• Crista biopszia eredménye

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő ! Szeretném Öntől megkérdezni, hogy az alább leírtak mit jelentenek összességében és mit javasol a lent leírtakon kívül, kell-e mennem tovább szakorvoshoz vagy nem. ( A kezelőorvosom már nem hívott vissza kontrollra) Mivel nem kaptam konkrét válaszokat a kezelőorvostól ezért kérdezem. Kórszövettani lelet Makroszkópos leírás: 1 cső (EDTA-s) csv. asp. 1 cső (Na-hep) csv. asp. 1 cm-es csontbiopszia 5 db csv. kenet Mikroszkoszkópos leírás: A csonthenger5 6-7 komplett 30%-os cellularitású velűrt tartalmaz. A myeloid/erythroidsejtarány a granulopoesis teljes érést mutató hypoplasiája miatt csökkent, 1:1 körüli. Az erythropoesis közel normál volumenű, normoblastos, dysplasiás vonások nélkül. A megakaryocyták számaq a csontvelő cellularitásához képest is csökkent, mindössze néhány jellegzetes morfológiát nem mutató, csoportosan rendeződő megakaryocyta figyelhető meg. Az MPO, CD6l, CD34, Cd117 immunreakciók a HE-metszetekben látottakat alátámasztják. Cytologiai vizsgálat: A csontvelő kenetek rendkívűl sejtszegények, érdemben nem értékelhetők. Áramlási cytometria: A csontvelő sejtjei az enyhe lymphocytaszaporulattól eltekintve normális fenotipus megoszlást mutatnak. Cytogenetikai vizsgálatok: Sáv - Metafázisok hiányában citogenetikai vélemény nem adható meg. Diagnosis: Hypocelluralis csontvelő, myelodysplasiás syndroma morfológiai jelei nélkül. Kódolt diagnosisok: BNO: D75800 A vér és a vérképzőszervek egyéb meghatározott bet. M-SNOMED: 0003.00 Morfologia nincs jelőlve a SNOMED-ben. E-SNOMED: - Ambuláns lap: Crista biopszia történt. Hypocellularis csontvelő, myoledysplasia syndroma morfol. jlei nélkül. Vélemény: Myelodysplasia a szövettanból sem igazolódott, korábban B12 hiányas- IBD-s, neutropenias- thrombocytopeniás- mindkettő értéke csökkent. Összeségében felszívódási zavar okozta hiányállapotok és emiatti sec. csontvelő hypocellularitás lehetséges rabolárás javasolt. (béres csepp, Avemar, stb. pótolható.) Javaslat: További raborálás és B12, mely elegendő félévente hematologiai szempontból Megállapított diagnózois: D7290 Fehérvérsejtek betegségei k. m. n

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a crista lelet témában

        Kedves Levélíró! Az a lényege, hogy a csontvelőben alacsony a fehérvérsejt képzés (granulopoesis) és vérlemezke képzés (thrombopoesis). Emiatt biztos a vérképben alacsony a fehérvérsejt (fvs vagy wbs) és vérlemezke-thrombocyta (thr vagy plt). Azt kellene megnézni, hogy ez korábban is alacsony volt, most csökkent e, illetve, ha csak IBS ismert, azóta alcsony e. Ez a lelet azt feltételezi, hogy alultápláltság miatt alacsonyak ezek az értékek. Tudni kellene mennyivel alacsonyabbak és azért azt is tudni kell, hogy alultápláltságnál a vaszsint is alacsony, gyakran vérszegénységgel is járhat, de itt ez nem valószínű, a vashiányt nem tudom. Ha ezt hematológus látta, akkor el kell menni a gastroenterológushoz/belgyógyászhoz, hogy a bélbetegség alátámaszthatja-e azt, hogy a felszívódási zavar miatt alacsony a fvs és thr. MErt ha igen, akkor a bélbetegséget kell kezelni.


        Kérdés: 2017. szeptember 11., 14:01; Megválaszolva: 2017. szeptember 11., 20:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: