget, gyermekkorban is gyógyítható? Köszönöm válaszát!

        WEBBeteg szakértő válasza a TTP betegség témában

        Üdvözlöm!

        A TTP-re jellemző tünetek a láz, az ún. hemolizis (a vörösvértestek szétesése, emiatt vérszegénység, sárgaság alakulhat ki), veseelégtelenség (tünetként lehet vér a vizeletben), idegrendszeri tünetek, az alacsony vérlemezkeszám miatt ún. purpurák a bőrön. Párjánál a leírtak alapján nem valószínű, hogy TTP állt fenn, de amennyiben írásos dokumentációjuk van, esetleg laborlelet áll rendelkezésre, ebből könnyebben lehet következtetni, hogy TTP lehetett-e. Gyermekkorban is gyógyítható, de -mint korábban írtam- azt, hogy milyen tünetek, milyen provokáló tényezők hatására jelentkeznek, illetve milyen gyakran, ezt előre megjósolni nem lehet.

        Tisztelettel: Dr Miltényi Zsófia belgyógyász-haematológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-12 14:52:41; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 19:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: