• Császármetszés után embólia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! Két éve született a lányom toxémia miatt császármetszéssel.Szülés másnapján már kaptam a clexant 0,4 est (80 kg voltam akkor) Ötödik napon lázam lett és fulladni kezdtem. Kórházba kerültem embólia gyanuval, de a CT vizsgálát nem mutatott embóliát. Egy hétig feküdtem a kórházba augmentint kaptam és megemelték a clexant napi kettőre. Nem tudták pontosan megmondani mi lehetett a baj okozója. Nőgyógyászom szerint mikro embóliám lehetett amit a CT nem mindíg tud kimutatni. Körülbelül két hónap kellett, hogy teljesen elmúljon a fulladás és a nyomás érzés a mellkasomba. Édesanyámnak terhesség alatt trombózisa lett mikor a testvérem született. A leider mutáció vizsgálatom negatív lett, de a MTHFR A1298C mutáció 2.allél mutáns, genotípusa :Heterozygóta. Hematológián nem voltam soha ezt magán laborban názettem meg. Szeretnék még egy babát, de félek, hogy nem leszek ilyen szerencsés és nagyobb bajesz. Ön szerint a tüneteim alapján lehetett embóliám? Egy újabb terhesség előtt mit érdemes vizsgáltatni? Köszönöm szépen!

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a trombofilia témában

        Kedves LEvélíró! Nehéz megmondani. A láz inkább ellene szól, a fulladás inkább mellette. A tényleges embólia jár inkább fulladással, mikroembolizáció nem okoz heves panaszt, nyugati országokban azt nem is tartják "rendes" embóliának, főleg, ha a CT nem látja, hisz az az un mikroembolizációt is láthatja. De a clexane a császár miatt és a vélt embolia miatt is helyes döntés volt. Ami a lényeg, ha a többi gyakori trombózis hajlamot is megnézték, mivel a családban is volt trombózis (protein C, S defciencia, Antritrombin III) és azok negatívak, akkor a MTHFR heterozigóta állapot nem indokolja feltétlen azt hogy uj trombózis, embolia legyen, se azt, hogy LMWH-t kell kapjon. De az sem hiba, ha a múltkori miatt megelőző jelleggel kapja. Ezt a kezelő orvosnak kell mérlegelni. A terhesség nem akadály, nyugodtan! Én talán elmennék belgyógyászatra véleményezzék a leleteivel együtt, oda úgy is kell menni majd koraterhességnél. És beszéljen a nőgyógyásszal is. Nem kell, hogy űjra gond legyen, előre látni viszont nyilván nem lehet.


        Kérdés: 2017. szeptember 01., 22:25; Megválaszolva: 2017. szeptember 05., 11:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: