• masszázs érsebészeti szempontból

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! Középkorú férfiként, nagyjából 15 hónapja tüdőembóliám zajlott le. A legutóbbi mellkas CT vizsgálat kimutatta, az erek szabályosan feltelődtek. Genetikai hajlamom nem igazolódott, ezt fél évvel az "esemény után" vizsgálták. Az embóliakor a klinikán MVT már nem igazolódott a doppleren. "mélyvénák átjárhatóak voltak". Később egy magánérsebész szerint trombózisból indult mégis mindez. 4 héttel az "eseményt" megelőzően futball közben akkor volt egy bokasérülésem (amivel akkor sajna nem fordultam orvoshoz - egy kép maradt mindösszesen meg minderről. - mellékelem. A bokadagadás akkor néhány nap múlva eltűnt). Xarelto jelenlegi szedése mellett, 5 hónapja ismét sportolok. Futok, és úszni járok főképpen, és hasizom erősítés. Testi kontaktussal járó sportot kerülöm. Kérdésem, mivel kb. 3 hetente járok masszíroztatni. A váll, kar, nyak, és hátmasszázs nem ellenjavalt ilyen esetben? Eddig panaszt ez nem okozott a pár alkalommal, de szeretném kikérni az Ön véleményét is. Pár hónapja még a háziorvosom javasolta a masszírozást izom eredetű fájdalom miatt. Illetve, a "másik" lábam masszíroztatása rejthet-e veszélyeket xarelto szedése mellett? Vagy akár a korábbi bokasérült láb masszíroztatása, akár combrésznél csupán lehetséges-e vajon? Köszönöm válaszát!

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a tüdőembolia témában

        Kedves Levélíró! A legtöbb embólia alsó végtagi trombózisból ered valóban, akkor is, ha utólag nincs meg a forrás. Ha a mellkas CT is tökéletes telődést mutat illetve az ultrahang a láb ereit is épnek látja, akkor az - egyrészt nagyon jó hír - teljes gyógyulást jelent. Azért azt is tudni kell, hogy hiába egy negatív trombózis hajlam, mérget venni nem lehet arra, hogy nem lesz soha többé újra trombózis. Elméletileg a bokasérülés, ha nem járt hetekig fekvéssel, nem kellene embóliát okozzon önmagában. De az ok nem szokott gyakran kiderülni. Ezért is szedi a vérhígitót. Ha a Xarelto mellett jól van, igen lehet sportolni, masszíroztatni. Nyilván ne legyen bevérzés, erős túlzott nyomás, mert az vérzést eredményez, de élhet teljes életet, sport és masszázs is belefér, talán kis körültekintéssel, ezt ugye jelezni is kell. Én még véralvadásgátlót szedő boxolót is ismerek, de azért Ön ilyen erős behatásoktól vérzés veszélye miatt tarózkodjon.


        Kérdés: 2017. augusztus 03., 18:42; Megválaszolva: 2017. augusztus 07., 22:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: