• Vérkép értelmezése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Köszönöm múltkori válaszát ( http://www.webbeteg.hu/orvos-valaszol/hematologiai_betegseg/154418 ) . Azóta sajnos új vérképem van, mert pár napja be kellett mennem a kórházba olyan rosszul voltam, és 5 eltérést is találtak + 2 elég határeset értéket. Vérkép eltérések: Vérsüllyedés (1): 1 (1-8mm/h), Vérsüllyedés (2): 2 (5-18mm/h) - ez a második alacsonyabb - nem tudom miért mértek kettőt. WBC 8.2, RBC 5.33, HB 16.4, HK 48.8, ezek a papíron jelzett határértékeken középértékben vannak, de az RDW 11.0% ami alacsonyabb (határérték 11,5-16%). Az MPV is alacsonyabb 6.0 (határérték 7.8-11), a limfocita is alsó határértéken van, 23.1 (határérték 20-51). A D-Dimer érték magaabb 0,61 (0-0.50 a határérték). Továbbá 1 hónap Neo-Ferro-Folgamma vaspótlás után a vasszint még ugyanolyan alacsony, 56 (65-175 a határérték/dl), a transzferrin-szaturnáció szintén: 13.5 (16-45% a határérték). Ferritin alacsony, de normálértéken belül van: 85.3 (30-275 ng/ml határérték) a sima transferrin szintén rendben: 296 (174-364 mg/dl határérték). Ezek mit jelentenek ön szerint? B12 vitamint mértek 3 hete, az elvileg rendben van. Vérnyomás, EKG normális volt az összes vérvétel alatt. A határértékeket azért írtam le mert külföldi kórházban történt a vérvétel, és nem tudom mennyire azonos tartományt használnak az otthonival. Két orvossal is beszéltem, akik látták az eddigi összes laboromat, és akik szerint mivel a WBC-hemoglobin-hemokrit mindig megfelelő tartományban van, így ez nem anémia hanem sima vashiány. Mint előző levelemben említettem vashiány miatt kivizsgáltak, de nem találtak semmit - a WBC az összes eddigi leletben normál, így a leukémiákat szintén kizárta mind ön, mind az orvosaim. Illetve azóta a fáradtság-alvászavar-légszomj mellé bejött alsó végtagi izomfájdalom (mindkét lábban, de főleg a jobb oldalon), kézremegés, a jobb karom zsibbad is, a jobb váll-nyakizmok is meg vannak merevedve. És továbbra is fennáll az a dolog hogy a köröm vashiánynál ugye vékonnyá, töredezetté válik, viszont nekem továbbra is csak a jobb kezem körmein látszik ez, a bal egészséges. Létezik ilyen, hogy csak a jobb oldalt érinti valami betegség? Vagy nem is tudom mit keressek, gondolkodtam hasi CT-n, de félek a magas sugárterheléstől, így is volt eddig már 3 CT-m a múltban. Ha vese-vagy hólyagdaganat lenne akkor az UH-n látszana ha már ilyen tüneteket okoz? Volt vizelet-vérteszt is, az sem mutatott vérzést. Nyirokcsomókat is kerestek nyakon, hasi UH alkalmával is, az sem látható-tapintható. Vagy önnek a fenti eltérések esetében van valami ötlete hogy mi lehet ez? Valami gyulladás vagy fertőzés, vagy az eddigiek alapján ki nem zárt daganat? Minimum 2 hónapja fennáll már, és nem úgy tűnik mintha magától el akarna múlni, helyette keseríti mindennapjaimat... Szíves válaszát előre is köszönöm, és elnézést hogy megint önnek írok, de se a kórházi, se a háziorvosom, se a gasztroenterológusom nem tud már velem mit kezdeni, egyetlen kézzelfogható nyom a vérkép.

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a vas témában

        Kedves Levélíró! Az első bekezdésben írt értékek rendben vannak, nincs ilyen, hogy rossz mert határértéken van. Illetve ha pl a limfocita 20-51-ig jó, akkor a 23 nem határérték. Lényeges eltéréseket szoktunk figyelembe venni, ezek még nem azok egyik sem és nem utalnak semmire. A D dimer nem tudom miért nézték, felmerült tüdőembólia vagy trombózis? Semmilyen más esetben nem informatív csak még esetleg súlyos vérmérgezésben, de akkor több százszorosa. Nem értékelendő. Egyedül a vashiány oka a kérdés, ami még alacsony, de pl a ferritin- nincs ilyen hogy alacsony de határértéken belül, csak kórosan alacsony vagy sem. Nyilván nem leukémia merül fel, és vérszegénység akkor van ha a hgb alacsony, de nem. A vashiánynak sincs meg sokszor az oka, de nem szeretjük, ha fiataloknál nem ismert. Ha mellkas rtg hasi ultrahang, prosztata vizsgálat, urológia, illetve gastroscopia és colonoscopia is negatív, akkor jó. A körömmel nem tudom miért foglalkozik, az izomfájdalom nem jellegzetes, szedjen magnéziumot. CT akkor készül ha felmerül valamilyen eltérés, a sugárterheléssel nem kell számolni, de nyilván indokolatlanul sem kell végezni. Az ultrahang szubjektív, sokszor nem is észlel eltérést a hely vagy méret miatt, és függ a vizsgáló személyétől is. Szerintem a vashiányt ugye ha eredetileg daganat irányában meg volt nézve, fél év múlva kell újra ellenőrizni, nem biztos, hogy elegendő választ ad két hónap múlva. A másik nem biztos, hogy felszívódik az a vas tabletta, meg lehet mást is próbálni. Ha a kezdetektől azámítva fél éven belül nem javul, (akkor legyen vas panel, vérkép, és vas terhelés is, ami a vas bevitel sikerességét jelzi), aakkor lehet felszívódás irányába megnézni, vagy ha tünetei vannak, akkor célirányosan újra vizsgálni. A vérképe most rendben, a köröm dologgal nem foglalkoznék, a remegés nem biztos, hogy összefügg, váltanék esetleg vas tablettát.


        Kérdés: 2017. augusztus 20., 16:19; Megválaszolva: 2017. augusztus 20., 20:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: