• thrombophlebitis

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő! Kb. 1 hónappal ezelőtt trombózisom lett (korábban még nem volt). Az UH eredménye: „VSP-ben a beszájadzásig echoszegény, friss thrombus figyelhető meg. Popliteában a beszájadzás helyének megfelelően a mélyvénában rövid szakaszú echoszegény thrombus látható. Egyebütt a mélyvénák lumene szabad. „ Napi kétszer szúrtam magam 0.8 ml Clexan-nal 2 hétig és 1 hétig feküdtem. Majd a kontroll rá 2 hétre azt mutatta ki, hogy a „ VSP beömléséig a thrombozis változatlan, de a v.poplitea luemen szabad, mélyvénás érintettség nem igazolható.” Két hétre írtak fel még Xarelto-t, utána elhagyhatom azt is. A kérdésem az lenne, hogy a Xarelto elhagyása után nem fog-e esetleg a thrombozis mélyvénák felé terjedni? (neten olvastam, hogy a VSP-ből gyakori a proximális irányú progresszió) Illetve mennyi idő még a teljes gyógyulás? El fog-e tünni a thrombozis a VSP-ből is valamikor? Már 1 hete dolgozom, gumiharisnyát hordok, térdig érőt. Már nagyobb sétákat is tudok tenni harisnyában fájdalom nélkül. Korábban sokat sportoltam, pl. tánc, biciklizés, stb… Kérdésem, hogy mikor kezdhetem el megint ezen mozgásformákat illetve a harisnyát meddig célszerű hordani? Válaszát előre is köszönöm, Gábor

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a thrombophlebitis témában

        Kedves Gábor! Szerintem ezt ki kell vizsgálni, hogy miért volt. Ha van ok, akkor az is kérdés (családi öröklődés, fekvés, műtét, daganat- ezeket kell kizárni), ha meg van az oka, elhagyható. Hanincs oka akkor pedig 3-6 hónapig kell adni vérhígitót. Vagy Clexanet, de Xarelto is tökéletes, de kell. 3-6 hónap után kell kontrollálni, megszűnt-e. 1-2 hét után amúgy sem várható, hogy felszívódik, viszont a továbbiakban sem ha nem kap vérhígitót, mert akkor mi szűntetné meg. A sporttal, főleg a kerékpárral várnék, viszont kompressziós harisnyában lehet mindennapi életet élni.


        Kérdés: 2017. május 08., 15:09; Megválaszolva: 2017. május 08., 19:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: